Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η οικονομία της Ρωσίας ολοένα συρρικνώνεται.

Η ρωσική οικονομία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις δυτικές κυρώσεις και την πτώση στην τιμή του πετρελαίου. 

Το ΑΕΠ μειώθηκε μέσα στο Νοέμβριο αισθητά και οι προβλέψεις για τον Δεκέμβριο είναι μάλλον απαισιόδοξες.

Η ρωσική οικονομία βρίσκεται το φετινό χειμώνα αντιμέτωπη με τις συνέπειες των δυτικών οικονομικών κυρώσεων λόγω
της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και με την απότομη πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Σύμφωνα με ..........σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, το ρωσικό ΑΕΠ μειώθηκε μέσα στο Νοέμβριο κατά 0,5%, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία. Μεγαλύτερες απώλειες παρατηρούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών, στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. 

Παράλληλα η απότομη «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου μέσα στο Δεκέμβριο επηρεάζει άμεσα τη ρωσική οικονομία, από τη στιγμή που η χώρα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγωγή ορυκτών καυσίμων. Ας σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί από τον περασμένο Ιούλιο περίπου κατά 50%.

Στην κακή οικονομική συγκυρία, έρχεται να προστεθεί και η υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, κάτι που ενισχύει αντί να ανακόπτει την καθοδική τροχιά των ρωσικών οικονομικών δεικτών.

Ανησυχητικές προβλέψεις για το 2015

O ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ δεν εμφανίζεται πάντως αισιόδοξος για το νέο έτος. 

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι εάν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 60 δολ. ανά βαρέλι, η οικονομική απόδοση της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4%. Εάν μάλιστα επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία δεν σημειώνει ανάπτυξη.

Τα διαδοχικά πλήγματα στην αξία του ρουβλιού και οι υπόλοιπες κακές οικονομικές επιδόσεις απασχολούν, στο μεταξύ, έντονα και την οργανωτική επιτροπή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2018, που αναμένεται να φιλοξενηθεί στη Ρωσία. 

Η επιτροπή αναζητά τώρα ιδιωτικά κεφάλαια και δωρεές, μιας και η διόγκωση του ρωσικού δημόσιου ελλείμματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας σε δημόσια στήριξη, σύμφωνα με τον υπουργό Αθλητισμού της χώρας, Βιτάλι Μούτκο.

Δήμητρα Κυρανούδη (dw, rtr, sid)
Πηγή: dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου