Bόμβα για επικείμενη δήμευση καταθέσεων (θέμα που αποκάλυψε πρώτο το defencenet.gr) του Γάλλου ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, που επισκέπτεται την χώρα μαζί με τον Αυστροαικό Ο.Κάρας στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικα.
Συγκεκριμένα ο κ. Νγκόγκ, ανέφερε ότι "Δεν πρέπει να αποκλείεται ένα κούρεμα καταθέσεων σε εφόσον χρειαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε σχέδιο διάσωσης".
Επισήμανε πάντως ότι κανένας δεν θα ήθελε να θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Άλλο βέβαια το "δεν θα ηθελε" και άλλο το τι θα γίνει τελικά.
Αλλωστ δεν μιλάμε για διαδικασία bail-in όπως στην Κύπρο που υπάρχει εγγυημένο όριο στις 100.000 ευρώ, αλλά για εφάπαξ φόρο 10%.
Σε ερώτηση ο Γάλλος ευρωβουλευτής είπε ότι «πολλοί στην Ευρώπη θέλουν να αποφύγουμε το σενάριο της Κύπρου. Και όταν συνέβη στην Κύπρο συζητούσαν για κούρεμα κάτω και από τις 100.000 ευρώ, παραβιάζοντας την κοινοτική οδηγία για την προστασία τους.
Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα παρεμβαίναμε στον Όλι Ρεν. Θέλουμε να αποφύγουμε, στο βαθμό που είναι δυνατόν, ένα "κούρεμα" καταθέσεων που θα είναι πολύ επαχθές για τους καταθέτες» τόνισε.
"Μας υποχρέωσε" ο βιετναμικης καταγωγής Γάλλος. Ευτυχώς που θα ερχόταν το Ευρωκοινοβούλιο για να μας σώσει από τους "κακούς" τροϊκανούς...
«Κούρεμα» θα μπορούσε να γίνει στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ο ίδιος. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, μόνο η ΕΚΤ δεν υπέστη ζημίες. Αφού αγόρασε 34 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, μπορούσε να γίνει ένα «κούρεμα» μόνο γι' αυτήν. Και αν μας πουν ότι έτσι θίγεται η νομισματική ισοτιμία και δημιουργείται πληθωρισμό, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί σήμερα στην ΕΕ έχουμε αποπληθωρισμό».
Επίσης σύμφωνα με την γερμανική Die Welt "Ενώ η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση οι πολίτες θα πρέπει να δεχθούν ότι θα πληγούν οι καταθέσεις τους" και μάλιστα στον αντίποδα της συζήτησης ότι η φορολόγηση ακινήτων είναι ήδη πολύ υψηλή και δεν μπορεί να αυξηθεί κι άλλο και πάμε προς την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις για τη μείωση του χρέους με τη λογική".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου