Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Συναγερμός στην Κύπρο - Η κρίση μεγαλώνει - Δεν κάνει πίσω στους σχεδιασμούς της η Άγκυρα.

Aποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρουσιάζεται η Άγκυρα, αξιοποιώντας και τις εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες φαίνεται να αναβαθμίζουν τη θέση της. 

Τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία επιβεβαιώνουν πως...

το «Μπαρμπαρός» θα κινηθεί μετά την 20ή Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ενώ προτάσσεται η απαίτηση για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση προς την Άγκυρα, ενώ κινήσεις καταγράφονται στο παρασκήνιο.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος χθες είχε αλλεπάλληλες επαφές στη Λευκωσία, προσπαθεί να διευθετήσει επίσκεψη του στην Άγκυρα αν και οι εξελίξεις στην περιοχή και στην Τουρκία καθιστούν δύσκολη την προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο γεύμα που παρέθεσε στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Άιντα ανέφερε πως η απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι «δυνατή» (έντονη), αλλά όπως εξήγησε αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Λευκωσίας. 

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού παραδέχθηκε ότι η κατάσταση έχει περιπλεχθεί, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες «πρέπει να επαναρχίσουν».

Στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, στην τελευταία έκθεση προόδου για την Τουρκία, άφησε στο απυρόβλητο την Άγκυρα. 

Έδωσε μεν μίνιμουμ κάλυψη στη Λευκωσία, ικανοποιώντας κάποιες απαιτήσεις της, πλην όμως η έκθεση αφήνει την Τουρκία ευχαριστημένη. 

Η Λευκωσία θα διαβιβάσει γραπτώς τις διαφωνίες της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου