Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΡΑΖΟΥΝ -.......«Αυτοκτονία» για την Ελλάδα να μην αποπληρώσει τα χρέη της

ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΡΑΖΟΥΝ - «Αυτοκτονία» για την Ελλάδα να μην αποπληρώσει τα χρέη της
Τι λένε οι Financial Times και μια σειρά μεγάλων διεθνών ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Προέδρου - CNBC: 

Επανέρχεται ο φόβος για την Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα, δεν είναι πιθανό ένα Grexit - BBC: Ποιος είναι στ' αλήθεια ο Αλέξης Τσίπρας; - Channel 4: Η Ελλάδα θα καταλήξει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο... Mad Max

Συντηρούν τον προβληματισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που για τρίτη στη σειρά ημέρα αναλύουν τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας και εκφράζουν ενίοτε τις προβλέψεις τους για την επαύριο.

Αρχής γενομένης από τους Financial Times που αναφέρονται στην επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, την ώρα που τα σενάρια περί Grexit ενισχύονται, ενόψει των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μοσκοβισί προειδοποίησε την Ελλάδα ότι το να μην αποπληρώσει τα χρέη της θα ήταν «αυτοκτονικό» για εκείνη.

Όπως αναφέρουν οι FT, o Μοσκοβισί επέμεινε ότι......

.... η διήμερη επίσκεψή του δεν έγινε προκειμένου να δείξουν οι Βρυξέλλες την υποστήριξή τους στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος δίνει έναν σκληρό αγώνα προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε εκλογές».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Σαμαρά και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Μοσκοβισί εξήρε τις ελληνικές αρχές και υποσχέθηκε «ελαφρύτερη» εποπτεία του ελληνικού προγράμματος.

Στη συνέχεια οι FT παραθέτουν κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε ο Ευρωπαίο Επίτροπος: «Υπάρχει πρόοδος, Ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό; Κανείς. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια τεράστια πρόοδο για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της».

Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης, αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως τονίζεται- προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει διαμηνύσει ότι θα σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για το χρέος της Ελλάδας, αλλά και πως θα διαπραγματευτεί νέους όρους με τους πιστωτές της χώρες.

Σύμφωνα με τους FT, οι ηγέτες αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη άσκησαν κριτική στον κ. Μοσκοβισί για την απόφασή του να επισκεφτεί τώρα την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την κίνησή του «αδιανόητη» και υποστηρίζοντας ότι εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» όσον αφορά στην δημοκρατία στην Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, ο Πιερ Μοσκοβισί υπερασπίστηκε την απόφασή του λέγοντας πως σχετίζεται με την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup για δίμηνη παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρει πως αν και ο Επίτροπος προσπάθησε να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός, αναφορικά με το να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, προειδοποίησε ότι δηλώσεις όπως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της, θα μπορούσαν να «αναζωπυρώσουν» τους φόβους των αγορών για την χώρα.

Και μπορεί, όπως αναφέρουν οι Financial Times, πολλές χώρες της Ευρωζώνης να παραμένουν σκεπτικές όσον αφορά στην θέληση της κυβέρνησης Σαμαρά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και μίλησε για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης.

Οι διεθνείς πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει σε τομείς για τους οποίους έχει δεσμευθεί, γράφει και η Bild επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά την πιο έντονη, την πιο εύγλωττη εικόνα της χώρας την μεταδίδει ο ανταποκριτής του Channel 4 από την Αθήνα, που προειδοποιεί πως εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κόσμος πρέπει να περιμένει τον Μad Max.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, βρέθηκε στην Αθήνα την περίοδο που γίνονταν οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έτσι του έκαναν εντύπωση τα βίντεο τους «ιπτάμενους αναρχικούς» και όπως σημειώνει στο άρθρο του: «Καλωσορίσατε στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου αναμένεται να ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι άνθρωποι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα».

Για να καταγράψει στη συνέχεια μια σειρά από εντυπώσεις που του έμειναν από το ταξίδι του στην πρωτεύουσα και να καταλήξει στο συμπέρασμα πως “το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Αν η βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, τότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στην εξουσία”

Στη συνέχεια μεταδίδει το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν είναι ένα αόριστο αριστερό κομμάτι ενός κεντρώου κόμματος. Έλκει την καταγωγή του από την κομμουνιστική παράδοση της χώρας και αποτελείται από Ευρωκομμουνιστές που αποσχίστηκαν το 1970 από τους Σταλινικούς, ενώ στις τάξεις του θα βρει κανείς Τροτσκιστές, Μαοϊκούς, νέους αριστερούς ακτιβιστές και χιλιάδες νέους που όλα οι παραπάνω ορισμοί τους φαίνονται ρετρό, αλλά έχουν προσκολληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δείχνει προοδευτικός, μοντέρνος και είναι ενάντιος στη λιτότητα».

Στο ερωτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει τα ηνία ο Μέισον γράφει: «Θα τερματίσει τη λιτότητα και θα ζητήσει από την ΕΚΤ να διαγράψει το μισό χρέος της χώρας. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε ισχυρή εντολή και έπαιζε καλά το παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, να μπορούσε να καταφέρει κάτι. Αλλά πιο πιθανό είναι να τα σπάσει με τις Βρυξέλλες, τα χρήματα να φύγουν από τη χώρα και η Ελλάδα να εξέλθει από την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Bild γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι η τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «ξεκαθαρίσει και να συγκεκριμενοποιήσει δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αναμένει από την Αθήνα η τρόικα είναι: α) ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων, β) αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% και γ) τερματισμός γενναιόδωρων προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.

Αν και δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο του Grexit

CNBC: Επανέρχεται ο φόβος για την Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα

Από την πλευρά του το CNBC δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο του Grexit. Η δημοσιογράφος Julia Chatterley, του, σε σχόλιό της για την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, δηλώνει πως το πολιτικό ρίσκο επανέρχεται το 2015, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους την πολιτική αβεβαιότητα που θα προκύψει από την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, η Chatterley αναφέρει ότι ο χρόνος τρέχει για τα δύο αντίπαλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ χρέος μέχρι τον Αύγουστο. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσο οι δανειστές της Ελλάδας θα δεχτούν να χαλαρώσουν τους όρους κατά τη διαπραγμάτευση με τον Αντώνη Σαμαρά, εάν φυσικά η ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμείνει στην εξουσία.

Όμως, όπως εξηγεί, ακόμα κι ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο συνασπισμός επιβιώσει, η βιωσιμότητα της τρέχουσας κυβέρνησης είναι αμφίβολη...

BBC: Ποιος είναι στ' αλήθεια ο Αλέξης Τσίπρας;

Από την πλευρά του το BBC παρουσιάζει ένα μεγάλο προφίλ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εκτενές άρθρο του προσπαθεί να σκιαγραφήσει καλύτερα τον ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, όπως γράφει, ετοιμάζεται να ανέβει στην εξουσία.

Με πολλούς Ελληνες εξαντλημένους μετά από 5 χρόνια ύφεσης, αύξηση φόρων και αλματώδη αύξηση των ποσοστών ανεργίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο “εκρηκτικός” ηγέτης του καλπάζουν προς τη νίκη εάν τελικά προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, σημειώνει το δημοσίευμα.

“Μετά από δεκαετίες στην άμυνα, η αριστερά ετοιμάζεται να ξαναβγεί μπροστά. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική”, λέει στο BBC ο συντονιστής του κόμματος στη συμπρωτεύουσα, Νίκος Σαμανίδης.

“Για τους Ελληνες ψηφοφόρους, αυτό μπορεί και να ακούγεται δελεαστικό”, σημειώνει ο αρθρογράφος, “για τις αγορές και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όμως, η άνοδος της Αριστεράς ηχεί σαν καμπανάκι κινδύνου”. Και συνεχίζει: “Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί τους ψηφοφόρους ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα είναι καταστροφική για τη χώρα”. 


Ωστόσο, συνεχίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προσφέρουν μια λογική διέξοδο από τη λιτότητα και μια ευκαιρία να αντικατασταθούν οι νόμοι του Μνημονίου από νέους: “Πρώτη προτεραιότητα είναι η επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας για την τριπλή χρεοκοπία της χώρας – δημόσιο χρέος, τράπεζες, ιδιωτικός τομέας – κάτι που καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Μετά θα πρέπει να υιοθετήσουν θέσεις που θα φανούν λογικές στον μέσο Γερμανό”.

Κι ενώ το πορτρέτο της Luxemburg στολίζει τα γραφεία του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η επαναστατική δύναμη που αντιπροσώπευε η Ενωση των Σπαρτακιστών στη Γερμανία έναν αιώνα πριν, σχολιάζει το άρθρο. Κι αυτό γιατί καθώς οδεύει προς την εξουσία... στρογγυλεύει τις γωνίες και προσπαθεί αν χτίσει γέφυρες, ακόμα και με τα hedge funds του Σίτι.

Το άρθρο σημειώνει πως ο Τσίπρας είναι ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία της Ελλάδας, μόλις 40 ετών, κι όμως είναι γνωστός για τη ρητορική δεινότητά του, την απέχθειά του στις γραβάτες και το ωραίο ντύσιμο. Λέει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, “Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει την επιρροή του, αλλά ήταν ο Τσίπρας αυτός που μεγέθυνε το κόμμα. 


Αυτό συνέβη γιατί είναι νέος και δεν νιώθει φόβο. Πήρε την... αμυντική Αριστερά και την μετέτρεψε σε πιθανή επιλογή εξουσίας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου