Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Κομισιόν: Σε 48 ώρες να έχετε αποδεχθεί τις απαιτήσεις της Τρόικας αλλιώς θα μιλάμε για... άλλες καταστάσεις!

Οι ανταλλαγές μηνυμάτων με την Τρόικα συνεχίζονται μέσω email, αλλά οι δανειστές εγείρουν διαρκώς και νέα ζητήματα καθώς διαβλέπουν δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ για το 2015 και δέχονται 72 αντί για 100 δόσεις στην εφορία, απαιτώντας μάλιστα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

«Η διαπραγμάτευση έχει και όρια», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θεωρώντας πως δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού και νέων μέτρων για το 2015.

Υπό τις συνθήκες αυτές, «λευκός καπνός» δεν φαίνεται ακόμα....

.... για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές.

Αντιθέτως, είναι πλέον οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ελεγκτών στις Βρυξέλλες που πιέζουν ανοιχτά πια την κυβέρνηση να παρουσιάσει τις τελικές θέσεις της για όλα τα «καυτά» ζητήματα (εργασιακά, ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό, απολύσεις στο δημόσιο, δημοσιονομικό κενό και μέτρα 2015-2016) και οι οποίες πρέπει στο τέλος, κατ’ αυτούς, να συμπέσουν με τις δικές τους για να γίνουν αποδεκτές και να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση!

Στην δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξέτασαν όλα τα πιθανά -ή και απίθανα- σενάρια για το πώς θα εξελιχτεί η διαπραγμάτευση.

Την ίδια στιγμή από τις Βρυξέλλες, στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωνε πως αν δεν τελειώσει η Αθήνα σε 48 ώρες τον τελικό κατάλογο με τις πλήρεις θέσεις της, οι ελεγκτές δεν θα έρθουν και τότε, θα μιλάμε για άλλες καταστάσεις.

Αλλά στην Αθήνα γνωρίζουν πως δύσκολα θα προλάβουν πλέον το ραντεβού της 8ης Δεκεμβρίου, προκειμένου ο κύριος Χαρδούβελης να προλάβει να μεταβεί στο Eurogroup, έχοντας ολοκληρωμένη συμφωνία στα χέρια του. 


Ελπίζουν έως τότε σε μια θετική δήλωση της Τρόικα, και εφόσον πρώτα ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση.

Επίσης, ποντάρουν ότι ίσως η αξιολόγηση κλείσει πριν τις 18 Δεκεμβρίου, οπότε θα μπορούσε να επικυρωθεί σε ένα έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών πριν την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου