Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Παράνοια! Χωρίς αναισθητικό (και πάλι) ο «νέος» ΕΝΦΙΑ!

Τρία συν ένα «όχι» είπαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στα αιτήματα για ελαφρύνσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. 

Απέρριψαν την...
πρόταση για την καταβολή του φόρου σε επτά δόσεις, «ψαλιδίζοντας» τον αριθμό σε έξι (που θα καταβληθούν παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος), πέταξαν στις «συμπληγάδες» της τρόικας το σενάριο για έκπτωση σε όσους καταβάλουν εφάπαξ το χαράτσι, ενώ μετέθεσαν για το 2015 τις μειώσεις του χαρατσιού για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Και το.....

.. κερασάκι στην τούρτα είναι το γεγονός ότι οι διαφορές από τυχόν νέα λάθη θα συμψηφιστούν στην τελευταία δόση του Φεβρουαρίου!

Έτσι, όσοι δικαίως περίμεναν έκπτωση έως και 30% στον ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα φέτος θα μείνουν ξεκρέμαστοι αυτοί και τα ακίνητά τους, καθώς η κυβέρνηση έκρινε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα κόστιζε περισσότερα από 100.000.000 ευρώ και θα έθετε σε κίνδυνο τον στόχο της βεβαίωσης εσόδων 3,2 δισ. ευρώ. 

Επίσης, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει, τουλάχιστον για φέτος, η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων που αποτυπώνονται στο Ε9 με τα στοιχεία του εντύπου Ε2, όπου δηλώνονται τα ενοικιαζόμενα ή κενά ακίνητα.

Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στη βάση των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στην κυβερνητική σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Χαρδούβελη:

Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. 

Η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε έξι δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου και θα συμπέσει με την πληρωμή της δεύτερης και της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος - τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα. 

Δηλαδή, κάθε μήνα ο πολίτης θα πληρώνει έναν ή δύο φόρους μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι διορθώσεις θα αφορούν τους φορολογουμένους εκείνους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περίπου 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. 

Αν ο φόρος που προκύπτει από τη νέα εκκαθάριση είναι χαμηλότερος, λαμβάνεται υπόψη ο χαμηλότερος. 

Για τη νέα εκκαθάριση θα ληφθούν υπόψη οι τιμές ΦΑΠ όπως είχαν καθοριστεί από την περσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.

Η διαδικασία για τις απαλλαγές ή τον μειωμένο φόρο θα είναι αυτοματοποιημένη, χωρίς την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, πλην εξαιρέσεων, όπως π.χ. στις περιπτώσεις δεσμευμένων ακινήτων.

Σε ειδικές περιπτώσεις δικαιούχων (όταν υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα ή στην περίπτωση αναπήρων, όπου οι λογιστές θα χρειαστεί να υποβάλουν πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας με βάση τις περσινές βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία), η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα επαναλάβει την εκκαθάριση για να μην αποκλειστεί κανένας δικαιούχος.

Εξαιρούνται του ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο όλα τα ακίνητα στην Κεφαλλονιά, καθώς και ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας και έχουν πληγεί από σεισμούς.

Τα όποια λάθη προκύψουν και στη νέα εκκαθάριση θα συμψηφιστούν στην τελευταία δόση του Φεβρουαρίου.

Πυρ ομαδόν για τις «διορθώσεις»

Στα κάγκελα βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τις «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ που ποτέ δεν έγιναν. 

Αποτέλεσμα αυτού να συνεχίσουν το μπαράζ των επιθέσεων προς την κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, o ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει το συνολικό άθροισμα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, καθώς και την κατανομή τους ανά νομό, επισημαίνοντας ότι «κάθε ημέρα καθυστέρησης δημοσιοποίησης των στοιχείων επιβαρύνει την κυβέρνηση επιπρόσθετα, γιατί, αφού έκανε το έγκλημα, τώρα προσπαθεί να αποκρύψει τα τεκμήριά του» αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Και προσθέτει: «Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ ξεπερνά κατά εκατοντάδες εκατομμύρια την αρχική πρόβλεψη».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για δήθεν αλλαγές στον φόρο αλλά και παιχνίδια της κυβέρνησης στις πλάτες του ελληνικού λαού. 

«Τόσο οι δήθεν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που τελικά παρέμεινε στην ουσία άθικτος, όσο και η συζήτηση για τις «φοροελαφρύνσεις αποτελούν το δόλωμα για να αποσπάσει η κυβέρνηση τη λαϊκή ανοχή σε μια πολιτική που φέρνει νέα αντιλαϊκά "ισοδύναμα" και ανατροπές στο εισόδημα, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές του ΕΝΦΙΑ καλεί την κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά και τονίζει ότι δεν διορθώθηκαν οι αδικίες που φέρει ο συγκεκριμένος φόρος. 

«Απαιτούνται ριζικές αλλαγές και νέες δομικές ρυθμίσεις που θα ενσωματώνουν, σε κάθε περίπτωση, μια προοδευτική κλίμακα στη φορολόγηση για το σύνολο των ακινήτων και όχι καθενός χωριστά και θα προβλέπουν αφορολόγητο». 

Τέλος, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες μιλούν για απόλυτο εμπαιγμό με «το δήθεν ανακάτεμα της τράπουλας για τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που υποχρεούνται να πληρώσουν οι Ελληνες». 

«Οταν ο στόχος των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει αναλλοίωτος, με 2,5 εκατομμύρια πολίτες να αδυνατούν πλέον να φοροδοτήσουν, μεγαλώνει η μαύρη τρύπα των αναγκαστικών οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο, με υπαίτια την εφιαλτική μνημονιακή οικονομική πολιτική» προσθέτει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ.

Και ανέκδοτο από Βενιζέλο: Όλα είναι υπό έλεγχο!

Το... ανέκδοτο της ημέρας είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. 

Την ώρα που τα μέτωπα της κυβέρνησης αυξάνονται, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σύντομη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους είπε το αμίμητο: «Ολα είναι υπό έλεγχο»! 

Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, προεξάρχοντος του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη, είχε «κλειστεί» επί μία περίπου ώρα στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ενώ άλλη μία και πλέον ώρα οι Σαμαράς και Βενιζέλος τα είπαν κατ' ιδίαν, καθώς το ένα πρόβλημα εμφανίζεται μετά το άλλο.

Προτού ακόμη μπει ο Σεπτέμβριος, ήδη τα κυβερνητικά αγκάθια πολλαπλασιάζονται, όπως για παράδειγμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα (όπως είπε ο Βενιζέλος), ενώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τα γενικότερα θέματα που αφορούν τη φορολογική πολιτική θα τα εξετάσει η κυβέρνηση με αφορμή τις συζητήσεις με την τρόικα στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου