Με σκοπό την αποκόμιση ακόμη μεγαλύτερων κερδών και ελέγχου της εγχώριας αγοράς, τα πολυεθνικά καρτέλ του χώρου της εμπορίας και διάθεσης τροφίμων έχουν «βάλει στο μάτι» το ελληνικό ελαιόλαδο και γιαούρτι, καθώς και την ...παρασκευή φρέσκου ψωμιού.
Πολυεθνικές στο ελαιόλαδο
Ιδιαίτερα, θέλουν να χτυπήσουν την παραγωγή παρθένου ελαιολάδου, που θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως και πολύ ανωτέρας ποιότητας, από το αντίστοιχο ισπανικό και ιταλικό λάδι.
Απρόσμενος αρωγός στην προσπάθειά τους είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, που προτείνει τη νομιμοποίηση της πρόσμειξης του έξτρα παρθένου με άλλα έλαια, με το ευτελές επιχείρημα ότι έτσι θα πουλιέται πιο φτηνά!
Αυτό ευνοεί τις πολυεθνικές του κλάδου και αποβαίνει σε βάρος των μικροκαλλιεργητών που ....
...διαθέτουν αγνό ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με ευρήματα δειγματοληπτικού ελέγχου που έγινε σε εισαγόμενα ελαιόλαδα, που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, επτά στα δέκα δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα.
Πρόκειται για νοθευμένα ή ακόμη και αλλοιωμένα ελαιόλαδα, αφού χρησιμοποιούνται ως πρόσμειξη ακόμη και λάδια τεχνικής εστεροποίησης ή ραφιναρισμένα.Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η ανάλυση του ειδικού βάρους και της οξύτητας, έδειξε ότι έχουν προστεθεί ακόμη και ορυκτέλαια...
Εκείνο που έχει προκαλέσει εντύπωση στους Έλληνες παραγωγούς είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ, που προτείνει μεταξύ άλλων, τη νομιμοποίηση της πρόσμειξης με άλλα έλαια του γνήσιου ελαιόλαδου, που ήρθε στη δημοσιότητα την επόμενη των δηλώσεων του ανωτάτου στελέχους του ισπανικού κολοσσού παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου Deoleo, για παραγωγή νέων, πιο φτηνών, προϊόντων.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προχωρήσει στην παραγωγή και εξαγωγή αναμεμειγμένου ελαιόλαδου, σε πολύ χαμηλές τιμές. Προκειμένου δε να εξαγορασθεί η σιωπή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υπάρχει εκτενής διαφημιστική καμπάνια, η οποία παρουσιάζει τα προϊόντα αυτά ως πολύ υγιεινότερα του παρθένου ελαιολάδου.
Η Deoleo θέλει να κυριαρχήσει στην αγορά λαδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος τζίρος της οποίας υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Καλύτερο λάδι το ελληνικό Η χώρα μας είναι η τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου, παράγει το καλύτερο και αγνότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Τα 140 εκατ. ελαιόδεντρα που διαθέτει, παράγουν 360.000 τόνους, από τους οποίους το 80% είναι έξτρα παρθένο, ενώ το αντίστοιχο της Ιταλίας, φτάνει το 40% και της Ισπανίας το 25%, ενώ αυτό της Τυνησίας μόλις το 10%.
Το ελληνικό γιαούρτι
Στο στόχαστρο έχει μπει και το ελληνικό γιαούρτι. Πολυεθνικές με την κάλυψη του ΟΟΣΑ και την συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία που ορίζει ρητά ότι για την παρασκευή του γιαουρτιού χρησιμοποιείται μόνο φρέσκο γάλα, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση πρωτεΐνης γάλακτος. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη που οι παραπάνω κύκλοι θέλουν να καταργηθεί, σε περίπτωση χρήσης άλλων συστατικών, το παραγόμενο προϊόν χαρακτηρίζεται ως επιδόρπιο γιαουρτιού.
Τι γίνεται με το ψωμί
Ακόμη και το βασικό είδος διατροφής του Έλληνα καταναλωτή, το ψωμί, θέλουν να ελέγξουν οι πολυεθνικές, από την παρασκευή του μέχρι και την τελική διάθεσή του. Για τον σκοπό αυτό, και πάλι με την επίκληση της «συμφέρουσας» μειωμένης τιμής πώλησης του, προσπαθούν να επιβάλλουν το λεγόμενο κατεψυγμένο «αρτοποίημα», που η ποιότητά του καμιά σχέση δεν έχει με αυτού που πωλείται στους φούρνους της γειτονιάς.
Τα μειονεκτήματα του ψωμιού που προέρχεται από την κατεψυγμένη ζύμη (bake off) είναι πολλά, όπως η απώλεια όλων σχεδόν των θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα των βιταμινών και φυτικών ινών, η πρόσθεση συντηρητικών, βελτιωτικών, και τροποποιημένης μαγιάς.
Αλλά και το κόψιμο, ενός καρβελιού και το ζύγισμά του σε κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και αλλού, που θέλει να επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκαλούν τον κίνδυνο επιμόλυνσής του, αφού «το ψωμί είναι ένα προϊόν που ούτε πλένεται, ούτε βράζεται, ούτε απολυμαίνεται», όπως πολύ σωστά λένε οι αρτοποιοί.
Οι έλληνες αρτοποιοί θεωρούν ότι είναι υπό διωγμό, γιατί εκτός της απελευθέρωσης πώλησης προϊόντων άρτου, επιχειρείται η λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων που αποσκοπούν στο κλείσιμο του κλάδου, προς όφελος των μεγάλων αρτοβιομηχανιών, ντόπιων και μη.
Πολυεθνικές στο ελαιόλαδο
Ιδιαίτερα, θέλουν να χτυπήσουν την παραγωγή παρθένου ελαιολάδου, που θεωρείται το καλύτερο παγκοσμίως και πολύ ανωτέρας ποιότητας, από το αντίστοιχο ισπανικό και ιταλικό λάδι.
Απρόσμενος αρωγός στην προσπάθειά τους είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, που προτείνει τη νομιμοποίηση της πρόσμειξης του έξτρα παρθένου με άλλα έλαια, με το ευτελές επιχείρημα ότι έτσι θα πουλιέται πιο φτηνά!
Αυτό ευνοεί τις πολυεθνικές του κλάδου και αποβαίνει σε βάρος των μικροκαλλιεργητών που ....
...διαθέτουν αγνό ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με ευρήματα δειγματοληπτικού ελέγχου που έγινε σε εισαγόμενα ελαιόλαδα, που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, επτά στα δέκα δείγματα βρέθηκαν ακατάλληλα.
Πρόκειται για νοθευμένα ή ακόμη και αλλοιωμένα ελαιόλαδα, αφού χρησιμοποιούνται ως πρόσμειξη ακόμη και λάδια τεχνικής εστεροποίησης ή ραφιναρισμένα.Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η ανάλυση του ειδικού βάρους και της οξύτητας, έδειξε ότι έχουν προστεθεί ακόμη και ορυκτέλαια...
Εκείνο που έχει προκαλέσει εντύπωση στους Έλληνες παραγωγούς είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ, που προτείνει μεταξύ άλλων, τη νομιμοποίηση της πρόσμειξης με άλλα έλαια του γνήσιου ελαιόλαδου, που ήρθε στη δημοσιότητα την επόμενη των δηλώσεων του ανωτάτου στελέχους του ισπανικού κολοσσού παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου Deoleo, για παραγωγή νέων, πιο φτηνών, προϊόντων.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει προχωρήσει στην παραγωγή και εξαγωγή αναμεμειγμένου ελαιόλαδου, σε πολύ χαμηλές τιμές. Προκειμένου δε να εξαγορασθεί η σιωπή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υπάρχει εκτενής διαφημιστική καμπάνια, η οποία παρουσιάζει τα προϊόντα αυτά ως πολύ υγιεινότερα του παρθένου ελαιολάδου.
Η Deoleo θέλει να κυριαρχήσει στην αγορά λαδιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος τζίρος της οποίας υπερβαίνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Καλύτερο λάδι το ελληνικό Η χώρα μας είναι η τρίτη δύναμη παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου, παράγει το καλύτερο και αγνότερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Τα 140 εκατ. ελαιόδεντρα που διαθέτει, παράγουν 360.000 τόνους, από τους οποίους το 80% είναι έξτρα παρθένο, ενώ το αντίστοιχο της Ιταλίας, φτάνει το 40% και της Ισπανίας το 25%, ενώ αυτό της Τυνησίας μόλις το 10%.
Το ελληνικό γιαούρτι
Στο στόχαστρο έχει μπει και το ελληνικό γιαούρτι. Πολυεθνικές με την κάλυψη του ΟΟΣΑ και την συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης ζητούν να αλλάξει η νομοθεσία που ορίζει ρητά ότι για την παρασκευή του γιαουρτιού χρησιμοποιείται μόνο φρέσκο γάλα, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση πρωτεΐνης γάλακτος. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη που οι παραπάνω κύκλοι θέλουν να καταργηθεί, σε περίπτωση χρήσης άλλων συστατικών, το παραγόμενο προϊόν χαρακτηρίζεται ως επιδόρπιο γιαουρτιού.
Τι γίνεται με το ψωμί
Ακόμη και το βασικό είδος διατροφής του Έλληνα καταναλωτή, το ψωμί, θέλουν να ελέγξουν οι πολυεθνικές, από την παρασκευή του μέχρι και την τελική διάθεσή του. Για τον σκοπό αυτό, και πάλι με την επίκληση της «συμφέρουσας» μειωμένης τιμής πώλησης του, προσπαθούν να επιβάλλουν το λεγόμενο κατεψυγμένο «αρτοποίημα», που η ποιότητά του καμιά σχέση δεν έχει με αυτού που πωλείται στους φούρνους της γειτονιάς.
Τα μειονεκτήματα του ψωμιού που προέρχεται από την κατεψυγμένη ζύμη (bake off) είναι πολλά, όπως η απώλεια όλων σχεδόν των θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα των βιταμινών και φυτικών ινών, η πρόσθεση συντηρητικών, βελτιωτικών, και τροποποιημένης μαγιάς.
Αλλά και το κόψιμο, ενός καρβελιού και το ζύγισμά του σε κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και αλλού, που θέλει να επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης, προκαλούν τον κίνδυνο επιμόλυνσής του, αφού «το ψωμί είναι ένα προϊόν που ούτε πλένεται, ούτε βράζεται, ούτε απολυμαίνεται», όπως πολύ σωστά λένε οι αρτοποιοί.
Οι έλληνες αρτοποιοί θεωρούν ότι είναι υπό διωγμό, γιατί εκτός της απελευθέρωσης πώλησης προϊόντων άρτου, επιχειρείται η λήψη μιας σειράς άλλων μέτρων που αποσκοπούν στο κλείσιμο του κλάδου, προς όφελος των μεγάλων αρτοβιομηχανιών, ντόπιων και μη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου