Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΛΑΛΗΣΕ ...Daniel Serwer: Οι ΗΠΑ να πιέσουν την Ελλάδα για ένταξη των Σκοπίων στο NATO.

«Για να τελειώνει η διαμάχη με το όνομα θα πρέπει η Ουάσιγκτον να καταστήσει σαφές στην Ελλάδα ότι τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο θα πρέπει να ενταχθούν στο NATO, στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανία αυτό το φθινόπωρο, με την προϋπόθεση ότι για την ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να βρεθεί μια αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος», ισχυρίζεται ο Αμερικανός καθηγητής και πρώην αρμόδιος για τα Βαλκάνια, Daniel Serwer. 

«Νομίζω ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει....

... να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να σταματήσει αυτή διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία δεν έχει προκύψει τίποτε, και να πει στην Ελλάδα ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν  στο NATO μαζί με το Μαυροβούνιο.

»Η ουκρανική κρίση καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επείγουσα. Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στη Ρωσία, ότι το NATO επεκτείνεται, όταν και όπου θέλει, χωρίς να χρειάζεται να λάβει υπόψη την αντίδραση της Ρωσίας. 


»Το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια δεν φέρουν μεγάλους κινδύνους για τη Συμμαχία, θα φέρουν όμως περισσότερα οφέλη από ό, τι ένα βάρος», είπε στην ομιλία του για τα Σκόπια, στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα, ενώπιον των φοιτητών, στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αμερικανός καθηγητής. 

Πρόσθεσε ότι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ το πει αυτό ξεκάθαρα στην ελληνική πλευρά, αυτό θα γίνει, ενώ θα τονίσει στις Βρυξέλλες ότι για να ενταχθούν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωσης πρέπει να καταλήξουν πρώτα σε συμφωνία. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, η Αθήνα θα μπορούσε, ασφαλώς, θα αρνηθεί οποιαδήποτε αίτημα και θα εμποδίσει τα Σκόπια να ενταχθούν στο NATO,  χρησιμοποιώντας βέτο, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος εάν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να προβούν- προκαταβολικά- σε πιέσεις για το θέμα. 

Ο Serwer τόνισε ότι το νοτιοσλαβικό κράτος έχει υλοποιήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ένταξη του στο NATOκαι έχει στο ενεργητικό του μια σοβαρή συμμετοχή στις ειρηνευτικές αποστολές της Συμμαχίας. 

Σύμφωνα με τον Serwer, από την άλλη πλευρά, ο σημερινός πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει εκφράσει δημοσίως, μια θέση, ότι η καλύτερη λύση είναι για τα Σκόπια,  είναι να διαλυθούν κατά μήκος των εθνικών γραμμών. 

Με τη θέση αυτή η Ελλάδα, αναγνωρίζει  την ύπαρξη εθνικών κοινοτήτων, όπως είναι οι Σλάβοι και οι Αλβανοί σε αυτήν τη χώρα. 

Η πολιτική, όμως του Σαμαρά, επιτείνει τον εθνικισμό στα Βαλκάνια, ο οποίος αντανακλάται αρνητικά στη χώρα του, ισχυρίστηκε ο Serwer- σύμφωνα με την AlfaTV. 

 Βαλκανικό Περισκόπιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου