Ο χρυσός θεωρείται το ασφαλέστερο καταφύγιο των επενδυτών και φυσικά των κρατών, σε περιόδους έντασης και αβεβαιότητας.
Έτσι τουλάχιστον έχουμε μάθει να θεωρούμε γι’ αυτό το αποθεματικό «commodity». Άρα, όταν οι αγορές αυξάνονται, η ζήτηση δηλαδή του προϊόντος, οι αναλυτές πρέπει θεωρητικά να είναι υποψιασμένοι… για τα μελλούμενα.
Έτσι τουλάχιστον έχουμε μάθει να θεωρούμε γι’ αυτό το αποθεματικό «commodity». Άρα, όταν οι αγορές αυξάνονται, η ζήτηση δηλαδή του προϊόντος, οι αναλυτές πρέπει θεωρητικά να είναι υποψιασμένοι… για τα μελλούμενα.
Δεν αποτελούσε μυστικό το ότι οι Ρώσοι είχαν προβεί σε μαζικές αγορές χρυσού τους προηγούμενους μήνες.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ....
...για να επενδύουν τόσο μαζικά σε χρυσό αναμένουν άνοδο της τιμής του, δηλαδή ίσως αστάθεια.
Τα γεγονότα στην Ουκρανία, εάν συνδυαστούν με τις μαζικές αγορές χρυσού, δίνουν την αίσθηση προληπτικής ενέργειας από τη Μόσχα…
Προβλέποντας ορθά τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Ουκρανία-Κριμαία, η ηγεσία της πόνταρε αφενός σε ενδεχόμενη αύξηση της τιμής των υδρογονανθράκων (λόγω αστάθειας κι εδώ και διατάραξης της τροφοδοσίας) και αφετέρου στην άνοδο της τιμής του χρυσού, για να εξισορροπήσει τις απώλειες που εκτιμούσαν οι αρμόδιοι…
Τούτων λεχθέντων, μια μαζική αγορά χρυσού της τάξεως του 1,56 δισεκατομμυρίου δολαρίων (36 μετρικοί τόνοι) από το Ιράκ, όπου μαίνεται ακήρυχτος εμφύλιος ανάμεσα σε σιίτες και σουνίτες, εγείρει σοβαρές ανησυχίες.
Υποτίθεται, ότι η κυβέρνηση του Ιράκ προέβη στην αγορά σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την τιμή του εθνικού νομίσματος (δηνάριο), ωστόσο, υπάρχουν ασφαλώς και εναλλακτικές ερμηνείες.
Και δεν ήταν η μοναδική μεγάλη αγορά. Τον Αύγουστο είχε αγοράσει 29,8 μετρικούς τόνους,σύμφωνα με τον ιστοχώρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ για το θέμα το Bloomberg. Από τα ίδια στοιχεία διαπιστώνουμε ότι η ιρακινή αγορά ήταν η μεγαλύτερη μετά τους 78,5 μετρικούς τόνους που αγόρασε το Μεξικό τον Μάρτιο του 2011.
Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους η τιμή του χρυσού πλησιάσε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά (λίγο πάνω από τα 1900 έτασε), μετά κατρακύλησε σταδιακά και σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 1300 δολάρια.
Δεν γνωρίζουμε τι έκανε το Μεξικό, αν και συνήθως οι τοποθετήσεις στον χρυσό δεν είναι βραχυπρόθεσμες.
Συνολικά, οι αγορές χρυσού το 2012 που ανήλθαν στους 544 τόνους, αποτελούν τη μεγαλύτερη συσσώρευση χρυσού τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου