Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου δύο συμβάσεις που υπεγράφησαν με συναίνεση εργαζομένων!

Προάγγελο της κατάργησης δύο βασικών επιδομάτων (γάμου και τέκνων) αποτελούν δύο νέες επιχειρησιακές συμβάσεις που υπεγράφησαν πριν από λίγες ημέρες και θέτουν υπό ξεκάθαρη αμφισβήτηση τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που τελεί σε ισχύ. 

Μπροστά στην...

...πίεση για την καταβολή τουλάχιστον του βασικού μισθού, οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση επισιτισμού και σε μια επιχείρηση security αναγκάστηκαν να δεχτούν μια άτυπη μείωση αποδοχών που κυμαίνεται από 15% και άνω!

Σημειώνεται ότι το επίδομα γάμου αντιστοιχεί στο 10% των αποδοχών του κάθε εργαζομένου, ενώ το επίδομα τέκνων είναι 5% για κάθε παιδί.

Με τον τρόπο αυτόν, οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές συμβάσεις ανοίγουν επίσημα τον «ασκό του Αιόλου» στην αγορά εργασίας για την ουσιαστική κατάργηση των παραπάνω επιδομάτων. 

Ας τονιστεί πάντως ότι, άτυπα, τα συγκεκριμένα επιδόματα έχουν καταργηθεί από πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες επικαλούνται τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την απειλή των απολύσεων ή του «λουκέτου», που επίσης οδηγεί τους εργαζομένους στην ανεργία. 

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν συναινέσει σε αυτή την περικοπή, κάτι που δεν μπορεί να ανατραπεί από κανένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο.

Πρακτικά, παραμένουν «ζωντανές» στις συγκεκριμένες επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο οι προσαυξήσεις που οφείλονται στις τριετίες, οι οποίες ισχύουν για την περίπτωση καταβολής των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. 

Μάλιστα, στις συμβάσεις αυτές υπάρχει το «παραθυράκι» να προκύψει στο μέλλον και κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο σε κεντρικό επίπεδο. 

Επίσης, διατηρούνται «ζωντανές» και οι αυξήσεις που -θεωρητικά- εφαρμόζονται στα επαγγέλματα τα οποία υπάγονται στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, κι έτσι χορηγούνται τα ανάλογα ένσημα.

Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένες συμβάσεις έρχονται για να ακυρώσουν τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ ότι με την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ την περασμένη άνοιξη είχε διασωθεί το επίδομα γάμου. 

Είναι πιθανό οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές συμβάσεις να αποτελέσουν «μπούσουλα» για άλλες ανάλογες συμβάσεις οι οποίες θα υπογραφούν στον ιδιωτικό τομέα. 

Τελικά, οι επιχειρησιακές συμβάσεις και η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και λειτουργούν με πολύ πιο μεγάλη δυναμική, με αποτέλεσμα να καταργούνται στην πράξη τόσο το επίδομα γάμου όσο και αυτό των τέκνων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου