Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Τα ντοκουμέντα της ντροπής: Για ποιόν ακριβώς δουλεύει ο κύριος Χαρδούβελης; Για την χώρα που τον πληρώνει ή τους τοκογλύφους;

Δύο δηλώσεις σε απόσταση λίγων ωρών. 

Η μία από τον Ρέγκλινκ, η άλλη από τον... υπουργό Χαρδούβελη!

Όταν βρείτε τις διαφορές, ελάτε να μιλήσουμε για την “σκληρή διαπραγμάτευση” της κυβέρνησης…

Απορρίπτει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του Eλληνικού χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινκ, αφού, όπως δηλώνει, δεν ...

..υπάρχει καμιά πολιτική διάθεση ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΔΝΤ για «κούρεμα». 

Όπως ανέφερε σε ξένους δημοσιογράφους, το «κούρεμα» θα μπορούσε να γίνει με επέκταση της ωρίμανσης (επιμήκυνση) και μια μικρή μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια και όχι στα δάνεια του EFSF, ωστόσο «δεν υπάρχει βιασύνη» για κάτι τέτοιο, ενώ η όποια επιλογή θα πρέπει να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. 

Ο Ρέγκλινγκ έκλεισε τη συζήτηση περί αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα, καθώς πολλοί από τους ευρωπαίους εταίρους μας έχουν θέσει ως όρο την παρουσία του Ταμείου. 

Τέλος, στο ερώτημα για το αν θα συνεχιστεί η επιτήρηση μετά το πέρας του παρόντος προγράμματος, ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως ήδη έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί εποπτείας, οι οποίοι πρέπει να βεβαιώνουν ότι η χώρα προγράμματος εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. 

Οι μηχανισμοί αυτοί εφαρμόζονται ήδη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ οι έλεγχοι γίνονται κάθε έξι μήνες.

«Η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί λύση» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, τονίζοντας ότι η παράταση αποπληρωμής ή η μείωση επιτοκίων είναι κάποιες από τις επιλογές που θα εξεταστούν από τα ευρωπαϊκά κράτη. 

Ο Χαρδούβελης συνέδεσε το ενδεχόμενο λήψης 3ου πακέτου με το τελικό ύψος του χρηματοδοτικού κενού, ενώ «όλα τα σενάρια θα τεθούν υπό συζήτηση», όπως είπε. 

«Το πρόγραμμα της Ε.Ε. λήγει στο τέλος του έτους και αυτό του ΔΝΤ το 2016. Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συνεχίσει μόνο του και η Ε.Ε. δεν θέλει να μείνει εκτός» είπε μεταξύ άλλων.

Λίγες ημέρες πριν, ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε στη γερμανική Handelsblatt πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, καθώς είναι σε θέση να καλύψει μόνη της τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. 

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στο Βήμα της Κυριακής ότι το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου