Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Αλλοπρόσαλλες ανακοινώσεις του απίθανου Χάρη Θεοχάρη Βασανιστήριο για 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Λογιστές πολλούς θα πρέπει να αναζητήσουν σύντομα 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι επιτηδευματίες για να μπορέσουν να τα... βγάλουν πέρα και να ανταποκριθούν στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις που συνοδεύονται από μεγάλα πρόστιμα, τα οποία τσακίζουν την 
εναπομείνασα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κάθε μήνα οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο TAXISnet τα στοιχεία για όλες τις συναλλαγές τους, ακόμη και του ενός ευρώ. 


Το πρόβλημα επιδεινώνει ο απίθανος Χάρης Θεοχάρης που έχει τρελαίνει τον κόσμο με τις αντιφατικές δηλώσεις και τις εγκυκλίους του. Με τον νέο νόμο οι εν λόγω καταστάσεις των εσόδων υποβάλλονται κάθε μήνα και των δαπανών κάθε τρίμηνο. 

Ομως ο απίθανος Χάρης Θεοχάρης έχει μετατρέψει σε θρίλερ τη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του μέτρου.

Την περασμένη Δευτέρα δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι οι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής. Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία για τα τιμολόγια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου έως τον Απρίλιο. 


Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να δηλώσει λίγο αργότερα μέσω twitter ότι η απόφαση θα διορθωθεί και τελικά θα υπάρξει τετράμηνη περίοδος προσαρμογής. 

Ο απίθανος Θεοχάρης είπε -κυριολεκτικά «στον αέρα»- ότι η υποβολή θα γίνει στις 23 Μαΐου. 

Ομως η απόφαση λέει ότι οι δηλώσεις ....
...για τους πρώτους τρεις μήνες θα υποβληθούν στις 23 Απριλίου.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» δημοσιεύει σήμερα την πλήρη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με όλες τις αναλυτικές οδηγίες (υπό μορφή ερωταπαντήσεων) για τον τρόπο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Σύμφωνα με τη νέα φορολογική νομοθεσία, για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από 1/1/2014 υπάρχει η υποχρέωση για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν κάθε μήνα καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών. Με το νέο σύστημα, περίπου 900.000 επιχειρήσεις και 300.000 αγρότες υποχρεούνται από τον προσεχή Μάιο να υποβάλλουν ηλεκτρονικά:

- Κάθε μήνα (σε προθεσμία που εκπνέει τρεις μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τους υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών, στις οποίες θα δηλώνουν στοιχεία για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εξέδωσαν τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

- Κάθε μήνα ή τρίμηνο τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που έλαβαν και καταχώρισαν στα βιβλία τους τον αμέσως προηγούμενο μήνα ή το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Ειδικότερα, όσοι υπόχρεοι τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας) υποχρεούνται να υποβάλλουν τις καταστάσεις προμηθευτών κάθε τρίμηνο, στις ίδιες προθεσμίες που υποβάλλουν και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. 


Οσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών κάθε μήνα, στις προθεσμίες που ισχύουν για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών πρέπει να δηλώνονται όλες οι συναλλαγές της επιχείρησης ή του αγρότη με τους πελάτες του, δηλαδή θα πρέπει να καταγράφονται στοιχεία για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδόθηκαν. Τα εκδοθέντα τιμολόγια πρέπει να αναγράφονται συγκεντρωτικά ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, ενώ οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών συγκεντρωτικά ανά Φορολογική Ταμειακή Μηχανή (ΦΤΜ) ή συγκεντρωτικά με μία εγγραφή, εφόσον δεν έχουν εκδοθεί με ΦΤΜ.

Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πρέπει να καταχωρίζονται ανεξαιρέτως όλες οι δαπάνες της επιχείρησης ή του αγρότη, ακόμη και οι πληρωμές για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σταθερών και κινητών τηλεφώνων! Ειδικότερα, θα πρέπει να δηλώνονται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου με μία κατ’ ελάχιστο εγγραφή τα παραστατικά αγορών αγαθών ή υπηρεσιών. Επίσης, θα πρέπει να καταχωρίζονται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας κ.λπ., καθώς και αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που αφορούν αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.
Τόσο στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών όσο και στις συγκεντρωτικές προμηθευτών θα πρέπει να καταχωρίζονται ανεξαιρέτως όλες οι συναλλαγές, ακόμη και αυτές που έχουν πολύ μικρή αξία.

Μπέρδεμα με τις ημερομηνίες!


Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο κ. Θεοχάρης, θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος προσαρμογής. Δηλαδή οι υπόχρεοι θα μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία για τα τιμολόγια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου έως τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να δηλώσει μέσω του twitter ότι η απόφαση θα διορθωθεί και τελικά θα υπάρξει τετράμηνη περίοδος προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τον Μάιο τις συγκεντρωτικές καταστάσεις για τις συναλλαγές του πρώτου τετραμήνου του 2014 (Ιανουάριος - Απρίλιος).

Τα στοιχεία που θα υποβάλουν οι υπόχρεοι θα διασταυρώνονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και οι αποκλίσεις που θα εντοπίζονται θα αναρτώνται στους «λογαριασμούς» των υπόχρεων προσώπων που τηρούνται στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής και περαιτέρω διόρθωσης αυτών. 


Εφόσον δεν γίνονται διορθώσεις, οι υπόχρεοι θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί εάν υπέβαλαν ανακριβή στοιχεία και στις περιπτώσεις που επιβεβαιώνονται οι παραβάσεις, θα επιβαρύνονται με τα νέα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται από 1/1/2014.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων άνοιξε την περασμένη Δευτέρα (www.gsis.gr).

Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου