Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ... “Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ”: ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ HANDELSBLATT.

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που επικαλείται σχετική δήλωση της αντιπροέδρου της Αριστεράς (Die Linke), Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Η κ. Βάγκενκνεχτ τόνισε ότι: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να ξαναδεί το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι – πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Καμπετέρ (CDU), επιβεβαίωσε μέσω επιστολής, την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται επισήμως το ενδεχόμενο

νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας καθώς και κουρέματος του χρέους.
Αντίστοιχες αναφορές από το περιοδικό Spiegel είχαν διαψευστεί από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Κάμπετερ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «έγγραφο εργασίας» που είχε συνταχθεί από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, ως βάση για τη συζήτηση στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο «δεν ενδείκνυται ακόμη για δημοσίευση ενδιάμεσων ή τμηματικών αποτελεσμάτων».

«Η εσωτερική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη», υπογραμμίζει ο ίδιος στην επιστολή του.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, όπως σημειώνει η Handelsblatt, αναφέρονται σενάρια για την Ελλάδα, όπως ένα δεύτερο κούρεμα, και μια «περιορισμένη παρακολούθηση του προγράμματος» καθώς και μια νέα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Σύμφωνα με το έγγραφο, το τρίτο ελληνικό πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει 10 – 20 δισεκ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα προχωρά αποφασιστικά στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της, η κ. Βάγκενκνεχτ αισθάνεται δικαιωμένη καθώς, σύμφωνα με την ίδια, η ύπαρξη του εγγράφου επιβεβαιώνει την πεποίθηση του κόμματος της ότι «η εξαγγελία ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα από τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελεί ένα επιπλέον δώρο δισεκατομμυρίων στην ελληνική ανώτερη τάξη και στους δανειστές της Ελλάδας. 


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγωνίζεται για δήθεν μεταρρυθμίσεις εις βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού, αλλά αρνείται όπως άλλωστε και η Επιτροπή της ΕΕ να καλέσει για πληρωμή τους Έλληνες ολιγάρχες. Η Επιτροπή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι συνήγοροι των εκατομμυριούχων».

Επιπροσθέτως, η κ. Βάγκενκνεχτ τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει» ενώ συμπληρώνει ότι «χωρίς μια εισφορά κεφαλαίου στους Έλληνες ολιγάρχες δεν πρέπει να εφαρμοστεί τίποτα».

«Ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει ίσως ένα κούρεμα μετά το καλοκαίρι», ωστόσο «η μείωση του χρέους θα κοστίσει στη Γερμανία ακριβά, διότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν υπόκεινται πλέον στους επενδυτές και οι διασώσεις επιβαρύνουν τους φορολογούμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου