Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Μέ συνοπτικές διαδικασίες θά μᾶς πετοῦν στόν δρόμο.


Βγήκε ο οδηγός της Τράπεζας της Ελλάδας: Ετσι θα ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την υιοθέτηση του ιρλανδικού μοντέλου αντιμετώπισης των δανείων σε καθυστέρηση, καθώς στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ήδη ξεκινήσει υπό τη πίεση της Τρόικα, η οποία ζητά επίσπευση των διαδικασιών νομοθέτησης των αναγκαίων διατάξεων, η Τράπεζα της Ελλάδας απέστειλε στις τράπεζες τον «μπούσουλα» για τα «κόκκινα» δάνεια, ζητώντας απάντηση έως τις 10 του επόμενου μήνα......Ανατρέχοντας κανείς στο μακροσκελές κείμενο αλλά και στα Παραρτήματα που το συνοδεύουν, αντιλαμβάνεται ότι οι διαδικασίες συνεννόησης με τους δανειολήπτες θα ξεκινάνε ακόμα και με την... υποψία της καθυστέρησης, ενώ οι λύσεις που θα προτείνονται κατά περίπτωση θα φτάνουν έως και την εθελοντική (!) παράδοση του ενυπόθηκου ακινήτου.

Το «κλειδί» της νέας διαδικασίας, που σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί από τη 1η Ιανουαρίου του 2015, είναι η έννοια του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη- όπως αυτή περιγράφεται στον «μπούσουλα» της ΤτΕ- αλλά και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», για τις οποίες ο δανειολήπτης υποχρεώνεται στη συμπλήρωση ενός εξαντλητικού καταλόγου εσόδων πάσης φύσης αλλά και δαπανών ακόμα και ανελαστικών, όπως η διατροφή των μελών ενός νοικοκυριού.

Οσον αφορά, δε, στους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες, αφενός θα βρίσκονται υπό τον. πέλεκυ των κατασχέσεων αφετέρου επισημαίνεται ότι εάν μετά από τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους εξακολουθεί να υφίσταται υπόλοιπο δανείου, αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί εκτοκιζόμενη απαίτηση της τράπεζας.

Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας εδώ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου