Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

«Βόμβα» στον προγραμματισμό των φορολογικών ελέγχων -Τι ζήτησε ο Οικονομικός Εισαγγελέας από τις Εφορίες...

Να τιναχθεί στον αέρα κινδυνεύει ο προγραμματισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τον έλεγχο των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου αλλά και των υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, που χειρίζονται οι κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες, μετά από τη μάλλον άκομψη 
παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα στο ελεγκτικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση την οποία προκάλεσε ο Εισαγγελέας Π. Αθανασίου με επικεφαλής μεγάλων εφοριών, δεν ζήτησε ενημέρωση για τη πορεία των φορολογικών ελέγχων- όπως ακούστηκε- αλλά τους γνωστοποίησε τη πρόθεση του να τους αποστέλλει φακέλους μεγάλων υποθέσεων, προκειμένου....

... να τους διεκπεραιώνουν!

Αν και ο Οικονομικός Εισαγγελέας έχει τυπικά τέτοια αρμοδιότητα, την οποία ούτως ή άλλως ασκεί στέλνοντας υποθέσεις στο ΣΔΟΕ, προκαλεί αίσθηση το ότι συγκάλεσε τέτοια σύσκεψη χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για τις δυνατότητες των ελεγκτικών υπηρεσιών αλλά και χωρίς καν να τον ενημερώσει!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χάρης Θεοχάρης θα συζητήσει το ζήτημα που ανέκυψε με τον Γ. Στουρνάρα και θα καταστήσει σαφές στον υπουργό Οικονομικών ότι αυτή η παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα καθιστά σχεδόν αδύνατο τον παραμικρό προγραμματισμό ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ, ειδικά στη παρούσα φάση που παραμένουν υποστελεχωμένες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με αυτή τη παρέμβαση ο Οικονομικός Εισαγγελέας δεν θέλησε να "καπελώσει" τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων αλλά να δείξει εμπράκτως τη δυσφορία του για το ότι ενώ του είχαν υποσχεθεί ελεγκτές, προκειμένου να επιτελέσει το έργο του, οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά. 


Ωστόσο, επί της ουσίας η παρέμβαση του Π. Αθανασίου, όπως επισημαίνουν έμπειροι έφοροι, αντί να διευκολύνει τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, βάζει σοβαρά εμπόδια, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά "ο ασφαλέστερος τρόπος για να μη γίνεται τίποτα, είναι να φορτώνεις τους ελεγκτές με φακέλους, χωρίς προγραμματισμό".

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου