Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Ιδρύθηκε το "αραβικό ΝΑΤΟ" με έξι κράτη υπό την Σαουδική Αραβία!

Το "αραβικό ΝΑΤΟ" των χωρών του Κόλπου είναι πλέον γεγονός, με την Σαουδική Αραβία να είναι η ηγετική δύναμη αυτής της συμμαχίας.

 «Η στρατιωτική  δύναμη θα έχει έδρα φυσικά στο Ριάντ, θα ..
αριθμεί αρχικά  100.000 άτομα και θα υποστηρίζεται από μαχητικά αεροσκάφη, και ελικόπτερα, άρματα μάχης και ναυτικές μονάδες, καθιστώντας την ως έναν «πανίσχυρο πολεμικό βραχίονα», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός  της βασιλικής  Φρουράς Πρίγκιπας Mitaab bin Abdullah al - Saud .


Ο Πρίγκιπας Mitaab δήλωσε ότι η «δύναμη αυτή» θα είναι μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Σ.Αραβίας, καθιστώντας σαφές για το ποιος κάνει «κουμάντο» στον συνασπισμό των χωρών GCC .


Οι δηλώσεις του Πρίγκιπα Mitaab πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια κοινών ασκήσεων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του Κόλπου  με την ονομασία «Αφοσίωση και  Θυσία »  σε περιοχή κοντά στο Ριάντ . 


Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας καλώντας για ενότητα του συνασπισμού χωρών  GCC , υπογράμμισε ότι «η πολεμική δύναμη  που γεννιέται θα αποτελέσει μια πραγματική δύναμη στον αραβικό κόσμο»!


Ο νέος στρατιωτικός σχηματισμός ονομάζεται GCC και αποτελείται από έξι κράτη- μέλη, το......

.. Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία. 

Στόχος το Ιράν. Το ανεξάντλητο ανθρώπινο δυναμικό
Κατά την διάρκεια συνδιάσκεψης πριν μερικές ημέρες στο Κουβέιτ  αποφασίστηκε η δημιουργία Ενιαίας Στρατιωτικής Διοίκησης (Joint Military Command)  από το Συμβούλιο Συνεργασίας Κόλπου (GCC), πράγμα που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την δημιουργία της δύναμης αυτής. 


Τώρα ήρθε η σειρά να δημιουργηθεί και ο στρατιωτικός βραχίονας του συνασπισμού αυτού. 

Τα  έξι κράτη μέλη του οργανισμού αυτού κατέχουν το 40% των αποδεδειγμένων παγκοσμίων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και περίπου το 25% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με  συνολικό ΑΕΠ  1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Σημειώνεται ότι ήδη οι χώρες μέλη του GCC έχουν συμφωνήσει για την ολοκλήρωση του συστήματος αεράμυνας τους, ενώ η ιδέα για τη δημιουργία μίας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και στο παρελθόν. 


Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο η Σ.Αραβία έχει αποδυθεί σε μια εξοπλιστική προσπάθεια που συγκρίνεται μόνο με αυτή της Ινδίας, μόνο που η Ινδία έχει 120 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Σαουδική Αραβία: 


Συγκεκριμένα παρήγγειλε  84 νέα μαχητικά F-15SA σε μια προμήθεια-μαμούθ της τάξης των 29,4 δισ. δολαρίων. 

Επιπρόσθετα στο εξοπλιστικό πακέτο συμπεριλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των 70 αεροσκαφών F-15S που διαθέτει ήδη Αεροπορία της χώρας στο επίπεδο SA.


Επίσης 5 υποβρύχια Type 218SG στην Γερμανία με όψιον αγορά άλλων 20 σε βάθος 10ετίας, αγοράζει μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Super Hercules και μαχητικά αεροσκάφη F-15 Eagle απο τις ΗΠΑ .


Επίσης τους τελευταίους μήνες οι Σαουδάραβες έδωσαν παραγγελία στις ΗΠΑ για την προμήθεια βλημάτων cruise και βομβών  ύψους 6,8 δισ. $ .


Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία περιλαμβάνει 1000 βόμβες GBU-39 .Οι βόμβες έχουν πτέρυγες που αναπτύσσονται επιτρέποντας να επιτυγχάνουν εμβέλεια της τάξης των 110 χλμ. ενώ οι κεφαλές τους παρέχουν δυνατότητα διάτρησης οπλισμένου σκυροδέματος πάχους μέχρι και ενός μέτρου.


Στο πακέτο των όπλων συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η πώληση stand-off  πυραύλων SLAM-ER και JSOW. Οι Σαουδάραβες πρόκειται να παραγγείλουν επιπλέον 650 πυραύλους SLAM-ER και 873 JSOW σε μια συμφωνία που θα τους στοιχήσει περί τα 6,8 δισ.$.  Επίσης παραγγέλθηκαν στις ΗΠΑ  περισσότεροι 15 000 αντιαρματικοί πύραυλοι TOW.


Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Ναυτικού η πρώτη φάση του σαουδαραβικού ναυπηγικού προγράμματος μόνο για κύρια σκάφη επιφανείας, υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια με τις εταιρείες Lockheed Martin Corp. και τις Austal Ltd. και General Dynamics Corp. να διεκδικούν μέρος της παραγγελίας με τις κλάσεις φρεγατών USS Freedom (LCS-1) και USS Independence (LCS-2) που ναυπηγούν αντίστοιχα.


Τέλος σύμφωνα με το  βρετανικό δίκτυο BBC η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε πυρηνικά όπλα που σχεδιάζει και παράγει το Πακιστάν, εκτιμώντας πως μπορεί να αποκτήσει ατομικές βόμβες όποτε το κριθεί αυτό απαραίτητο.


Όπως έχουν δηλώσει πολυάριθμες πηγές στο δημοσιογράφο του BBC, Μαρκ Ερμπαν, φαίνεται πως οι Σαουδάραβες ετοιμάζονται να κάνουν την δική τους κίνηση στο «παιχνίδι» των πυρηνικών, καθώς διαθέτουν ήδη βαλλιστικά βλήματα μέσου βεληνεκούς.


Όλα αυτά καταδεικνύουν το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από πλευρά της Σ.Αραβίας με απώτερο στόχο να εμφανιστούν στο παγκόσμιο παιχνίδι ως ισότιμοι «παίκτες» αλλάζοντας για πρώτη φορά εδώ και αιώνες το γεωπολιτικό γίγνεσθαι του πλανήτη.


Σίγουρα τα παραπάνω απασχολούν ιδιαίτερα κι το Ισραήλ, εκτός από το Ιράν, το οποίο βέβαια είναι ο πρώτος στόχος του GCC.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου