Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Σε δύσκολη θέση ΗΠΑ και Ε.Ε. – Η Ρωσία ζητά 11,4 δις δολάρια από την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στην έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία είχε γίνει στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε αμηχανία την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες που υποσχέθηκαν.....
.... στους νέους ηγέτες της Ουκρανίας να καλύψουν το οικονομικό “άνοιγμα” της χώρας.

Η μείωση αυτή προβλεπόταν στην συμφωνία του Χαρκόβου, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2010 και βάσει της οποία παρατάθηκε η ενοικίαση των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία.

Εφόσον η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε αυτή την εβδομάδα, υποστήριξε ο Μίλερ στη διάρκεια συνέντευξης στα ρωσικά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει το ποσό.


«Η Ρωσία πλήρωνε για να διατηρήσει τον στόλο της στην Ουκρανία (…) για να παραταθεί η συμφωνία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία πλήρωνε προκαταβολικά. Αυτά τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λοιπόν ένα χρέος το οποίο η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία», εκτίμησε ο Μίλερ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την ακύρωση της συμφωνίας του Χαρκόβου, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει αφού η Κριμαία είναι πια ρωσική.

Η Ουκρανία πρέπει να πληρώνει πλέον 485 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η Gazprom ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει άμεσα τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν στις πρόσφατες παραδόσεις αερίου στο Κίεβο.

Εξ’αλλου, η ρωσική κυβέρνηση απηύθυνε μια προειδοποίηση στη Ρουμανία διότι κρατικοί αξιωματούχοι προέβησαν σε «αντιρωσικές», σύμφωνα με τη Μόσχα, δηλώσεις σε σχέση με την ουκρανική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο δεν είναι προς το συμφέρον «κανενός».

«Η Ρωσία έχει σημειώσει μια σειρά νέων αντιρωσικών δηλώσεων του Ρουμάνου προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ένα δελτίο Τύπου.

«Ο Ρουμάνος ηγέτης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε μια «επίθεση εναντίον της Ουκρανίας» κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων της εισχώρησης της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ» εξήγησε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματία Τίτους Κορλατεάν δεν «πάει πίσω».

«Αντιλαμβανόμαστε πίσω από αυτές τις επιθέσεις την ξεκάθαρη πρόθεση του Βουκουρεστίου να αγνοήσει τα γενεσιουργά αίτια της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε η ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

«Αυτή η αντιρωσική ρητορική (από τη) ρουμανική ηγεσία (…) δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» σχολίασε η Μόσχα.

Η Ρουμανία, πρώην χώρα του ανατολικού μπλοκ που γειτονεύει με την Ουκρανία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, κατήγγειλε το Μάρτιο τη ρωσική «επίθεση» στην Κριμαία και το «παράνομο» δημοψήφισμα που οδήγησε στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία. 


Ο πρόεδρος Μπασέσκου κάλεσε να «αναδιαταχθούν» οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου