Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του.

Με μια κατηγορηματική δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σταμάτησε εν τη γενέσει τους την αναταραχή και την ένταση που προκλήθηκε σε Αθήνα και Βρυξέλλες, από δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι υπάρχει «χάσμα χιλιομέτρων (μιλίων) και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και ότι λύση θα υπάρξει μετά τις χειμερινές διακοπές («θα πάμε για σκι», όπως είπε χαρακτηριστικά), οι οποίες κατά το δυτικοευρωπαϊκό έθιμο γίνονται τον Φεβρουάριο.

«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. 
Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής συνάντησης με τους επικεφαλής της τρόικας.
Χαρακτηριστικά δε, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσε ότι «έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα», εξηγώντας ότι ο «πάγος» αφορούσε στο γεγονός ότι η τρόικα ήρθε στην Αθήνα απαιτώντας αρχικά τη λήψη μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 και τώρα «χαμήλωσε» τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η τρόικα δεν ζητεί τη λήψη «οριζόντιων μέτρων», ήτοι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Πάντως, παρά την όποια σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών (οι σημερινές διαπραγματεύσεις χαρακτηρίστηκαν από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως «θετικές και δημιουργικές»), ουδείς μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τον χρονικό ορίζοντα για μια συμφωνία.
«Θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις», επισήμανε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων»
Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν αύριο από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup (την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή και ο κ. Στουρνάρας το Σάββατο (καθώς θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις τόσο για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1δισ. ευρώ (που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο), όσο και για την  «απελευθέρωση» των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος. 
Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:
- Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών)
- Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν επιπρόσθετα, ότι «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας είναι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων και η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου