Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Προσφυγή Εβραίων Θεσσαλονίκης κατά της Γερμανίας...

Η Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης κατέθεσε την Παρασκευή προσφυγή κατά της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για την επιστροφή των λύτρων που είχε καταβάλλει κατά τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, αναφέρει τηλεγράφημα του εβραϊκού πρακτορείου JTΑ που αναδημοσιεύεται στα αμερικανοεβραικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων στο THE JEWISH DAILY FORWARD με τίτλο «Jews of Thessaloniki Are Suing Germany in Europe’s Human Rights Court».
Η προσφυγή κατά της Γερμανίας επήλθε μετά από.....μια εικοσαετία αγώνων στα ελληνικά δικαστήρια, μεταξύ των οποίων και στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάσισε ότι η Γερμανία διέθετε ασυλία βάσει των διεθνών συμβάσεων.
«Πρόκειται για το τέλος μιας μακράς διαδικασίας» δήλωσε ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ προσθέτοντας ότι «τελειώσαμε με τα ελληνικά δικαστήρια και ελπίζουμε τώρα ότι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να συμβάλλει στην επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε η εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία».
Τα λύτρα είχαν καταβληθεί για την απελευθέρωση 9.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ηλικίας από 18 έως 45 ετών, που προορίζονταν για τα στρατόπεδα εργασίας της Γερμανίας. 
Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, το 1942, ο Γερμανός διοικητής της πόλης, Μάξ Μέρτεν, ζήτησε 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές για την αποφυλάκισή τους.
 «Ήταν άρρωστοι, ετοιμοθάνατοι, πεινασμένοι, οι οποίοι δούλευαν νηστικοί και η κοινότητα είχε μαζέψει χρήματα για την απελευθέρωσή τους» δήλωσε ο Σαλτιέλ.
Συνολικά είχαν συγκεντρωθεί 1,9 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή σχεδόν 69 εκ. δολάρια, πριν ξεκινήσει η μεταφορά τους από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα θανάτου. 
Από την προπολεμική εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που αριθμούσε 55.000, μεταφέρθηκαν στη Γερμανία 49.000 άτομα, ενώ επέζησαν λιγότεροι από 2.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου