Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το νέο κατηγορητήριο για Φιλιππίδη..

Το νέο κατηγορητήριο για Φιλιππίδη -Ποιοι είναι οι 14 συγκατηγορούμενοι
Τι λέει το εισαγγελικό πόρισμα-καταπέλτης για τα δάνεια του ΤΤ ύψους 104,7 εκ. σε εταιρίες συμφερόντων Παναγιώτη Ευθυμίου. Οι δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος, η έλλειψη εγγυήσεων και οι offshore. Ποιοι είναι οι 14 κατηγορούμενοι στο νέο ένταλμα.

Αναλυτικά στοιχεία για τα τρία δάνεια, συνολικού ύψους 104.700.000 ευρώ που δόθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε εταιρείες του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου και αποτέλεσαν την "βάση" για την έκδοση και δεύτερου εντάλματος σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη περιγράφει στο πόρισμα -καταπέλτη που έχει συντάξει η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσε η εισαγγελική λειτουργός στο πλαίσιο της έρευνάς της, τα δάνεια αυτά δόθηκαν από 21-01-09 έως 08-04-2009 στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων, ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENTχωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Πέραν του Άγγελου Φιλιππίδη κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι 14 ακόμη άτομα, στελέχη της αρμόδιας επιτροπής και υποεπιτροπής δανειοδοτήσεων αλλά και συνεργάτες του Παναγιώτη Ευθυμίου.

Ειδικότερα για απιστία από κοινού κατ΄ εξακολούθηση κατηγορούνται οι: Άγγελος Φιλιππίδης, Αντώνης Καμινάρης, Μάριος Βαρότσης, Γεώργιος Στάμου , Γεώργιος Μπρίταλος, Λυμπέρης Κατσιουλιέρης, Σπύρος Πολίτης, Χαραλαμπος Γιαγκούδης και Φωτεινή Κρέστα.

Επίσης κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι ο ......
...επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευθυμίου και οι: Μαγδαληνή Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Σοφία Τόλου και Ευάγγελος Αποστολάτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο ένταλμα σύλληψης πιθανότατα οδηγεί σε καθυστέρηση τη διαδικασία έκδοσης του πρώην επικεφαλής του ΤΤ καθώς στοιχεία της νέας δικογραφίας θα πρέπει να αποσταλούν μεταφρασμένα στις τουρκικές αρχές.

Τι λέει το πόρισμα Παπανδρέου

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει στο πόρισμά της η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου:

- Η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια, το πρώτο 22,4 εκατομμύρια και το δεύτερο 12,78 εκατ.
-Η ALMOND, δυο δάνεια 18 και 48 εκατομμυρίων αντίστοιχα και η EKTASIS 51 εκατομ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εισαγγελέας :" Οι δυο πρώτες εταιρίες ανήκαν κατά 100% σε Κυπριακές εταιρίες οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Δικαιούχοι τους εμφανίζονταν οι Ευάγγελος Αποστολάτος και Σοφία Τόλου ενώ σύμφωνα με το πόρισμα, πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου.

Ο συγκεκριμένος ήταν δικαιούχος μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρίας EKTASIS.

Η εισαγγελέας αναφέρει για τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης ότι "οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου".

Η ίδια υπογραμμίζει για τις εισηγήσεις της υπoεπιτροπής ότι "δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρίες και δεν ελήφθη υπόψιν η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής".

Τονίζει επίσης ότι τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND "χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειζόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα βάρη επί των ακινήτων της".

Περαιτέρω, η εισαγγελέας αναφέρει χαρακτηριστικά πως "από κανέναν δε ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις συνοδευμένες από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών".

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για στελέχη της τράπεζας αναφέρεται: "Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιριών ήταν ο Παν.Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που "κρυβόταν" πίσω από μια offshore εταιρία. 

Εάν αντιθέτως γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου, τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για την λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της ΕΚΤΑSIS, του δώσατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρίες. 

Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι Τόλου και Αποστολάτος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και ο δεύτερος 111.949 ευρώ".

Στο πόρισμα τονίζεται επίσης ότι η εταιρία EKTASIS λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατομ. ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Για τα δάνεια στις τρείς εταιρίες, αφενός για τις δυο πρώτες αναφέρεται ότι δεν προσδιορίζεται ο λόγος χρηματοδότησης ενώ για όλες τις χρηματοδοτήσεις λέει πως παρακολουθήθηκε από την τράπεζα η διάθεση των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν.

Καταλήγοντας, για τα δάνεια του ΤΤ η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι είναι "άνευ ερείσματος και ουσίας τα επιχειρήματα όπως οικονομική κρίση και συνήθης τραπεζική πρακτική γιατί τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν, με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρίες μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδες διαδρομές προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου