Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Του κινήματος «Δεν πληρώνω» και οι Έλληνες εφοπλιστές....


Ο εθελοντισμός στη φορολογία είναι προνόμιο που διεκδικούν μόνο για τον εαυτό τους. Δεν το βάζουν κάτω κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές, παρά την κατακραυγή, και συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για να….
εξαιρεθούν από διάφορους φόρους εκ των ελαχίστων που ούτως ή άλλως πληρώνουν. Τελευταίο κρούσμα είναι η απαίτησή τους να μην πληρώσουν το φόρο επιτηδεύματος των 500 ευρώ. 

Ποσό που για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους χτυπημένους από την κρίση μικρούς ΕΒΕ μπορεί όντως να είναι δυσβάσταχτο, για τα υπερκέρδη όμως των εφοπλιστών είναι πραγματικά ψίχουλα! 

Αφού δήλωσαν δια του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρου Βενιάμη, ότι δεν έχουν αντίρρηση να πληρώσουν τον φόρο αλληλεγγύης, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», διευκρίνισαν ότι διαφωνούν με την πληρωμή του φόρου επιτηδεύματος.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιάμης, οι εφοπλιστές θεωρούν την επιβολή του φόρου επιτηδεύματος αντισυνταγματική, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν μπορεί να επιβληθεί σε ξένες εταιρείες. Ωστόσο, αντίθετη με όσα ισχυρίζονται είναι η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών, στις αρμόδιες υπηρεσίες του οποίου έχουν κάνει παραστάσεις.
Το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας επικαλούνται τελευταία πολύ συχνά οι εφοπλιστές, με αφορμή πάντα την πρόθεση της κυβέρνησης να τους φορολογήσει
Μάλιστα, η επιμονή τους να διατηρηθεί η φορολογική τους ασυλία τείνει να πάρει χαρακτηριστικά κινήματος… «δεν πληρώνω», από ανθρώπους όμως πάμπλουτους, σε αντίθεση με το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που έχει χάσει τουλάχιστον το 40% του εισοδήματός τους σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.
Το φιάσκο δε της λεγόμενης εθελοντικής εισφοράς, που έγινε υποχρεωτική με νόμο, συνεχίζεται. Μετά τις κορώνες ξανά περί αντισυνταγματικότητας και τις απειλές ότι θα πάρουν πλοία και εταιρείες από την Ελλάδα, έφτασαν μέχρι τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Το αίτημά τους απλό: η υποχρεωτική φορολόγηση να ξαναγίνει εθελοντική.
Στην πράξη όμως τα κρατικά ταμεία δεν έχουν εισπράξει ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με το κράτος να χάνει τα λεφτά που είχε προϋπολογίσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. 
Η δικαιολογία σε αυτή την περίπτωση για τους εφοπλιστές είναι ότι περιμένουν να… ξεκαθαρίσει το τοπίο. 
Δηλαδή, μέχρι να εξαιρεθούν ξανά από την υποχρεωτική φορολόγηση, φωνάζουν «δεν πληρώνω» και αν τελικά επιστρέψει το καθεστώς της εθελοντικής εισφοράς, θα δώσουν ό,τι (και όσοι) έχουν ευχαρίστηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου