Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

FAZ: Η Ελλάδα παραμένει ασθενής.

Για μια «αντικειμενικά τελείως αβάσιμη χαλαρότητα» της κυβέρνησης Σαμαρά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις κάνει λόγο η FAZ, σχολιάζοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.

«Η Ελλάδα παραμένει ασθενής» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην...
εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

«Αυτή τη φορά η Τρόικα χρειάστηκε ......έξι μήνες για να ολοκληρώσει την - κανονικά τριμηνιαία - αξιολόγησή της στην Αθήνα. 

Η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα ελάχιστα είναι έτσι όπως έπρεπε να είναι (…). 

Απαιτήθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι η χώρα να δρομολογήσει τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές βήματα περικοπών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Παρόλα αυτά παραμένει αμφίβολο εάν στην τωρινή συμφωνία με την Τρόικα έχουν απαντηθεί όλα τα ανοιχτά ερωτήματα.

 Η χρονική διάρκεια της διαδικασίας δείχνει όμως επίσης ότι η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σαθρούς συμβιβασμούς. (…)

Μη βιώσιμο το χρέος

Ο ισχυρισμός του επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξεπεράσει τον κίνδυνο ακούγεται σαν να προσπαθεί κανείς να δώσει κουράγιο στον εαυτό του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν πράγματα στην Ελλάδα. 

Η Τρόικα επιβεβαίωσε (…) το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συνεχίζει να έχει ένα μη βιώσιμο χρέος. 

Με τις δικές της δυνάμεις η χώρα δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο και η κυβέρνηση δεν φαίνεται καν διατεθειμένη να το αλλάξει αυτό. 

Το φθινόπωρο θα πρέπει να αποφασιστούν τόσο οι 'διευκολύνεις' στις οποίες δεσμεύτηκαν οι χώρες της ευρωζώνης όσο και, σχεδόν βέβαια, ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου