Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Πολύ κρίσιμη χρονιά για ευρώ και ΕΕ θα είναι το 2015.



Του Γιώργου Δελαστίκ
Εκλογές στην Ελλάδα τον Ιανουάριο. 

Εκλογές στη Βρετανία τον Μάιο. Εκλογές στην Πορτογαλία τον Οκτώβριο. 

Εκλογές στην Ισπανία τον Νοέμβριο. 

Βουλευτικές εκλογές, εννοείται, σε όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης που στροβιλίζονται στην οικονομική και κοινωνική κρίση λόγω της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία μέσω της ΕΕ. 

Δεν αποκλείεται μάλιστα να προκύψουν πρόωρες εκλογές και στην Ιταλία, αν οι βουλευτές, οι γερουσιαστές και οι εκπρόσωποι περιοχών δεν κατορθώσουν να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Στην Ιταλία όπου  οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας......... από το ευρώ! 

Εκλογές ακόμη σε δύο σκανδιναβικές χώρες, στη Φινλανδία τον Απρίλιο και στη Δανία τον Σεπτέμβριο, όπου θα διαπιστώσουμε αν στα δύο αυτά κράτη του Βορρά συνεχίζεται η επέλαση των ακροδεξιών, ρατσιστικών κομμάτων - των Αληθινών Φινλανδών και του Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος.

Στην Ελλάδα αναμένεται εκ βάθρων ανατροπή του επί σαράντα σχεδόν χρόνια ακμάσαντος μεταπολιτευτικού κομματικού σκηνικού, με κόμματα-πυλώνες τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη πολιτικά νεκρό ως πυλώνας του συστήματος, ενώ στη ΝΔ η εσωτερική κρίση αναμένεται να ξεσπάσει μετά την επερχόμενη κατά τις δημοσκοπήσεις ήττα της στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 

Στην Ισπανία το Κίνημα Ποδέμος προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αν αυτό επιβεβαιωθεί και στις κάλπες, οι πολιτικές ανακατατάξεις θα είναι πολύ σοβαρές. Καταλυτικές θα είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, αν όντως εισβάλει θυελλωδώς και στην εθνική σκηνή το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, κατά το πρότυπο των περυσινών ευρωεκλογών όπου βγήκε πρώτο κόμμα με 26,7%.

Υπάρχει φυσικά το εμπόδιο του στραγγαλιστικού εκλογικού συστήματος, του πλειοψηφικού, αλλά αν το UKIP κατορθώσει να σπάσει αυτό το φράγμα περνώντας τους Συντηρητικούς, θα έχουμε και στην Αγγλία νέο πολιτικό σκηνικό.

 Μικρότερες αναμένονται οι πολιτικές αλλαγές στην Πορτογαλία, όπου όμως οι σοσιαλιστές, οι οποίοι έβαλαν με το ζόρι διά του Ζοζέ Σόκρατες τη χώρα στο επαίσχυντο καθεστώς υποτέλειας του μνημονίου, έχουν τώρα περάσει σύσσωμοι στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο. 

Η ουσία είναι ότι η εικόνα του ευρώ και της ΕΕ ξεθωριάζει πλέον ολοένα και περισσότερο. Αποκαρδιωτική εντελώς -και δικαίως, βάσει της πολιτικής που έχει επιβάλει η Γερμανία στην ΕΕ- είναι η κατάσταση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τις ευρωεκλογές του 2014.

Αυτό αποκαλύπτει ανάλυση δημοσκοπικής έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου. Πρώτα πρώτα τα ποσοστά συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν τραγικά χαμηλά. Μόνο σε 8 (!) κράτη-μέλη της ΕΕ το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές ήταν πάνω από 50%. Στα υπόλοιπα... 20 (!!!) κράτη η συμμετοχή ήταν κάτω του 50% - και μιλάμε για την Ευρώπη, όχι για τις ΗΠΑ. 

Το ποσοστό συμμετοχής κατακρημνίστηκε ως το βάραθρο του απίστευτου ποσοστού του... 13% στη Σλοβακία! Ναι, 13%!!! Στο 18% καταβαραθρώθηκε στην Τσεχία, χάνοντας δέκα ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες από το 28% που ήταν στις ευρωεκλογές του 2009. Στο 24% ήταν στην Πολωνία, στο 25% στη Σλοβενία, στο 29% στην Ουγγαρία και πάει λέγοντας.

Συνολικά, μόλις το 42,5% των πολιτών των χωρών της ΕΕ καταδέχτηκε να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Σε 15 κράτη η συμμετοχή μειώθηκε και σε 6 έμεινε σταθερή. Ετσι, φυσιολογικό είναι ότι το 52% των πολιτών της ΕΕ δήλωσε ανοιχτά ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μόνο το 43% εξακολουθεί να τους εμπιστεύεται. 

Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο, μόλις 39%. Ιδια και χειρότερα στη Γαλλία (36%), στην Ιταλία (35%), στην Ισπανία (38%). Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό πέφτει ακόμη περισσότερο, στο 34%. Οι Ευρωπαίοι πολίτες εκτός από την ΕΕ και τους θεσμούς της, «φτύνουν» και το Ευρωκοινοβούλιο. 

Το 54% των ερωτηθέντων απάντησαν σε σχετική ερώτηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών έναντι μόνο 38% που έχουν την άποψη ότι τις λαμβάνει. Εν κατακλείδι, η απαξίωση των θεσμών της ΕΕ στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών οδηγεί σε διαρκή μείωση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές.

Στις πρώτες ευρωεκλογές που είχαν γίνει το 1979, πριν από 35 χρόνια, η συμμετοχή ήταν 62%. Εκτοτε πέφτει συνεχώς. Μετά από είκοσι χρόνια, το 1999, έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 50%, στο 49,5%. 

Τώρα κατέληξε στο 42,5%, όπως προαναφέραμε. Το όραμα της ΕΕ φθίνει - και μαζί του και η συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Πηγή:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου