Ο Γερμανός Επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ προτείνει να ανέβει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα του, επικαλούμενος την περίπτωση της Ελλάδας
Ιδιαίτερα «ευαίσθητος» απέναντι στους Έλληνες εμφανίζεται ο Γερμανός Επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ, ο οποίος επικρίνει τη «σύνταξη στα 63» στη Γερμανία και αντιπροτείνει άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης, επικαλούμενος μάλιστα την περίπτωση της Ελλάδας.
Καθόλου τυχαία φυσικά η αναφορά του στην Ελλάδα, αφού οι μόνες περιπτώσεις που οι δανειστές θυμούνται τη χώρα μας είναι όταν προσπαθούν να πείσουν τα τοπικά ακροατήρια τους για την «ορθότητα» αντιλαϊκών μέτρων.
Άλλωστε ο ίδιος ο Έτινγκερ είχε......... ισχυριστεί, περίπου δύο χρόνια πριν, ότι «καμία χώρα δεν αντιμετωπίστηκε τόσο καλά όσο η Ελλάδα».
Εν προκειμένω, ο Γερμανός επίτροπος, σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί την Τρίτη στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου και μεταδίδει η Deutsche Welle, τάσσεται υπέρ της σύνταξης στα 70, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή του μέτρου λόγω των δημογραφικών εξελίξεων αλλά και των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας.
«Έχουμε έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και γι αυτό, στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να συζητήσουμε για τη σύνταξη στα 70. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μετεκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» δηλώνει επί του θέματος ο Έτινγκερ.
Προκειμένου μάλιστα να επιχειρηματολογήσει υπέρ της άποψής του, ο Έτινγκερ αναφέρεται στο παράδειγμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι θα έστελνε «λάθος μήνυμα» η θεσμοθέτηση της σύνταξης στα 63.
«Ζητούμε από τους Έλληνες να εργάζονται περισσότερο και για λιγότερα χρήματα και τώρα (οι Έλληνες) εκπλήσσονται όταν βλέπουν τους Γερμανούς να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έτινγκερ, ξεχνώντας φυσικά τα δεκάδες λανθασμένα «μηνύματα» που έχουν στείλει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι δανειστές.
Τις απόψεις του Έτινγκερ συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ. Όπως δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt «το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής και οι δημογραφικές αλλαγές καθιστούν αναπόφευκτη τη σύνταξη στα 70.
Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού δεν υπάρχουν παρά τρεις εναλλακτικές λύσεις: είτε η νέα γενιά θα συνταξιοδοτείται μετά τα 67, είτε θα πληρώνει υψηλότερες εισφορές, είτε θα λαμβάνει μικρότερες συντάξεις».
Ωστόσο, τα συνδικάτα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς, όπως επισημαίνουν, πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να αποδώσουν τα αναμενόμενα σε τόσο προχωρημένη ηλικία.
Επιπλέον, τονίζουν, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι απαραίτητο να εξοικονομήσει πρόσθετους πόρους από την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εξίσου αποτελεσματικά και από την αύξηση της παραγωγικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου