Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Τα νέα πονηρά σχέδια των τοκογλύφων της τρόικας για μείωση των συντάξεων!

Μαχαίρι στις κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που μπορεί να φτάσει έως και το 30%, αναμένεται να απαιτήσει η τρόικα από τα πολιτικά ανδρείκελα που μας κυβερνούν στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου. 

Τα πονηρά σχέδια των απατεώνων της τρόικας, με αφορμή...

των αλλαγών για το Ασφαλιστικό, αφορούν την αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από τη 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης), που ισχύει σήμερα, στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης).

Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να ζητηθεί από το υπουργείο Εργασίας να θεσμοθετήσει και την κατάργηση ή τον περιορισμό των πάσης φύσεως μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία μπορεί να προκαλούν έως και 30% αύξηση στις τελικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και έχουν αναγκαστεί στο επτάμηνο (Ιανουάριος - Ιούλιος) του έτους να απορροφήσουν το 81,3% (ΟΑΕΕ) και το 64% (ΙΚΑ) της κρατικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των Ταμείων, θα καταγραφεί και φέτος έλλειμμα στους προϋπολογισμούς τους, ως αποτέλεσμα των πολύ περιορισμένων εσόδων σε σχέση με τις αυξημένες δαπάνες λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας και της μείωσης των μισθών, που προκάλεσαν ανάλογη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές. 

Ειδικότερα, για το ΙΚΑ προβλέπεται έλλειμμα 807.900.000 ευρώ και για τον ΟΑΕΕ 462.700.000 ευρώ. 

Μάλιστα, ειδικά στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών εκφράζονται φόβοι ότι το έλλειμμα μπορεί να υπερβεί τα 700.000.000 ευρώ λόγω της πολύ περιορισμένης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι έχει και μια σειρά άλλα «καυτά» εργασιακά θέματα. 

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον η τρόικα και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. 

Η περαιτέρω ελαστικοποίηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, που θα σημάνει την ουσιαστική απελευθέρωσή τους, βρίσκει αντίθετα τα συνδικάτα, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα υπάρξει νέο κύμα απολύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Επίσης, ξεχωριστό θέμα στις διαπραγματεύσεις θα είναι ο απεργιακός νόμος, με την τρόικα να ασκεί πιέσεις για να υπάρξει ρύθμιση έτσι ώστε στο εξής να μπορούν τα σωματεία να προκηρύσσουν απεργίες μόνο εάν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του 50%+1 από το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. 

Σε μια τέτοια περίπτωση ο θεσμός της απεργίας ουσιαστικά καταργείται.

Θέλει να κόψει και τα πάσης φύσεως μπόνους

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που εισέπρατταν ως μισθωτοί 900 ευρώ κατά μέσο όρο και κατέβαλλαν εισφορές επί αυτού του ποσού και λαμβάνουν σύνταξη με βάση τη 15ετία, εισπράττουν ποσό που ανέρχεται περίπου στα 486 ευρώ, ενώ με βάση τις εισφορές τους δεν θα έπρεπε να εισπράττουν σύνταξη πάνω από 343 ευρώ. 

Ίδια κατάσταση και στον ΟΑΕΕ, που ειδικά οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ παίρνουν το μπόνους των 220 ευρώ, το οποίο αυξάνει σημαντικά την κατώτατη σύνταξη. 

Υπολογίζεται ότι η σύνταξη με 15ετία στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών ανέρχεται περίπου στα 768 ευρώ, ενώ χωρίς το μπόνους θα ήταν στα 488 ευρώ. 

Η τρόικα θέλει να περικόψει το συγκεκριμένο μπόνους έως και 30%, για να πετύχει μείωση των λειτουργικών δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και να περιορίσει κάπως τα τεράστια ελλείμματα που καταγράφουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου