Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Χαντάκωσαν την Ελλάδα οι δανειστές αποκαλύπτει η έγκυρη New York Times.

Χαντάκωσαν την Ελλάδα οι δανειστές αποκαλύπτει η έγκυρη New York Times
Στα όρια  της η υπομονή των Ελλήνων με τα μέτρα λιτότητας. Μέσα από άρθρο των Νιου Γιορκ Τάιμς,  φαίνεται όλη η αλήθεια για το πώς οι διεθνείς τοκογλύφοι επέβαλαν στη χώρα τα αποτυχημένα μέτρα λιτότητας που εξαθλίωσαν τoν ελληνικό λαό.
Το αμερικανικό μέσο βρήκε ανθρώπους της ελληνικής καθημερινότητας και τους ρώτησε πως πάνε τα πράγματα. Η κ. Αλεξάνδρα Νικολοβγιένη που στα 51 χρόνια της έχασε τη δουλειά της, εργαζόταν ως συνοδός σε σχολικό λεωφορείο,  τώρα στα 55 ακόμα δεν μπορεί να βρει εργασία και παραμένει άνεργη. Η κ. Αλεξάνδρα, είπε, «τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα; Όχι δεν το νομίζω.»
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, «πουθενά δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές λιτότητας πιο επιθετικά, περισσότερο από την Ελλάδα. 
Έχουν αποτύχει να αποφέρουν τα αποτελέσματα που υπόσχονταν. 
Μετά από 4 χρόνια «σφίξιμο της ζώνης» η υπομονή τελειώνει και τα όποια δειλά σημάδια βελτίωσης της κατάστασης, δεν έχουν φτάσει στην καθημερινότητα των Eλλήνων.» 
«Οι Έλληνες απρόθυμα .....
...συμφώνησαν στα μέτρα λιτότητας, αφού τους είχαν υποσχεθεί ότι η χώρα θα επέστρεφε στην ανάπτυξη από το 2012, αντί για αυτό στην Ελλάδα χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας εκείνο το χρόνο και συνέχισαν να βλέπουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται από το 2008, με τρόπο όχι πολύ διαφορετικό από αυτό που ένιωσαν οι Αμερικανοί στα 5 πρώτα χρόνια της μεγάλης αμερικανικής ύφεσης (του 1930).»
Μεγάλες αλήθειες, για το μέγεθος της αποτυχίας των μέτρων λιτότητας στη χώρα μας από ένα αμερικανικό μέσο. Μέτρα λιτότητας τα οποία, το «αμερικανικό» ΔΝΤ επέμεινε να επιβληθούν.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, αναφέροντας πως σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2012, η ανεργία στη χώρα μας θα έφτανε μέχρι το ανώτατο όριο του 15%. Όμως η ανεργία εκτοξεύτηκε στο πρωτοφανές, τότε, 25% που μετέτρεψε το πρόβλημα της ανεργίας σε «μάστιγα». Το 2013 ένα χρόνο μετά η ανεργία ανέβηκε στο 27%.
Η διεθνής αντιπαράθεση γύρω από τα μέτρα λιτότητας παραμένει έντονη. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, είναι η πιο γνωστή υποστηρίκτρια της λογικής πως μόνο μέσα από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία τα κράτη μπορούν να καταφέρουν σταθερότητα και ευημερία. Ακόμα και οι μεγαλύτερες βιομηχανοποιημένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αρχίσει να υποκύπτουν στις απαιτήσεις της.
Στους δρόμους της Ελλάδας, δεν υπάρχει αμφιβολία ακόμα και αν ποτέ υπήρξε για την αποτυχία της λιτότητας. Οι εικόνες δυστυχίας δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες με ανθρώπους που υποφέρουν κατά τη μεγάλη αμερικανική ύφεση του 1930. Οι αυτοκτονίες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, τα αυτοκίνητα μένουν παρκαρισμένα και παρατημένα στους δρόμους και άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.
Εκατομμύρια άνεργοι
Περίπου 900.000 από τους 1,3 εκατομμύρια άνεργους δεν έχουν μισθό εδώ και δύο χρόνια, λένε οι ειδικοί.  Ο Κώστας Πολυχρονόπουλος, έχει χάσει τη δουλειά του από το 2009 και όπως λέει τα μάτια του έχουν δει πολλά σοκαριστικά πράγματα να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. 
Ένα από αυτά ήταν μία κυρία με γούνα, που κοιτούσε αρκετή ώρα από απόσταση, πριν τελικά πλησιάσει και δεχτεί φαγητό από το συσσίτιο για τους απόρους.  Όταν ο Κώστας επέμεινε να την συνοδεύσει μέχρι το σπίτι της, διαπίστωσε πως έμενε σε ένα άδειο σπίτι. Δεν είχε ούτε καν νερό.
Η αμερικανική εφημερίδα, περιγράφοντας την πολιτική κατάσταση γράφει πως, «ακόμα και οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, παραδέχονται πως είναι δύσκολη μάχη να πεισθούν οι ψηφοφόροι για τη συνέχιση στον ίδιο δρόμο μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Ο βασικός του αντίπαλος, ο Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται πως θα αψηφίσει τους πιστωτές της χώρας, θα επαναδιαπραγματευθεί το  τεράστιο χρέος της χώρας, θα κόψει τους φόρους και θα επαναφέρει τις «κουρεμένες» συντάξεις.»
Σύμφωνα τους Αμερικανούς δεν είναι σαφές, που μπορεί να οδηγήσει μία τέτοια πράξη ανυπακοής. Αν οι πιστωτές θα ήταν διατεθειμένοι να αλλάξουν την προσέγγιση ή εάν η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη και να βρεθεί στην πρωτοφανή θέση να αντιμετωπίσει την εκδίωξη από την Ευρωζώνη, ή ακόμη και από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες που έχουν χάσει τα πάντα, η εξέγερση μπορεί να είναι μια επιλογή που δεν μπορούν να αντισταθούν, ακόμη και αν αυτό τρομάζει τους Ευρωπαίους.

Ακόμα και αν πιστέψουμε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και αν υπάρξει ένας σταθερός ρυθμός ανάπτυξης, η Ελλάδα θα χρειαστεί ίσως και 15 χρόνια για να ανακτήσει τις θέσεις εργασίας που έχει χάσει, είπε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Ελληνικής Βουλής.
«Το μείγμα δεν ήταν σωστό» δήλωσε ο κ. Λιαργκόβας, για τα μέτρα λιτότητας. «Ήταν μια θεραπεία που σχεδόν έχει σκοτώσει τον ασθενή.»

Όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια, το έλλειμμα ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που επιτρέπεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζονταν απεγνωσμένα χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά το κόστος δανεισμού στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε γίνει απαγορευτικό.
Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης
Ο Λευτέρης Πανταζόπουλος, 60 χρονών,  ήταν επιχειρηματίας με τρία καταστήματα σιδερικών και απασχολούσε έξι άτομα προσωπικό. Σήμερα, με τα βίας, έχει μόνο ένα κατάστημα ανοιχτό στην Νέα Ιωνία, με τον ίδιο να δουλεύει  πίσω από τον πάγκο και με σχεδόν καθόλου κέρδος.

Αυτός και η σύζυγός του δεν έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης ούτε μία φορά, τα τελευταία τρία χρόνια. Αν ο κ. Πανταζόπουλος κέρδιζε ξαφνικά χίλια ευρώστο λαχείο, δηλώνει πως θα γέμιζε το σπίτι του με ψώνια από το σούπερ μάρκετ, «μόνο και μόνο, για να θυμηθούμε πως ήταν τα πράγματα».
Σε μια ευρεία αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας  το περασμένο έτος, το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι πολλές από τις προβλέψεις του είχαν αποτύχει. Υπήρξε μια απότομη πτώση των εισαγωγών, αλλά πολύ λίγο κέρδος από τις  εξαγωγές. Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις. 
Τα προβλεπόμενα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου ήταν πολύ μακριά από τους στόχους. Το τραπεζικό σύστημα, που  θεωρούταν ως σχετικά σταθερό, κατά την έναρξη της διάσωσης, άρχισε να έχει προβλήματα καθώς η οικονομία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Κοιτάζοντας πίσω, το ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν γίνει πολλά σφάλματα, συμπεριλαμβανομένου και της υπερβολικής έμφασης στην αύξηση των φόρων, αντί για τη μείωση των δημοσίων εξόδων. Επιπλέον, το νομισματικό ταμείο υπερεκτίμησε την ικανότητα της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί, κυρίως επειδή αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αντιλαϊκές και αντί-δημοφιλείς και επειδή οι ελληνικοί θεσμοί ήταν πολύ ασθενέστεροι από ότι μπορούσαν να κατανοήσουν οι δανειστές.
Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τρεις δανειστές έχουν ζητήσει περισσότερες από 800 μνημονιακές δράσεις το χρόνο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι λένε πως απαιτούνται εκατοντάδες νέοι νόμοι, που μερικές φορές αλλάζουν και ξανά αλλάζουν μέσα σε λίγες εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και τώρα, το ελληνικό σύστημα είσπραξης φόρων δεν δουλεύει στην πραγματικότητα. Έρευνες στην ελληνική ελίτ και στους μυστικούς λογαριασμούς της στο εξωτερικό, ναυάγησαν ακόμη και μετά την δημόσια αποκάλυψη των λογαριασμών.

Και μερικά νέα μέτρα που θεσπίστηκαν για τη συλλογή των φόρων – για παράδειγμα, η δυνατότητα να κατασχέσει το κράτος, χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό κάποιου οφειλέτη, έχουν οδηγήσει σε καφκικές καταστάσεις.
Ένας οικονομολόγος είπε ότι σχεδόν ολόκληρος ο μισθός του, πήγε στους φόρους περιουσίας, αν και ο ίδιος δεν μπορούσε να πουλήσει την περιουσία του, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει έναν ακόμα μεγαλύτερο φόρο. Αλλά ακόμα και το ακίνητο αυτό δεν αξίζει τόσο πολύ πλέον. Η αξία της ελληνικής περιουσίας έχει μειωθεί δραματικά μέσα στα χρόνια της κρίσης. 
Βάζοντας τους ιδιοκτήτες στο αδιέξοδο, να πληρώνουν μεγάλους φόρους για ακίνητα που αν τα πουλήσουν θα πάρουν μόνο ένα κλάσμα της αξίας που είχαν πριν την κρίση. Αρκετοί έχουν βρεθεί να πληρώνουν υπέρογκα στεγαστικά δάνεια, για ακίνητα που πλέον δεν αξίζουν ούτε το ένα τρίτο.
Το ένα φωτεινό σημείο στην οικονομία είναι ο τουρισμός. Αλλά ακόμα και στα πιο διάσημα νησιά στην Ελλάδα, όπως η Κέρκυρα, υπάρχει μόνο μικρή αίσθηση ανακούφισης από την απάνθρωπη κρίση και τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας. Πολλοί τουρίστες έρχονται πια με εκπτώσεις, ή σε all-inclusive πακέτα (που τα περιλαμβάνουν όλα) και έτσι δεν ξοδεύουν πια πολλά χρήματα στις τοπικές κοινωνίες. 
Οι μισθοί των εργαζομένων του ξενοδοχείου έχουν κοπεί σοβαρά, και πολλοί είναι απλήρωτοι για μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου