Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σε πανικό ο Μάριο Ντράγκι (Ε.Κ.Τ)

Σε πανικό ο Μάριο ΝτράγκιΤον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει αποδυναμωθεί, και πως οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί.
Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι αποκαλύπτουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, καθώς…
τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία συνιστούν δυσοίωνες ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και εντείνουν τις πιέσεις προς τον Μάριο Ντράγκι για λήψη περαιτέρω μέτρων, καθώς οι μέχρι τώρα κινήσεις δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα.
Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως η ΕΚΤ θα παρακολουθείστενά τα ρίσκα στις προοπτικές του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί στις πιθανές επιπτώσεις από την αδύναμη ανάπτυξη, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει το momentum, επισημαίνοντας ότι τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε συνδυασμό με την αδύναμη πιστωτική ανάπτυξη, αποτελούν αρνητικούς καταλύτες. Ο Μάριο Ντράγκι μεταξύ άλλων έκανε έκκληση για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη, καθώς είναι απαραίτητες για να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ.
Επισημαίνεται, ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ για λήψη μέτρων από τα κράτη μέλη που θα στηρίξουν τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Την Παρασκευή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Μπενουά Κερέ, ζήτησε από το Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει τους φόρους, ενώ κάλεσε το Παρίσι να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας. Στην ομιλία του στο Jackson Hole, ο κ. Ντράγκι είχε τονίσει πως η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για να στηρίξει την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στην αγορά ABS τόνισε ότι είναι ήδη μεγάλη και με την παρουσίαση της ΕΚΤ θα αυξηθεί περαιτέρω. Οσον αφορά στα επιτόκια, διευκρίνισε ότι ήδη βρίσκονται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
Νέα πτώση στους δείκτες αναμένει η Goldman
Σε σημερινή της ανάλυσης μάλιστα η Goldman για τις ευρωπαϊκές αγορές, τόνισε ότι η επίμονη αδυναμία ζήτησης και ο χαμηλός πληθωρισμός συνιστούν τον μεγαλύτερο “πονοκέφαλο” για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ στο περιθώριο της Συνόδου του G-20 στην Αυστραλία, τόνισε ότι ΕΚΤ δεν είναι ικανοποιημένη με το σημερινό πολύ χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης απογοήτευσε τον Αύγουστο, ειδικά στο τομέα των Υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την Goldman τα νέα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τρίτη εκτιμάται ότι θα δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη κατά 0,3 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο, στο 52,3. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι την Πέμπτη θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του τραπεζικού δανεισμού στην Ευρωζώνη, και αναμένεται ότι για ακόμη μια φορά ο όγκος των χορηγήσεων θα  παραμείνει αδύναμος.
Οι ροές δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 14,1 δισ. από μήνα σε μήνα, τον Ιούλιο, μετά από μια μικρή αύξηση τον Ιούνιο (+ 0,4 δισ.).  Οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, σχολιάζει η Goldman.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου