Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ἔβαλαν καί τήν Οὐκρανία στό μαντρί τῆς διεθνοῦς τοκογλυφίας


Ἔτσι. Στά γρήγορα γιά νά πιάσουν τόν οὐκρανικό λαό στόν «ὕπνο» παρ΄ὅλο πού εἶναι χρεωκοπημένο κράτος......ἐνῶ ἐμᾶς, μᾶς ἀπειλοῦν μέ ἔξοδο ἀπό τό εὐρωμάγαζο τῶν διεθνῶν τοκογλύφων.

Την ώρα που η ρωσική Δούμα επικύρωνε την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ομοσπονδία, ο ουκρανός πρωθυπουργός υπέγραφε στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας του με την ΕΕ.

Η απόφαση ...

...του έκπτωτου πλέον προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ είχε αποτελέσει τη «σπίθα» των αιματηρών διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, οι οποίες οδήγησαν στη φυγή Γιανουκόβιτς, αλλά και στο δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Με την υπογραφή της Συμφωνίας, οι «28» της ΕΕ εκφράζουν την ισχυρή τους στην Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Ήδη, η ΕΕ έβαλε στο στόχαστρό της τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, η ΕΕ αποφάσισε να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου.

Παράλληλα, προστέθηκαν άλλα 12 ονόματα στη λίστα των 21 προσώπων για τα οποία απαγορεύθηκε η έκδοση βίζας, ενώ «πάγωσαν» και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων με την προσθήκη της ρωσικής τράπεζας Rossiya Bank και άλλων 20 αξιωματούχων στη λίστα των φυσικών και νομικών προσώπων που έχει επιβληθεί πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου. 

Ακόμη σημαντικότερα, το διάταγμα του Λευκού Οίκου προβλέπει τη δυνατότητα περιοριστικών μέτρων, εάν κριθεί αναγκαίο, στους ρωσικούς τομείς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ενέργειας,  μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, μηχανοκατασκευών και στρατιωτικών εξοπλισμών.

Οι εταιρείες Visa και Mastercard διέκοψαν απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Σε «αντι-κυρώσεις» προχώρησε σχεδόν άμεσα η Ρωσία, ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτινδήλωσε ότι «για την ώρα» η χώρα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αντίποινα.

Aπό την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία συνολικά 16 δισ. δολάρια. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε πει ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο των 11 δισ. δολαρίων στη Ρωσία γιατί η συμφωνία με βάση την οποία η Μόσχα παρείχε φθηνό φυσικό αέριο θα πάψει να ισχύει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μιλώντας ενώπιον της άνω Βουλής, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι οι  προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος. 


Χαρακτήρισε τις διεθνείς κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν σε ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της Κριμαίας «εντελώς παράνομες» και τόνισε ότι θα δημιουργήσουν τεχνητά εμπόδια στις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση.

Μινώταυρος
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου