Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Στη Σαγκάη ο Πούτιν με φόντο την Ουκρανία

Τη Σαγκάη θα επισκεφθεί την 20ή Μαΐου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να συνομιλήσουν για τη ρωσοκινεζική συνεργασία μεσούσης της κρίσης μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης για την Ουκρανία.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί ....
...μια σειρά σημαντικών εγγράφων στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας και για θέματα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.
«Οι συνθήκες και οι προοπτικές της ρωσοκινεζικής συνεργασίας στο διεθνές σκηνικό επίσης θα εξετασθούν» διευκρίνισε η ανακοίνωση. «Εμείς ελπίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα για τη συνεργασία μας συνολικά και τη στρατηγική συνεργασία μας».
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν θα επισκεφθεί την 21η Μαΐου στην τέταρτη σύνοδο της Συνόδου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και της Κοινής Δράσης στην Ασία (Cica), ένα φόρουμ περιφερειακής ασφαλείας κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει «μια σειρά διμερών συναντήσεων».
Η Μόσχα πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές επαφές και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, την ώρα που η ουκρανική κρίση αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε στα μέσα Απριλίου το Πεκίνο για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Πούτιν, αλλά επίσης για να συζητήσει για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ είχε επαινέσει την «ισορροπημένη και αντικειμενική θέση» της Κίνας.
Η Ρωσία έχει επίσης εντείνει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες τις διαπραγματεύσεις της με το Πεκίνο για μια σύμβαση-μαμούθ που θα μπορούσε να υπογραφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης και θα επιτρέψει στον ρωσικό γίγαντα Gazprom να εισέλθει στην τεράστια κινεζική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου