Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Έρχεται το τελειωτικό μας πολυνομοσχέδιο για ακίνητα, πλειστηριασμούς και... ό,τι πει η τρόικα.

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη φορολογία στα ακίνητα το 2014, και όλοι περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι... εκπλήξεις μας επιφυλάσσει αυτή τη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η αγωνία αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τις συναντήσεις υπουργών με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν πως οι αλλαγές που προέκυψαν στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων μετά από πιέσεις βουλευτών συνεπάγονται ένα "κενό" ύψους τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το αρχικό πλάνο, και αυτό το "κενό" κάπως θα πρέπει να καλυφθεί - και μάλλον δε θα καλυφθεί από φιλανθρωπίες, αλλά πιθανότατα με κάποια νέα μέτρα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο δε θα είναι βέβαια απλά ένα νομοσχέδιο για τα ακίνητα, αλλά ένα πολυνομοσχέδιο, που η κυβέρνηση θα....

.... παραγεμίσει με διατάξεις της τελευταίας στιγμής που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ή για να είμαστε πιο ακριβείς, με ό,τι ζητήσει η τρόικα)

Ασφαλώς, η φορολογία των ακινήτων δεν είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης στις συναντήσεις της τρόικας με κυβερνητικά στελέχη. Διαφορές υπάρχουν ακόμα στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, όπου οι δανειστές φαίνονται επιφυλακτικοί απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης, που προβλέπει εθελούσια έξοδο για 472 εργαζόμενους, αλλά και στο θέμα των πλειστηριασμών, όπου ωστόσο οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως πιθανότατα η τρόικα θα δεχτεί την παράταση της αναστολής τους, αν και δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ποια θα είναι τα κριτήρια προστασίας της πρώης κατοικίας.

Στον αέρα παραμένει ακόμα ο ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα παραμείνει ο μειωμένος συντελεστής του 13% ή αν μετά το τέλος της πιλοτικής περιόδου εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2014, θα επανέλθει στο 23%, όπως άλλωστε εισηγήθηκε πρόσφατα το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο (που παρουσιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων από τον πρωθυπουργό) απέτυχε.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου