Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας: Το Βερολίνο δεν πρόκειται να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα.

ΑΘΗΝΑ, 12 Ιανουαρίου, πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti,  Γκενάντι Melnik. 

Η  Γερμανία δεν βλέπει καμία βάση για την αξίωση από την Ελλάδα  των πολεμικών επανορθώσεων και την επιστροφή του "κατοχικού" της δανείου, είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Martin Τζάεγκερ όπως  δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Το Περιοδικό Der Spiegel  ανέφερε ότι η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει ετοιμάσει μια "μυστική έκθεση" για το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία πρέπει.....

..... να πληρώσει στην  Ελλάδα 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Μιλάμε για το αναγκαστικό δάνειο κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα,  η Γερμανία πήρε από την  χώρα 1,5 τρις Ελληνικές δραχμές για τον εαυτόν της  και την Ιταλία.

Επιλύθηκαν όλες οι  Ελληνικές διεκδικήσεις και η ελληνική κυβέρνηση δεν  είχε καμία απαίτηση , είπε ο Jeager.

"Για σχεδόν 70 χρόνια μετά τον πόλεμο, το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει χάσει τη νομιμότητά του. Για μας δεν υπάρχει λόγος για ένα τέτοιο αίτημα.» - Ανέφερε ο Jaeger στον Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 O Jaeger πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια λογική απάντηση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει τις νομικές πτυχές του θέματος, και που αναφέρονται στη σύμβαση του 1960, όταν η ομοσπονδιακή  Δημοκρατία της Γερμανίας, στο πλαίσιο της Συνθήκης με την Ελλάδα είχε πληρώσει αποζημιώσεις της Αθήνας 115 εκατομμύρια Μάρκα. 


Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σύμβαση  2 + 4 σχετικά με την επανένωση της Γερμανίας το 1990, δεν υπήρχε το ζήτημα  της αποζημίωσης. Αναγνωρίζεται ως μια νομική υποχρέωση σύμφωνα με το χάρτη των Παρισίων, που έχει αποδεχθεί  και η Ελλάδα.

Έτσι, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες δηλώσεις», - δήλωσε ο Jeager.

Είπε επίσης ότι δεν συζητείται οποιαδήποτε μείωση του ελληνικού χρέους, και στην περίπτωση του σχηματισμού  κυβέρνησης της Ελλάδας, από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι τώρα στην αντιπολίτευση  πρέπει να σέβεται   όλες τις προηγούμενες συμφωνίες. 


«Οι εκλογές αυτές  δεν αλλάζουν τίποτα στη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου,» είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει κατ 'επανάληψη τα τελευταία χρόνια  θέσει το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, το θέμα το θέτει ακόμη και στις συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας είπε στον Γερμανό συνάδελφο του Joahimu Gauku ότι η Αθήνα δεν αποκήρυξε τις αξιώσεις  της απέναντι στην Γερμανία για τις πολεμικές επανορθώσεις και την επιστροφή του του δανείου της "κατοχής". Στη συνέχεια, Γκάουκ απάντησε ότι δεν μπορεί να λάβει διαφορετική θέση από τη νομική θέση της Γερμανικής κυβέρνησης, αλλά υποσχέθηκε να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Τ


ο «Κρασί δεν είναι  μόνο υλικό, αλλά έχει  και μια ηθική διάσταση. Στη Γερμανία το έχουν ξεχάσει. Υπάρχει μια ηθική υποχρέωση. Θα τους το υπενθυμίσω. Τις θηριωδίες του ναζισμού, θα πρέπει να τις διατηρήσουμε στη μνήμη μας, "είπε.

Ενώ η αξιολόγηση των ζημιών, πολύ αναλυτικά αναφέρονται στη δημοσίευση του περιοδικού Der Spiegel. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας για να ζήτηση αποζημιώσεις από τη Γερμανία υπολόγισε τις  απώλειες σε πάνω από 160 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 108 δις (χωρίς τόκους) είναι η ερειπωμένη υποδομή και 54 δισεκατομμύρια για τα δάνεια,που η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάστηκε να δώσει στους Ναζί. Ο τόκος για το  ποσό  200 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι  350  ή  500 δισ.

Το  Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών τον Απρίλιο του 2012 ανέφερε ότι η Γερμανία δεν θα συζητήσει  το ζήτημα των αποζημιώσεων, καθώς στην Ελλάδα κατέβαλε το 1960 115 εκατομμύρια μάρκα (67 εκατομμύρια δολάρια) για τη ζημία που προκλήθηκε από την κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου