Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι FT επιμένουν για τα 20 δις των ελληνικών τραπεζών..

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES που ασχολείται εκ νέου με την διαφωνία για το ύψος της χρηματοδότησης που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, η Ελλάδα, ένα γεωγραφικά και οικονομικά περιφερειακό μέλος της ευρωζώνης, έρχεται πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας («Greece’Plight Offers Clue to Futureof EU Banking System»).
Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως η ανάγκες χρηματοδότησης ανέρχονται στα €20 δις, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ....
...της BlackRock, ενώ ισχυρίζεται ότι ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος της υγείας των ελληνικών τραπεζών θα ερμηνεύσει την προσέγγιση των Ευρωπαϊκών Αρχών όσον αφορά την υγεία του συνόλου του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ.
Ομως, καλά ενημερωμένη πηγή σην Ουάσιγκτον ανέφερε στο Mega και στο “Εθνος” ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι αποτελεί....... την πηγή πληροφόρησης της εφημερίδας Financial Times για τις ελληνικές τράπεζες. Η πηγή επιμένει ότι το ΔΝΤ «δεν έχει την παραμικρή σχέση με το δημοσίευμα».http://mignatiou.com/2014/02/21669/
Η ΕΚΤ, αρμόδια ως επόπτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την επιθεώρηση των περιουσιακών στοιχείων των 130 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που αναμένεται να γίνει το Φθινόπωρο. 
Το ίδιο ισχύει και για τα στρες τεστ που διενεργεί η Αρχή του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Επομένως το ενδιαφέρον για την Ελλάδα αποτελεί πρώιμη ένδειξη μιας άσκησης που πολλοί πιστεύουν θα μπορούσε να καθορίσει την πίστη των επενδυτών στην ακεραιότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. 
Είναι σημαντικό να διευκρινιστούν οι λόγοι για το εύρος των κεφαλαιακών ελλειμμάτων των ελληνικών τραπεζών. 
Υπάρχει παρασκήνιο, με την έννοια ότι η ίδια η Ελλάδα επιθυμεί να αποφύγει ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσει το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου βοήθειας και να κάνει χρήση του υπολοίπου της ανακεφαλαιοποίησης (που υπολογίζεται γύρω στα €9 δις) για άλλους σκοπούς.
Οι αξιωματούχοι της τρόικας από την άλλη είναι πολύ πιο συντηρητικοί, υπολογίζοντας την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ΕΚΤ βρίσκεται εν των μέσω της διένεξης, γεγονός που μπορεί να φθείρει την φήμη της. 
Ως επόπτης οφείλει να συμβιβάσει τα ένστικτα της τρόικας με τα καθήκοντά της και υπ’ αυτή την έννοια μπορεί να φανεί απρόθυμη να μεταχειριστεί τις ελληνικές τράπεζες πολύ σκληρά, από φόβο ότι κάτι τέτοιο θα έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα και για τις τράπεζες των άλλων αδύναμων χωρών. 
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να διασκεδάσουν την ιδέα ότι η απόφαση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών της Ελλάδας αποτελεί κάποιου είδους δοκιμασία για την αποτίμηση της υγείας της ΕΕ ως συνόλου.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι μοναδική. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η τρόικα (μακροοικονομική προσέγγιση) και σε αυτή των στρες τεστ (AQR, μικροοικονομική προσέγγιση με τριετή ορίζοντα). 
Μια πολύ σκληρή στάση έναντι στην Ελλάδα θα είναι τιμωρητική και θα κάμψει τις προοπτικές ανάκαμψης. Μια πολύ μαλακή στάση από την άλλη θα πλήξει την εύθραυστη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και στην εποπτεία που ασκεί η ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου