Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Σε 3 υπερ-Ταμεία όλοι οι ασφαλισμένοι της χώρας..

Συντάξεις αλά ΕΟΠΥΥ με ενοποιήσεις «σκούπα» στα ασφαλιστικά ταμεία

Νέο σχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση φέρεται να είναι στο πλάνο των δανειστών της χώρας και στη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, όπου θα υπάρξει νέα ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, με το ΙΚΑ να γίνεται κεντρικός φορέας ασφάλισης για όλους του μισθωτούς.

Οι νέοι φορείς σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης.....
Τα τρία ταμεία -για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες- θα έχουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες, ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ.

Τόσο από το σχετικό δημοσίευμα όσο και από τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πρόκειται για το τελικό σχέδιο εφαρμογής σχετικής δέσμευσης στο μνημόνιο όπου εκτός των άλλων υπάρχει δέσμευση για αναμόρφωση και του πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της ασφάλισης . 

Το σχετικό σχέδιο έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος και θα παρουσιαστεί στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα υπάρξει ενοποίηση όλων των ταμείων είτε είναι κύριας είτε επικουρικής συντάξεις σε ένα φορέα για κάθε ενότητα ταμείων. Συγκεκριμένα στο ΙΚΑ θα ενταχθούν όλα τα ταμεία των μισθωτών, σε ένα άλλο φορέα θα ενταχθούν τα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων ( ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και θα υπάρχει ο ΟΓΑ. Ενώ ανεξάρτητος φορέας θα μείνει το ΝΑΤ.

Παράλληλα φέρεται στα σχέδια να είναι η δημιουργία Εθνικού Φορέα Απονομής Συντάξεων που κάτω από την ομπρέλα του, θα τεθούν όλοι οι παραπάνω φορείς, όπως έγινε και με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ που διαχειρίζεται ενιαία τον κλάδο των παροχών υγείας.

Επιπλέον γίνεται αναφορά για ενιαίο σύστημα εισφορών σε όλους του ενοποιημένους φορείς ασφάλισης και παράλληλα γίνονται αναλογιστικές μελέτες που στην συνέχεια θα τεθούν σε κοινωνική διαβούλευση.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2015 που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην απονομή των συντάξεων θα υπάρχει ελάχιστο ποσό εγγυημένης σύνταξης τα 360 ευρώ . 

Που θα είναι και το μόνο ποσό που θα εγγυάται το κράτος σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος των ασφαλιστικών ταμείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου