Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Οι Έλληνες χαρίζουν τα ακίνητα για να γλυτώσουν τους φόρους.

akinita-7
Ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι επικεφαλής των περισσότερωνυποθηκοφυλακείων της χώρας: 
Απελπισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εξοντωτική φορολόγηση, τα «χαράτσια» και τα τεκμήρια, παραιτούνται από την κυριότητα της ιδιοκτησίας τους και –ουσιαστικά- τα χαρίζουν στο Δημόσιο.
Κάτι ανάλογο, με ότι συμβαίνει τα ...
....τελευταία χρόνια με τους κατόχους Ι.Χ., οι οποίοι παραδίδουν τις πινακίδες των οχημάτων τους για να γλιτώσουν από τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες και φόρους πολυτελείας.
Ήδη, στο Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, έχουν καταγράφει δύο περιπτώσεις ακινήτων που με τη διαδικασία που προβλέπεται κατέστησαν «αδέσποτα».
Πρόκειται, όπως λέει στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο διευθυντής μεταγραφών του υποθηκοφυλακείου, Μιχάλης Γιαπάλης, για δύο οικόπεδα οι ιδιοκτήτες των οποίων παρουσιάστηκαν σε συμβολαιογράφο και έκαναν δήλωση περί παραίτησης από την κυριότητα των ακινήτων, με σκοπό αυτά να καταστούν άμεσα «αδέσποτα» και να περιέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπει η διαδικασία του Άρθρου 972 του Αστικού Κώδικα.
Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που εμφανίζονται καθημερινά και ζητούν πληροφορίες για να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις. 
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Γιαπαλή, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει αποστείλει έγγραφο στα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας προκειμένου τα ακίνητα που καθίστανται «αδέσποτα» και ουσιαστικά περιέρχονται στο Δημόσιο να αποκτήσουν Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής.
Κι αυτό για να αποκτήσει η ΚΕΔ σαφή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των ακινήτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου