Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ένα ακόμα βήμα προς την αυτοκαταστροφή της ευρωζώνη...

Ένα ακόμα βήμα προς την αυτοκαταστροφή της ευρωζώνη, χαρακτηρίζεται από σειρά κορυφαίων στελεχών του τραπεζικού τομέα και οικονομολόγων, η απόφαση των Ευρωπαίων να προβαίνουν πλέον και επισήμως σε "δήμευση"τραπεζικών καταθέσεων.

Παρότι οι ίδιοι επιμένουν να το ονομάζουν "κούρεμα" επισημαίνοντας το πλαφόν για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η ουσία είναι η τραπεζική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη έχει πλέον υποστεί ένα πλήγμα που σε λίγο καιρό από τώρα θα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο.
Ο δρόμος για την εφαρμογή του μοντέλου .......άνοιξε στην περίπτωση της Κύπρο και αναμένεται να συνεχιστεί και στην περίπτωση της χώρας μας.
Η απόφαση των Ευρωπαίων για κούρεμα καταθέσεων στις τράπεζες της ευρωζώνης, είναι η συνέχεια της μυστικής συμφωνιας που είχαν συνάψει τον Οκτώβρη του 2010 οι Μέρκελ-Σαρκοζί στη Ντοβίλ της Γαλλίας. Τότε οι δύο ηγέτες αποφάσιζαν να συμμετέχουν πλέον και οι ιδιώτες πιστωτές στο κόστος της σωτηρίας κρατών. Αυτό έγινε μία φορά στην περίπτωση της ελληνικής αναδιάρθρωσης.
Έγινε δεύτερη φορά με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και τις δραματικές επιπτώσεις που είχε για την οικονομία του νησιού. 
Πληροφορίες όμως λένε ότι η τρίτη φορά που θα δούμε να εφαρμόζεται αυτή η συμφωνία θα είναι και πάλι η Ελλάδα! Κατ' αρχήν ξεκινάμε με το δεδομένο ότι υπάρχει μία εμφανής και δεδηλωμένη δυστοκία των Ευρωπαίων να ξαναβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να δανείσουν σην Ελλάδα. 
Υπάρχει επίσης το δεδομένο ότι η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον 8 με 10 δισ ως πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια μέχρι το 2016.
Το εύλογο ερώτημα: από που θα βρεθούν τα λεφτά αυτά; Η συμφωνία για την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωστών στο κόστος μίας νέας "σωτηρίας" για την Ελλάδα, πρόκειται να εφαρμοστεί στην προκειμένη περίπτωση. 
Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο για την χώρα. Αυτό είναι προφανές γιατί τα χρήματα που θα χρειαστεί η Ελλάδα δεν θα δοθούν στην χώρα μας υπό μορφή δανεισμού, αλλά υπό μορφή κουρέματος καταθέσεων άνω των 100.000 όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα γίνεται από 'δω και περα. 
Αυτό λοιπόν που αποφεύγει διακριτικά να διευκρινίσει η κυβέρνηση είναι η άλλη μισή αλήθεια, την οποία δεν την λέει κανείς από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά όλοι επιλέγουν να... την κάνουν γαργάρα.
Τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστεί χρηματοδοτική βοήθεια η Ελλάδα θα βρεθούν αυτή τη φορά από την πλάτη των ιδιωτών καταθετών οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τελικά το "μάρμαρο".
Εδώ και μήνες γράφουμε ότι έρχεται δήμευση τραπεζικών καταθέσεων και μάλιστα έχουμε ρωτήσει ξανά και ξανά την κυβέρνηση να μας πει τι σχέδιο έχει για να αποφευχθούν νέα δράματα σαν αυτό που υπήρξε πριν μερικούς μήνες στην Κύπρο.
Για ακόμα μία φορά όμως φαίνεται πώς οδεύουμε προ τετελεσμένων αποφάσεων. 
Όμως όταν αυτές τελικά μας έρθουν στο κεφάλι, δεν θέλουμε να ακούσουμε την κυβέρνηση να δηλώνει... έκπληκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου