Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Τσουνάμι εξώσεων – Στο δρόμο οι Έλληνες για λίγα ευρώ.

Την ώρα που στην κυβέρνηση αλληλοσπαράζονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις πολιτικές εξελίξεις, η κοινωνία βασανίζεται να σωθεί από τα χρέη της, αγωνιά να κρατήσει έστω ένα σανίδι πάνω από το κεφάλι της. 

Και δεν εννοούμε μόνον τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι βαριανασαίνουν από τα χαράτσια τα οποία στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να πληρώσουν με συνέπεια, αλλά στους ενοικιαστές ακινήτων οι οποίοι οδηγούνται σε έξωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προστασίας Ενοικιαστών «στο δρόμο βρίσκονται όλο και περισσότερες οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους, έστω κι αν αυτό είναι 150 ή 200 ευρώ το μήνα. 


Άνθρωποι που βιώνουν με .....
....το χειρότερο τρόπο την οικονομική κρίση αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια που νοικιάζουν και βλέπουν τα υπάρχοντά τους να μεταφέρονται στα πεζοδρόμια». Οι εξώσεις έχουν λάβει τη μορφή τσουνάμι!

«Οι εξώσεις είναι πολλαπλάσιες τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με την περίοδο προ της οικονομικής κρίσης κατά οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους. 


Οι ιδιοκτήτες βλέποντας τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται εξασκούν εις βάρος των ενοικιαστών όλα τα ένδικα μέσα χωρίς κανένα έλεος. Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου μας οι αγωγές εξώσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Ενοικιαστών.

Από την άλλη πλευρά, από στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων διαφαίνεται ότι κοντά στο 50% των ενοικιαστών αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, αφήνοντας αρκετές φορές χρέη που φτάνουν και τα 4.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Πάτρα το ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν στέγη –μετά από έξωση- έχει αυξηθεί κατά 25%, σύμφωνα με επίσημα στοιχείων τοπικών φορέων.

Αλλά και στην Κρήτη, όμως, επικρατεί ανάλογη κατάσταση. Ειδικά για το Ηράκλειο, ο αριθμός των εξωστικών αποφάσεων φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 50%.


Το φαινόμενο των εξώσεων και η «παραγωγή» όλο και περισσότερων αστέγων δεν είναι ένα θέμα που ταλανίζει μόνον την ελληνική κοινωνία. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε έντεκα εκατομμύρια τα «άδεια σπίτια». Στην Ισπανία οι εξώσεις έχουν λάβει δραματικό χαρακτήρα και όχι μόνον.

Ο δείκτης των εξώσεων έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια. Οι άνεργοι αγγίζουν το 1,6 εκατομμύρια στη χώρα μας και η Ευρώπη μελετά τη λύση της «κοινωνικής κατοικίας». Ηδη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση έχει αναλάβει το εναρκτήριο project.

Από την Ε.Ε., ήδη αφιερώνεται το 20% από χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην αντιμετώπιση των αστέγων. Όμως και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης αναμένεται μετά τις Ευρωεκλογές να δοθούν χρήματα για κρατικές στεγαστικές επενδύσεις με στόχο τους «νεοάστεγους» λόγω εξώσεων.

Αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση για καθαρά πολιτικούς λόγους δεν το προτάσσει στην ατζέντα. Αν το έκανε, αυτόματα θα έπρεπε να αναγνωρίσει και το μέγεθος της οικονομικής ένδειας που έχει οδηγηθεί η κοινωνία εξαιτίας των Μνημονίων.

Τι σημαίνουν με απλά λόγοι οι «κοινωνικές κατοικίες»; Σπίτια που θα τα διαχειρίζεται το κράτος και θα τα νοικιάζει φθηνά στους άστεγους. Πόσοι είναι οι άστεγοι αυτήν την στιγμή στη χώρα μας; Φαίνεται να ξεπερνούν τους 70.000 ανθρώπους.

Πάντως, σε αρκετούς ο όρος «κοινωνική κατοικία» παραπέμπει στη δεκαετία του '20 και του '30 τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος δημιούργησε τις προσφυγικές πολυκατοικίες για τους κυνηγημένους της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η κατάσταση στην κοινωνία είναι δραματική. Οι ιστορίες που περιγράφονται πίσω από τους αριθμούς και τα αυξανόμενα ποσοστά των εξώσεων είναι δραματικές.

Πριν από μερικές μέρες μία νεαρή μητέρα με ένα ανήλικο παιδί στην Καλαμάτα αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει την ιστορία της-κραυγή υπό τον φόβο να βρεθεί στο δρόμο. Ένα χρέος στο ενοίκιο 400 ευρώ την έφεραν αντιμέτωπη με την έξωση. 


Μία πολύ σκληρή ιστορία αφορά και σε μία 47χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο της Κρήτης η οποία τώρα πια δε βρίσκεται στη ζωή. Η γυναίκα έπασχε από ανίατη ασθένεια και βρισκόταν στο νοσοκομείο. 

Χρωστούσε ενοίκια δέκα μηνών, χρήματα δεν υπήρχαν άλλα και ο ιδιοκτήτης ενώ η γυναίκα χαροπάλευε στο νοσοκομείο της θυροκόλλησε στο σπίτι την έξωση.

Ένας 74χρονος από τα Χανιά αυτοπυροβολήθηκε λίγη ώρα αφ' ότου δύο δικαστικές επιμελήτριες του χτύπησαν την πόρτα και του επέδωσαν την έξωση.


Πόσο πιο σκληρή θα γίνει η ζωή;


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου