Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Ο πλανήτης όλος, καζάνι που βράζει...

Πέρα από την κρίση στην Ουκρανία όπου μπορεί να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, σκεφτείτε μόνο ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 10% τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στην Κριμαία.

Η Ρωσία κατέχει το 20% των παγκοσμίων αποθεμάτων και η προηγούμενη κρίση με την Ουκρανία είχε διαταράξει τις οικονομίες πολλών κρατών μελών με το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων ακόμη και βιομηχανιών.

Το 34% των εισαγωγών στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία μέσω ουκρανικών αγωγών με κόστος ...

...περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Έξι κράτη μέλη εξαρτώνται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, ενώ η Ελλάδα σχεδόν κατά 55%.


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δίνει το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης, λέγοντας πως «η Ευρώπη διανύει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

Έχουμε ακόμα τον εμφύλιο στην Συρία, Λιβύη και Αίγυπτος είναι ακόμα αποσταθεροποιημένες.


Η Αίγυπτος μάλιστα έγινε η Αιτία για το βαθύ χάσμα στις σχέσεις τεσσάρων κρατών του κόλπου, για την στάση που τηρούν απέναντι στη νέα πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου, μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι.

Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανάκλησαν τους πρεσβευτές τους από το Κατάρ. Η Ντόχα τάχθηκε στο πλευρό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ Ριάντ, Αμπού Ντάμπι και Μανάμα στηρίζουν την κυβέρνηση του Καΐρου.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Το Ισραήλ δείχνει εμφανώς απογοητευμένο από την στάση της Αμερικής στο θέμα του Ιράν και μόλις εχθές Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι σταμάτησαν ένα πλοίο το οποίο είχε πυραύλους ιρανικής κατασκευής με προορισμό την Γάζα. 


Ο Benjamin Netanyahu ζήτησε από τις ΗΠΑ να σκληρύνουν την στάση τους και είπε ακόμα ότι Θα υπερασπιστεί την ασφάλεια των κατοίκων του Ισραήλ.

Από την πλευρά τους οι Ιρανοί λένε ότι η είδηση είναι κατασκευασμένη από τις αρχές του Ισραήλ.

(Εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο των αρχών του Ισραήλ με την κατάσχεση των πυραύλων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου