Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Κύριοι, με ποιον είστε και ποιον υπηρετείτε;

Όταν το κράτος δεν επιτρέπει την προφυλάκιση για χρέη, εσύ αστυνομικέ, γιατί προβαίνεις σε σύλληψη σε ώρα που τα δικαστήρια είναι κλειστά και ο συλληφθείς διανυκτερεύει στο τμήμα; (Και δεν θα πω τίποτα για όλα τα άλλα, που κάνεις, προσπαθώντας να δείξεις ότι είσαι βασιλικότερος του βασιλέως).

Όταν το κράτος έχει νόμους περιορισμένων δικαιωμάτων για πολίτες, εσύ τραπεζοϋπάλληλε, γιατί στηρίζεις την τράπεζα, όταν παρανομεί, ενώ γνωρίζεις το νόμο και το άδικο του τραπεζίτη;

Εσύ δικαστή, εσύ εφοριακέ, εσύ υπάλληλε της ΔΕΗ, εσύ υπάλληλε και εργολάβε εφαρμογής των νόμων της Κατοχής ή της είσπραξης προκατασκευασμένων οφειλών, εσύ.... , γιατί δεν βρίσκεις μια κάποια δικαιολογία κάπου στο σύνταγμα, στην διαμορφωμένη πραγματικότητα, στα παραθυράκια των νόμων, στην ηθική ή το χρέος προς αυτό που είναι ο άνθρωπος και η πατρίδα, για να μην προβείς σε εφαρμογή νόμων που είτε δημιουργήθηκαν σε κατάσταση Κατοχής, είτε χρησιμοποιούνται από την Κατοχική κυβέρνηση;

Όλοι εσείς, που η θέση σας και οι πράξεις σας γίνονται "στο όνομα του ελληνικού λαού", γιατί δεν βάζετε τα σωματεία σας να πάρουν θέση, όταν θεωρείτε ότι η ατομική πρωτοβουλία ισοδυναμεί με απόλυση;
Εσείς συνδικαλιστές, που βρίσκεστε και με ποιον είστε;

Ένας συνταξιούχος χτύπησε υπάλληλο της ΔΕΗ, όταν του έκοψαν το ρεύμα.
Μια ομάδα ανθρώπων εισέβαλε σε εισπραχτική εταιρεία.

Κάποιος εισέβαλε με το αυτοκίνητο του σε υπουργείο.
Ένας άλλος έκαψε το σπίτι του.

Κάποιοι έκαψαν το σπίτι του Σημίτη, κάποιοι έριξαν μολότοφ και κάποιοι έχουν καθαρίσει και γυαλίσει τα όπλα τους. Και δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για αυτοκτονία.

Λίγο πριν η Κατοχή στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου:Με ποιον είστε; Με το 1,5 εκ ανέργων, τα 3 εκ. ανασφάλιστων και τα 3 εκ. οφειλετών ή με το στρατό κατοχής; 

Ή μήπως είστε μέρος του στρατού κατοχής; 

Κάποιοι από μας, από αυτούς που θεωρείτε "άλλους" και ξένους προς το ατομικό σας συμφέρον, νιώσαμε αλληλέγγυοι, έμπραχτα ή συναισθηματικά, κάθε φορά που βρεθήκατε στην κατάσταση του πληττόμενου από την κατάσταση Κατοχής.

Κάποιοι που έχουν χάσει τα πάντα, δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο.
------------------------------
Παραθέτουμε επιστολή, σχετική με όλα τα πιο πάνω, χαρακτηριστική συμπεριφοράς τραπεζών και ανθρώπων:
ΑΙΤΗΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
EΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  & ΙΘΑΚΗΣ                                                
      ΠΡΟΣ την ανώνυμη τραπεζική εταιρία       
  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ                                                                                                                                              
Κύριοι,

δεχτήκαμε καταγγελία   από το μέλος της Ενώσεώς μας κ. Γ. Σπ...., συνταξιούχο του ΙΚΑ  κατοίκου  Ληξουρίου  Κεφαλληνίας.

   Ιστορικό

 Ο κ. Γ. Σπ... προσήλθε στο κατάστημά σας [Ληξουρίου  Κεφαλληνίας]την Παρασκευή 29/11/2013 στις 9:30 το πρωί για να εισπράξει την σύνταξή του από τον συνταξιοδοτικό λογαριασμό του με αριθμό 097/... ,τον οποίο  διατηρεί στην τράπεζά σας, όπως άλλωστε έκανε επί σειρά ετών. Με τρόμο διεπίστωσε ότι του κατασχέσατε παρανόμως όλο το ποσό[διότι είναι κάτω των 1.000 ευρώ ]και φτάσατε δε στο σημείο να του κατασχέσετε και τα 4,00 ευρώ που είχαν παραμείνει στον λογαριασμό του από τον προηγούμενο μήνα. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με την διευθύντρια του καταστήματος κ.Σ. , η οποία μου είπε ότι τα χρήματα κατατέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 28/11/2013 και επειδή ο κ.Γ. ,όπως μου είπε ,δεν πρόλαβε να τα πάρει δεσμεύτηκαν από την τράπεζα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Επίσης μου είπε ότι πράγματι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ταμιευτηρίου προυπήρχε [ως συνταξιοδοτικός λογαριασμός ],και τον ίδιο λογαριασμό αποφάσισε η τράπεζα να χρησιμοποιήσει   δια την εξυπηρέτηση του δανείου του. Φυσικά δεν εξήγησαν  στον κ.Γ. , ο οποίος είναι σχεδόν αναλφάβητος, τους κινδύνους που εμπεριέχει μία τέτοια συμφωνία, και καλή τη πίστη συμφώνησε.

Κατόπιν τούτου ο κ. Γ. Σπ...  εξουσιοδότησε, για προστασία και αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του έναντι αδικοπραξιών από πιστωτικά ιδρύματατο ,ΙΝΚΑ ‘ΕΝΩΣΗ  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ κ’ ΙΘΑΚΗΣ’ καθώς και τα πρωτοβάθμια όργανα πού ανήκουν σ αυτήν, η οποία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, έχει ορισθεί ως έχουσα έννομο συμφέρον για την προστασία των καταναλωτών, τη δυνατότητα να προσφύγει, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων ή διοικητικών οργάνων.

Κύριοι, παρότι γνωρίζω πολύ καλά ότι για  εσάς, όλοι εμείς είμαστε ένας αριθμός φορολογικού μητρώου στον υπολογιστή σας, επιτρέψτε μου να σας δώσω μία εικόνα του συγκεκριμένου συνταξιούχου δανειολήπτη σας.
Ο κ.Γ.  έχει τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και τρία δισέγγονα.

 Η μία του κόρη και ο σύζυγός της  υπέστησαν σοβαρό τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα εκείνη  να  χάσει το δεξιό πόδι της από τον μηρό,  χρησιμοποιεί  τεχνητό  μέλος ,ο δε σύζυγός της μετά από πολλαπλά τραύματα να είναι ανίκανος προς εργασία. 

Ο γιός του, του οποίου  η σύζυγος πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι πλέον των δύο ετών άνεργος. Τα υπόλοιπα δε παιδιά και εγγόνια του είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση. Προσπαθώντας να βοηθήσει την οικογένειά του ,απευθύνθηκε  στην τράπεζά σας, όπου του εγκρίνατε καταναλωτικό δάνειο ύψους 10.000,00ευρώ. 

Επί σειρά ετών ο κ. Γ., κάθε μήνα περνάει από τον ταμεία του καταστήματός σας και εισπράττει την μηνιαία σύνταξή του. Έως πρόσφατα προτού πληγεί και αυτός από την οικονομική κρίση, παίρνοντας  την σύνταξη έδινε τα χρήματα που αναλογούσανε στην δόση του δανείου του στον ταμεία της τράπεζας. Συνειδητοποιώντας πλέον ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του αυτή, απευθύνθηκε στο ΙΝΚΑ και εντάχθηκε στον Ν. 3869/10. Καταβάλει  κάθε μήνα το 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης, όπως ο νόμος ορίζει και άμεσα ο δικηγόρος  μας θα καταθέσει την Αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

Επειδή ζούμε σε ένα κράτος όπου όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόµο και έχουν δικαίωµα σε ίση προστασία του νόµου χωρίς καµιά απολύτως διάκριση.

ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ  ΤΟ Ν. 4161/2013   

 Δυνάμει της διάταξης του αρ. 20 του ν. 4161/2013 θεσπίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Όσον αφορά ειδικότερα τις καταθέσεις που αφορούν σε μισθούς ή συντάξεις ή ασφαλιστικές παροχές, αυτές προσδιορίζονται υποχρεωτικά ως τέτοιες και κατά το υπερβάλλον του ποσού των1500,00 ή 2.000,00 ευρώ αντίστοιχα, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α` 182), ήτοι παραμένουν ακατάσχετες στο σύνολό τους « εκτός αν η απαίτηση για την οποία επιβάλλεται η κατάσχεση είναι απαίτηση για διατροφή που στηρίζεται στο νόμο ή σε διάταξη τελευταίας βούλησης ή για συνεισφορά στις ανάγκες της οικογένειας, οπότε επιτρέπεται να γίνει κατάσχεση ως το μισό, αφού ληφθούν υπόψη τα ποσάπου εισπράττει ο υπόχρεος, το μέγεθος των υποχρεώσεων που δημιουργεί που του δημιουργεί ο γάμος για την αντιμετώπιση των οικογενειακών αναγκών και ο αριθμός των δικαιούχων». 

Επί των ως άνω ακατάσχετων καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη  του αρ. 464 ΑΚ, σύμφωνα με την οποία « απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες». Η ως άνω διάταξη αποτελεί αναγκαστικό δίκαιο, οπότε δεν επιτρέπεται αντίθετη συμφωνία των μερών .

Σε περίπτωση δε, που γίνει εκχώρηση κατά παράβαση της ανωτέρω διάταξης, αυτή είναι απολύτως άκυρη κατ’ αρ. 174 ΑΚ. Την ακυρότητα αυτή μπορεί να επικαλεστεί οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, ενώ η τυχόν παρασχεθείσα συναίνεση εκ μέρους του οφειλέτη είναι άνευ εννόμων αποτελεσμάτων, σε περίπτωση δικαστικής αμφισβητήσεως, η ακυρότητά της εξετάζεται και αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο. Ρητή εξαίρεση από το ως άνω θεσπιζόμενο ακατάσχετο προβλέπει ο νόμος υπέρ του Δημοσίου, για το οποίο εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 31 ΚΕΔΕ(όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα δυνάμει του αρ. 4 του ν. 3714/2008 και του αρ. 17 του ν. 3756/2009). 

Ειδικότερα εν προκειμένω επιτρέπεται η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων οποιουδήποτε ποσού εκτός αν πρόκειται για μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτό μηνιαίως δεν υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το υπερβαίνει, μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των χιλίων (1.000,00) ευρώ.                  
   
Ως προς την  διευθύντρια του καταστήματος κ.Σ.  , η οποία υποστήριξε στον Αξιωματικό υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος  Παλλικής ,ο οποίος την κάλεσε για συστάσεις, κατόπιν Εισαγγελικής Εντολής, ότι νόμιμα η τράπεζα δέσμευσε τα χρήματα ,διότι ο κ. Γ. δεν δήλωσε τον συγκεκριμένο λογαριασμό ταμιευτηρίου ως συνταξιοδοτικό, της απαντώ ότι εάν έκανε τον κόπο να διαβάσει προσεκτικά τον νόμο θα καταλάβαινε τα εξής: 
  •           [Στην περίπτωση που η δανειακή σύμβαση που ο δανειολήπτης έχει υπογράψει με το πιστωτικό ίδρυμα περιέχει όρο σύμφωνα με τον οποίο παραχωρεί το δικαίωμα το τελευταίο να προβαίνει σε απευθείας ανάληψη των μηνιαίων δόσεων από το λογαριασμό μισθοδοσίας, σύμφωνα με το άρθρο 464 του Αστικού Κώδικα απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες, δεν είναι δυνατό να συμφωνηθεί αυτόματη παρακράτηση της δόσης του δανείου από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη ή παρακράτηση αμέσως μόλις καταβληθεί. 
  • Αντίστοιχη συμφωνία είναι δυνατή μόνο όταν η παρακράτηση της δόσης του δανείου συμφωνείται να γίνεται μετά την επόμενη ημέρα της καταβολής του μισθού ή της σύνταξης και όχι «στην πηγή», δηλαδή προτού καταβληθεί, ή αμέσως μόλις καταβληθεί στο λογαριασμό. Κάθε αντίθετη συμφωνία προσκρούει στην ως άνω διάταξη του Αστικού Κώδικα. Είναι εύληπτο ότι ο μισθός ή η σύνταξη, εντός των ως άνω χρονικών προσδιορισμών και προϋποθέσεων για τους λόγους που προεκτέθηκαν είναι ακατάσχετα για οφειλές προς τις Τράπεζες, με δεδομένη το κέλευσμα της κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, που ερείδεται, μεταξύ άλλων, και στο άρθρο 2 του Συντάγματος αναφορικά με την προστασία της ανθρώπινης αξίας.]

Όπως προανέφερα : Επικοινώνησα τηλεφωνικά με την διευθύντρια του καταστήματος κ.Σολωμού η οποία μου είπε ότι τα χρήματα κατατέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 28/11/2013 και επειδή ο κ.Γ. δεν πρόλαβε να τα πάρει δεσμεύτηκαν από την τράπεζα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

 Ως εκ τούτου, ζητώ ΑΜΕΣΩΣ να επιστρέψετε στον λογαριασμό του κ. Γ.  το ποσό της σύνταξής του ακέραιο ,  όπως υποχρεούστε.    
                  
 Με ρητή επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

                                                             Αργοστόλι   07/12/2013
                                            Διά το Δ.Σ της  ΕΝΩΣΗΣ      
                                               
                                                Η Πρόεδρος Περσ. Μαρκαντωνάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου