Τι ακριβώς ψήφισαν οι Έλληνες την περασμένη Κυριακή; Ψήφισαν μια άλλη πολιτική. Κι αυτή η άλλη πολιτική, αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που χθες το μεσημέρι ήλθε (στην Αθήνα), είδε (τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου) και... σοκαρίστηκε.
Του Διαμαντή Σεϊτανίδη
Πράγματι, χθες ήταν από τις λίγες φορές που η εικόνα ήταν περισσότερο είδηση από τα όσα είπαν οι δυο αξιωματούχοι, Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ στην κοινή συνέντευξη Τύπου- ο Θεός να την κάνει συνέντευξη, μόνο δυο ερωτήσεις δέχτηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η χθεσινή εικόνα, ήταν εικόνα ρήξης της Ελλάδος με την Ευρωζώνη. Διαφωνία προέκυπτε σχεδόν σε κάθε θέμα με το οποίο καταπιάνονταν οι Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «τελείωσε» την τρόικα με την πέραν κάθε αμφιβολίας δήλωσή του ότι «δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε μια αντιευρωπαϊκή επιτροπή, που.....
.... δομήθηκε σαθρά».
Εμβρόντητος ο Ντάισελμπλουμ. Ναι στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ο Βαρουφάκης. Κάγκελο ο Ντάισελμπλουμ! «Δεν μας ενδιαφέρει να επεκτείνουμε το μνημόνιο» είπε ο Βαρουφάκης. Άφωνος ο Ντάισελμπλουμ.
Κι όμως! Οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν. Το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Η έκπληξη Ντάισελμπλουμ, το σκηνικό ρήξης, εν πολλοίς οφείλεται στο ότι ο κύριος Σαμαράς αλλιώς είχε συνηθίσει τους Ευρωπαίους, αλλά και τους Έλληνες πολίτες: Τον πρώτο καιρό της πρωθυπουργίας του έλεγε «το απαιτεί η τρόικα, κι αν δεν το κάνουμε δεν θα πάρουμε τη δόση μας» και μετά από λίγο καιρό έλεγε μόνο «το απαιτεί η τρόικα» και τα υπόλοιπα εννοούνταν. Ο φόβος είχε φωλιάσει στις ψυχές των Ελλήνων που δέχονταν άδικα μέτρα, οριζόντιες περικοπές, απίστευτη λιτότητα.
Πράγματι, οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν: Για γενναίες μεταρρυθμίσεις μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Για ουσιαστικό διάλογο με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Για τερματισμό του πελατειακού κράτους. Για τη συνέχεια του κράτους, για τη μάχη κατά του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους. Με δυο λόγια, για μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική που δεν θα υπακούσει άκριτα στις εντολές της οικονομίας, αλλά που θα βάζει προτάγματα και θα παίρνει αποφάσεις.
Οι Ευρωπαίοι δεν το βλέπουν αρνητικά όλο αυτό το ανακάτεμα. Έχουν κουραστεί να επιβαρύνουν τους φορολογουμένους τους, για να δίνουν το ένα πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα μετά το άλλο και η περιβόητη σύγκλιση να μην γίνεται ποτέ. Από το 1981 το ζήτημα της σύγκλισης της Ελλάδος παραμένει ως σήμερα ανοικτό, παρά τους πακτωλούς χρημάτων που εισέρρευσαν στον τόπο μας και που δεν έγιναν βιώσιμη ανάπτυξη. Τουλάχιστον, αν αλλάξει τις νόρμες της εγχώριας πολιτικής ο Τσίπρας, ίσως τα χρήματα των Ευρωπαίων πιάσουν τόπο.
Γι αυτό μετά το διπλό σοκ, του Σουλτς προχθές και του Ντάισελμπλουμ χθες, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ίσως έχουν αντιληφθεί ότι η στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η στάση που απαιτείται από τους Έλληνες εκλογείς, που αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή.
Ο Ντάισελμπλουμ πίστευε ότι με τα «δώρα» που κομίζει στους ανυπότακτους ΣΥΡΙΖΑίους που κυβερνούν την Ελλάδα, θα πετύχαινε την κυβίστηση και θα δρομολογούσε τις εξελίξεις. Ποια ήταν τα δώρα;
- Να αλλάξει η αξιολόγηση της τρόικας αλλά με ισοδύναμα μέτρα που θα πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση,
- Να υπάρξει εξάμηνη παράταση των συζητήσεων με εξασφάλιση της ρευστότητας για την Ελλάδα
- Να συμφωνήσουν στους στόχους του όποιου προγράμματος αντικαταστήσει το μνημόνιο
- Ακολούθως να συζητήσουν για ελάφρυνση του χρέους (κι όχι κούρεμα)
Αντίθετα, η νέα ελληνική κυβέρνηση:
- Δεν δέχεται την τρόικα ως ελεγκτικό μηχανισμό και δεν θέλει να την ξαναδεί στην Ελλάδα
- Ετοιμάζεται να εξαγγείλει το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, στο οποίοι ευελπιστεί να βρει συμμάχους τους δανειστές μας
- Θα διεκδικήσει νέα αναπτυξιακή βοήθεια, με επέκταση του ΕΣΠΑ έως το 2019 τουλάχιστον
- Θα μπει στη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση του και μείωση των επιτοκίων.
Είναι φανερό ότι οι θέσεις Ελλάδος και δανειστών είναι κοντύτερα από όσο έδειξε το σοκαρισμένο βλέμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Απλώς, οι δανειστές μας πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εποχές που η τρόικα έκανε ένα νεύμα και ολόκληρη η Ελλάδα τσακιζόταν να το εκτελέσει, πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Ας το αντιληφθούν αυτό, κι όλα τα άλλα θα βρεθούν εγκαίρως και σαφώς.
http://www.newsbomb.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου