Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

"Ο υπαρκτός ραγιαδισμός"

Στις καταγραφές της ιστορικής μνήμης έχει αποτυπωθεί η φυσιογνωμία του Ραγιά της Τουρκοκρατίας και έχουν αναλυθεί οι σχέσεις εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου, αλλά και οι συνέπειες αυτής της πραγματικότητας. 

Σήμερα αναδεικνύεται η ύπαρξη μιας άλλης μορφής Νεοραγιαδισμού, πιστοποιείται αναμφισβήτητα καθημερινά και έχει .........ριζώσει για τα καλά , λες και το χρωστούσαμε στην αποκατάσταση της ιστορικής συνέχειας. 

Είναι μία νεώτερη εκδοχή του Ραγιά, με πολλές εκφάνσεις στην πολιτική ζωή μας, που κάνει με κάθε τρόπο εμφανή την παρουσία της. 

Ιχνηλατώντας το DNA και την ταυτότητα αυτού του ραγιαδισμού, ανακαλύπτουμε τα γενεσιουργά αίτια και διαπιστώνουμε τον τρόπο ανάπτυξης του, ο οποίος έχει σαφώς σχέση με την με τα έργα και τις ημέρες των αρχόντων μας , αλλά και στη διαπαιδαγώγηση ή την νοοτροπία μερίδας της κοινωνίας μας που επιμένει στα «δεσμά της», γιατί έτσι την μάθανε μέχρι τώρα και έτσι έμαθε να πορεύεται.

Επιδέξιοι πολιτικάντηδες βέβαια, εμφορούμενοι από παλαιοκομματικές αντιλήψεις αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την αδυναμία και αυτόν τον τρόπο συμπεριφοράς διαιωνίζοντας για ίδιον όφελος , μία κατάσταση που θα έπρεπε να έχει εκλείψει προ πολλού, αλλά ….. ας όψεται το πολιτικοκοινωνικό μας σύστημα.

Είναι οι διάφοροι καλοθελητές που μας βομβαρδίζουν με περίσσιο θράσος, ενίοτε με νουθεσίες περί πατριωτισμού και άλλων τινών, λες και απευθύνονται σε λωτοφάγους και ιθαγενείς. 

Όταν η πολιτεία των ιδίων δεν συνάδει βέβαια με το ζητούμενο και έχει καταγράψει αρνητικές πρωτιές σε «ένα σωρό» τομείς. 

Θέλουν να φαίνονται οι πατέρες του νέου διαφωτισμού που «βρήκαν φως και μπήκαν» και με μια δόση υπέρμετρης αλαζονείας μας κάνουν κοινωνούς των στείρων απόψεων τους.

Το σύστημα εξουσίας κάθε μορφής, για να σταθεί στα πόδια του ψάχνει απεγνωσμένα στηρίγματα κυρίως σε απελπισμένους , αλλά και σε υποτακτικούς, συμβιβασμένους, ανθρώπους με τη μοιρολατρία του σκλάβου, που επιζητάει αυτή τη σχέση εξάρτησης.

Τότε όμως αρχίζει το δράμα του ραγιαδισμού. Είναι ο αυτοεξευτελισμός, ως συμπεριφορά φόβου και ηθελημένης υποτέλειας και εθελοδουλίας.

Ο ραγιαδισμός , με όλη την ποικιλομορφία του είναι και παραμένει νόσος ηθελημένα ανίατος, με ιδιοτελή χαρακτηριστικά, με ρίζες που μας θυμίζουν το παρελθόν και μας παραπέμπουν στο κράτος, στην επικράτεια και στην καστροπολιτεία του «Δερβέναγα». 

Είναι η κοινωνία των εγκλωβισμένων,υποτακτικών, σκυφτών, φοβισμένων και ενίοτε βολεμένων γιατί έτσι τους θέλουν, έτσι τους υπολογίζουν . 

Όλα τα άλλα είναι υποκρισίες.

Μακάριοι και ευδαίμονες, οι μη κάτοχοι αυτής της επίκτητης συμπεριφοράς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου