Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Σόιμπλε: Καταστρέφεστε, ε και; Ποιός σας είπε ότι θέλουμε να σας «σώσουμε»; Να πληρώσετε θέλουμε.

σοιμπλε στουρναρας αισθημαΤην χορήγηση μιας «πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους» (ECCL) στην Ελλάδα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt

Το δημοσίευμα, που επικαλείται εμπιστευτική έκθεση της Task Force για την Ελλάδα, τονίζει οι Ευρωπαίοι εταίροι θεωρούν πως με την ECCL η χώρα θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η δομή της συνεργασίας. 

Συγχρόνως, όπως........ αναφέρεται, θα δοθούν στην Ελλάδα οικονομικά κίνητρα μέσω της μεταφοράς κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Το τρίτο πακέτο «διάσωσης» για την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του και το Spiegel. 

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στην ιστοσελίδα του, οι ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας, η οποία θα ανέλθει στα 10 δις ευρώ. 

Ωστόσο, ο ESM δεν θα χρειαστεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα, καθώς θα ανακατανεμηθούν από τα ποσά του δεύτερου προγράμματος, τα οποία προβλεπόταν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν. 

Τέλος, το Spiegel αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι επιλέγουν για την Ελλάδα το εργαλείο εκείνο το οποίο προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους, δηλαδή την Enhanced Conditions Credit Line (ECCL).

Όπως δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, αφότου η Ελλάδα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την καταβολή της τελευταίας δόσης του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης, τότε θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τη νέα πιστωτική γραμμή. 

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε υποστήριξη στις αγορές και επομένως η πιστωτική γραμμή θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου