Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Σε σπιράλ «θανάτου» η Ευρωζώνη.

Σε σπιράλ «θανάτου» η ΕυρωζώνηΔυσοίωνες ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη συνιστούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat για τον πληθωρισμό. 
Η Ευρωζώνη τον Ιανουάριο «βυθίστηκε» περαιτέρω στον αποπληθωρισμό, με τις τιμές να διολισθαίνουν κατά 0,6%, -ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία. 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εναποθέτει τις ελπίδες της στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, εκτιμώντας ότι μέσω αυτού του μέτρου η οικονομία θα ανακάμψει και ....
......θα εξανεμιστεί ο εφιάλτης του αποπληθωρισμού.
Της Χριστίνας Τζογανάκη
Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να προβεί ….στην εφαρμογή αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου έχοντας γνώση των στοιχείων που έρχονται, προκειμένου να προλάβει έναν ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και καταστροφολικά σενάρια για το μέλλον της οικονομίας. 
Ωστόσο, το μείζον ερώτημα που γεννάται είναι το κατά πόσο είναι αρκετό ένα τέτοιο πρόγραμμα για να βγει η Ευρωζώνη από την τροχιά του αποπληθωρισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το QE θα επιδράσει μόνο κατά 0,3% – 0,4% στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης και κατά 0,2% στον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, το μέτρο αυτό προοιωνίζεται ότι θα αποδειχθεί -για ακόμη μια φορά- ανεπαρκέςγια να στηρίξει την αναιμική οικονομία της Ευρωζώνη.
Αναλυτές και διεθνείς οίκοι έχουν επισημάνει ότι το QE από μόνο του δεν είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας. Για να υπάρξει αντίκτυπος και να ξεμπλοκάρει η οικονομία, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συνοδεύει το QE.
Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος ιδιωτικών τίτλων, με ένα συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2015.
Το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ το μήνα και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016. Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, (δηλαδή η αξιολόγηση τους είναι τουλάχιστον «ΒΒΒ-«) ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκονται σε πρόγραμμα.
Σε χαμηλό από τον Ιούλιο του 2009 ο ΔΤΚ
Σύμφωνα με την Eurostat, η ραγδαία πτώση στην τιμή του πετρελαίου, οδήγησε τις τιμές καταναλωτή στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, στο -0,2% τον προηγούμενο μήνα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον αποπληθωρισμό ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009.
«Ατμομηχανή» στην πτώση είναι το κόστος της ενέργειας που έχει υποχωρήσει κατά 8,9% σε ετήσια βάση (από -6,3% το Δεκέμβριο), λόγω της ραγδαίας μείωσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Μικρότερες πιέσεις δέχονται τα τρόφιμα, ο καπνός και το αλκοόλ (-0,1%), καθώς και ταβιομηχανικά προϊόντα εκτός της ενέργειας (-0,1%). Σε θετικό έδαφος παρέμειναν οι τιμές των υπηρεσιών (+1%), αν και η αύξηση επιβράδυνε σε σχέση με το +1,2% του τελευταίου μήνα του 2014.
Αποπληθωρισμός σημαίνει ασταμάτητη πτώση των τιμών, επειδή οι καταναλωτές αναβάλλουν δαπάνες αναμένοντας ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση του κόστους αγοράς αγαθών, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναβάλουν επενδύσεις και προσλήψεις. Κατά συνέπεια, εξανεμίζεται η οποιαδήποτε δυναμική για ανάπτυξη και η οικονομία παραμένει στάσιμη.
Οπότε, ο αποπληθωρισμός που έχει πλήξει τις οικονομίες στον ευρωπαϊκό Νότο καθυστερεί μια ενίσχυση της κατανάλωσης σε ένα ήδη ασθενές οικονομικό περιβάλλον.
Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία λόγω της υποτονικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και της ύφεσης στην Ιαπωνία.
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου