Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Στις κάλπες με όπλο την κινδυνολογία...

Στις κάλπες με όπλο την κινδυνολογίαΟι αγωνιώδεις προσπάθειες για την εξασφάλιση των 180 βουλευτικών ψήφων που χρειάζονται  για την εκλογή ΠτΔ  συνεχίζονται και οι  παρασκηνιακές διεργασίες εντείνονται. 
Ομως στο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη  δεν τρέφουν αυταπάτες. 
Ξέρουν ότι η προεδρική εκλογή είναι  μια μάχη χαμένη εκ των προτέρων . Επικεντρώνουν λοιπόν τη στρατηγική τους  στις εθνικές εκλογές, εκεί όπου θα  κερδηθεί ή θα χαθεί ο “πόλεμος” για την εξουσία. Πιστεύουν ότι – 
.αντίθετα απ’ ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – σ’ αυτό το πεδίο μπορούν να κερδίσουν, ποντάροντας στην κινδυνολογία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία και στις σχέσεις με τους δανειστές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Του Χ. ΝΙΑΚΑ
Αυτόκλητοι(;) σύμμαχοι και αρωγοί σ’αυτή την προσπάθεια γίνονται αναλυτές διεθνών οίκων, διαχειριστές κεφαλαίων και ξένα media, που άρχισαν ήδη να κινδυνολογούν με την προοπτική εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας…“λιμούς και καταποντισμούς” στην ελληνική οικονομία, εντάσεις με τους δανειστές,  διακοπή χρηματοδότησης – έως και νέα χρηματοπιστωτική κρίση στην ευρωζώνη.
Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπάρχει το τελευταίο διήμερο πληθώρα δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις “παρενέργειες” μιας κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα, φιλοξενώντας απόψεις οικονομικών αναλυτών  και διαχειριστών κεφαλαίων.  
Ολοι περιγράφουν με μελανά χρώματα  την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην οικονομία και στις αγορές, καθώς η “αριστερή κυβέρνηση” θα θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί τις συμφωνίες με τους δανειστές  και η χώρα ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον πραγματικού χρηματοδοτικού κενού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που “δίνουν γραμμή” στους επενδυτέςκαι επηρεάζουν  την πορεία του χρηματιστηρίου.
Το χρηματιστήριο είναι ένα από τα “εργαλεία” που ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν  τα κυβερνητικά κόμματα στην προσπάθεια  δημιουργίας πρόσφορου κλίματος για τη μεταστροφή μέρους του εκλογικού σώματος  – αυτού του κομματιού που μετακινείται  και δίνει τη νίκη την ώρα της κάλπης.
Η δραματική πτώση  των τιμών των μετοχών μετά την επίσπευση της προεδρικής εκλογής – όπως και η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – λειτούργησε ήδη θετικά για θετικά για τα κυβερνητικά κόμματα.  
Στον μέσο ψηφοφόρο πέρασε το μήνυμα ότι οι ξένοι επενδυτές παίρνουν άρον-άρον τα λεφτά τους από την Ελλάδα, επειδή προβλέπουν ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας  θα επιδεινωθεί, η χώρα θα έχει προβλήματα με τους δανειστές,  οι αγορές  θα γίνουν ακόμη πιο δύσπιστες.
Ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση  του νεοπαγούς κόμματος των “Μεταρρυθμιστών” του Σπύρου Λυκούδη, που αναφέρει ότι “οι αντιδράσεις του διεθνούς τύπου, τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο, έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους πολίτες”.
Πάνω σ’αυτό το μήνυμα θέλουν λοιπόν  να “επενδύσουν “ εκλογικά  ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευ. Βενιζέλος και οι επιτελείς τους.  
Θα είναι  το βασικό όπλο τους στην απέλπιδα προσπάθεια να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις.
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου