Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

“Κήρυξαν τον πόλεμο στην Ελλάδα” χωρίς να δώσουν το δικαίωμα αντίστασης!

Σημαντική μείωση εισοδήματος για το 97% των νοικοκυριών και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου (κυρίως των πολυμελών οικογενειών) κατέγραψε η ετήσια τακτική έρευνα[1] του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. 

Ο μέσος όρος μείωσης του εισοδήματος αγγίζει το 40%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Αττική. 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 40,2% των νοικοκυριών (ήτοι 1,4 εκατ. νοικοκυριά) έχουν στην οικογένεια τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία. 

Το 44,3% του πληθυσμού έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ 1 στα 10 νοικοκυριά αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία για να ανταπεξέλθει στην κρίση. 

Επίσης, 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών[2], ενώ το 41,7% των νοικοκυριών δεν διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη υποχρεώσεων.

Γενικότερα, κλίμα απαισιοδοξίας διακατέχει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η έρευνα κατέδειξε πως το 41,7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του επόμενου έτους. 


Δραματικές είναι και οι μειώσεις στην....
.... κατανάλωση, με το 63,7% των νοικοκυριών να δηλώνει πως έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ πάνω από 3 στα 4 νοικοκυριά έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις.

Από την έρευνα αποδεικνύεται το υψηλό ποσοστό κατοχής ακίνητης περιουσίας, καθώς το 86,7% του πληθυσμού κατέχει κάποιο ακίνητο και το 28,1% των νοικοκυριών που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά έχουν δανειακά βάρη.

[1]Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1201 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2013.

[2]Προς το Δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κτλ.


olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου