Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Λαγκάρντ: Στην Ελλάδα και μετά τα μνημόνια....

Τι και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μας κουνήσει σύντομα… μαντήλι, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει μάλλον άλλη… άποψη «αδειάζοντας» για μία ακόμη φορά κυβέρνηση και Αντώνη Σαμαρά.
Αφού λοιπόν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε την πρόθεση να παραμείνει στα… πόδια μας ακόμα και μετά το τέλος της εποχής των μνημονίων, εξέφρασε την αναγκαιότητα μιας «προληπτικής στήριξης» για την Ελλάδα, παρά το γεγονός πως είναι δικαίωμά μας να αποφασίσουμε το πώς θα χειριστούμε τα οικονομικά μας δεδομένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ έρχεται έπειτα και από την ....
....προειδοποίηση του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αγοράζοντας ομόλογα, μόνο ωστόσο εάν η χώρα παραμείνει σε πρόγραμμα. 
Πρόταση που πιέστηκε να δεχθεί με τη λήξη του Μνημονίου και η Πορτογαλία, ωστόσο επέλεξε μια «καθαρή έξοδο», καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σήμαινε επιβολή όρων και λήψη νέων μέτρων…
«Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης, όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση», τόνισε η κα Λαγκάρντ στη σημερινή (9/10) συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνονται την Κυριακή.
«Αλλά, επίσης, πιστεύουμε πως για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψή μας, σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη», πρόσθεσε.
Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε επίσης ότι «μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (εννοώντας δανειστών με Ελλάδα), αλλά πιστεύουμε πως η σχέση αυτή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να καταφέρει τελικά να βαδίσει μόνη της», ενώ «το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο».
Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας μετά από ερώτηση κατά πόσο η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει πλέον χωρίς τη «χρηματοδοτική στήριξη» του ΔΝΤ και της ΕΕ, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Η κ. Λαγκάρντ δε θέλησε πάντως να αναφερθεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο Bloomberg.
Για την ευρωζώνη, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι υπάρχει «κίνδυνος ύφεσης», με πιθανότητα 35-40%, και ότι μια τέτοια εξέλιξη «μπορεί να αποφευχθεί», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, αλλά και ότι «υπάρχει επαγρύπνηση» για τα ζητήματα του αποπληθωρισμού και της ύφεσης, ώστε η ευρωζώνη να αποφύγει τα δυσάρεστα, όπως είχε συμβεί με την Ιαπωνία, τη δεκαετία του ’90.
Αναφορά έκανε και στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες «πρέπει να συμβαδίζουν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας», ενώ «θα πρέπει να υπάρξουν «στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές», δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές.
Μεταξύ άλλων, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε ακόμα στην 70χρονη επέτειο του ΔΝΤ και στη γενικότερη αποστολή του για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, μέσα από δανειακές συμβάσεις και παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας.
Παράλληλα, μίλησε επίσης για τις προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, για την «απειλή» του ιού Έμπολα στην ανθρώπινη υγεία και τη διεθνή οικονομία, για την ανάγκη «άμεσης αντιμετώπισης» των κλιματικών αλλαγών και τις συνέπειές τους στην οικονομία, ενώ για άλλη μια φορά έδωσε έμφαση στην «υψηλή ανεργία» και την «αυξανόμενη ανισότητα», που αποτελούν «εμπόδιο» – όπως είπε – για την παγκόσμια ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και τους νέους.
Η Κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ακόμα ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα «μείγμα» με «τολμηρές πολιτικές» ώστε να δοθεί «νέα ώθηση» και να ξεπεραστεί το «μέτριο (επίπεδο ανάπτυξης)» που «επισκιάζει το μέλλον», προσθέτοντας ότι όλα αυτά, σε σχέση με το πρόβλημα της ανεργίας θα συζητηθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αναφορές, τόσο στην αρχική τοποθέτησή της, όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις, έκανε και για τα θέματα της Ουκρανίας, το «αυξημένο ενδιαφέρον» αφρικανικών χωρών για στήριξη από το ΔΝΤ, αλλά και για το «μεταβατικό στάδιο» αραβικών κρατών.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε επίσης τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), περί αναθεώρησης των προβλέψεων όσον αφορά στην παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014 στο 3,3%, έναντι 3,4% που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Ιουλίου, ενώ για το 2015 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,8%, έναντι αύξησης 4% όπως αναφερόταν τον Ιούλιο. 
Στην έκθεση του ΔΝΤ η μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 προσδιορίζεται στο 0,8% και στο 1,3% το 2015. Αντίθετα, πιο ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται ανάπτυξη 2,2% το 2014 και 3,1% το 2015, όπως και για την Κίνα που θα αναπτυχθεί με 7,4% το 2014 και 7,1% το 2015.
Όπως ενημέρωσε τέλος η κ. Λαγκάρντ, η επόμενη ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο του 2015, στη Λίμα του Περού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου