Με τη φράση «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη, η αποφυγή του Grexit είναι ουσιώδης για τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος» απαντά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC και θα μεταδοθεί στις 2 Φεβρουαρίου.
Στα αποσπάσματα που κοινοποίησε στο site του το BBC, o Mοσκοβισί φαίνεται να δίνει το στίγμα για όσα γράφονται και φημολογούνται από χθες, μετά την πρώτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιά(ν)νη Βαρουφάκη και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Aν η Ευρώπη δεν μπορεί να παρέχει ανάπτυξη και δουλειές, αν βλέπουμε την Ευρώπη σαν έναν.....
..... τόπο χτυπημένο από λιτότητα και όχι σαν την ελπίδα, όχι σαν πρόοδο αλλά ως περιορισμό, τιμωρία, πόνο τότε η υπόθεση Ευρώπη δε θα είναι αντικείμενο κριτικής, θα είναι υπόθεση που έχει απορριφθεί» φέρεται να δηλώνει ο Μοσκοβισί.
Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί προφανώς τη στροφή μέρους της ευρωπαϊκής οικονομικής ηγεσίας απέναντι στο θέμα Ελλάδα και πολιτικές λιτότητας. Στην ίδια συνέντευξη ο Μοσκοβισί παραδέχεται ότι η «άνοδος των αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων σε χώρες της Ένωσης είναι ανησυχητική» και αποκαλύπτει ότι «η συγκεκριμένη Κομισιόν αποκαλεί εαυτόν Κομισιόν της Τελευταίας Ευκαιρίας».
Ο Μοσκοβισί διαβεβαίωσε το BBC Hardtalk πως «θα κάνουμε τα πάντα» για να αποφύγουμε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες της.
Οι δηλώσεις αυτές, προσπαθούν εμφανώς να ρίξουν τους τόνους, οι οποίοι ανέβηκαν μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη, Ντάισελμπλουμ και να ανακόψουν το κύμα δημοσιευμάτων περί «ρήξης» μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.
«Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη, το Ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και αυτό που χρειάζεται και θέλει η Ελλάδα είναι να βρίσκεται στην Ευρωζώνη» κατέληξε ο Μοσκοβισί.
Τα γερμανικά Μέσα και το «σκάνδαλο»
Με τη λέξη «Σκάνδαλο» σχολίασαν τα κυριότερα γερμανικά Μέσα τα όσα είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Eurogroup. «Διέκοψε τη συνεργασία: Σκάνδαλο στην Αθήνα: Η Ελλάδα διώχνει την Τρόικα»: Μ'αυτόν τον τίτλο μεταδίδει το περιοδικό Focus το τελεσίγραφο του Γ. Βαρουφάκη ο οποίος, στη συνάντηση με τον Γ. Ντάϊσεμπλουμ διεμήνυσε: «Δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε με μια σαθρά διαρθρωμένη επιτροπή (τρόικα)».
«Η Ελλάδα απολύει την Τρόικα» είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει: «Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα δε θέλει να συνεργαστεί πλέον με τους επιθεωρητές των δανειστών. Είναι σκάνδαλο»
Στο νέο τεύχος του Der Spiegel, ο τίτλος στο εξώφυλλο που παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα γράφει: «Ο οδηγός στο αντίθετο ρεύμα» και ο υπέρτιτλος «Αλέξης Τσίπρας, ο εφιάλτης της Ευρώπης».
Ιταλία, Γαλλία κρατούν πιο χαληλούς τόνους
Στο ηλεκτρισμένο κλίμα που επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου επικεντρώθηκε η ιταλική La Repubblica. Με τίτλο της «Παγωμάρα ανάμεσα σε ΕΕ και Ελλάδα» τονίζει, στο διαδικτυακό της άρθρο: «"Το κλίμα ήταν θετικό", επιχείρησε να ρίξει νερό στη φωτιά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, έπειτα από μία ώρα συνάντησης με τον Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. "Οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν ", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.
«Η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup», τιτλοφορείται το δημοσίευμα της γαλλικής Le Soir που επισημαίνει την ένταση μεταξύ των δύο ανδρών και την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών, λίγο μετά τη συνάντησή τους.
Χαμένοι στη μετάφραση;
Το Reuters μετέδωσε ότι «Η Ελλάδα λέει ότι δε θα συνεργαστεί με την Τρόικα και δε θα ζητήσει παράταση του προγράμματος βοήθειας». Στη συνέχεια αναφέρει πως «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την ΕΕ και την Τρόικα και δε θα αναζητήσει παράταση του προγράμματος, είπε ο υπουργός Οικονομικών».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιά(ν)νης Βαρουφάκης διευκρίνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC 2 και στην εκπομπή Newsnight ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ και κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και ότι η τρόικα έχει δύο επίπεδα: το ένα το θεσμικό με το οποίο η Ελλάδα είναι διαθέσιμη να συζητήσει και να διαπραγματευτεί και ένα δεύτερο, αυτό των «υπαλλήλων» που «είναι καλοί άνθρωποι και δεν έχω τίποτα μαζί τους» αλλά ζητούσαν την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχοντας αριθμούς για ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα που δεν παράγει αποτελέσματα».
Όμως το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα επισημάνθηκε από το Βαρουφάκη στο πλαίσιο της συνέντευξης: Οι ανταποκριτές του βρετανικού πρακτορείου στην Αθήνα μεταφέρουν ανακριβές ρεπορτάζ στο Λονδίνο, είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειώσουμε πως η στάση της Γερμανίας αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε την Παρασκευή (29/1). «Οι κανόνες που έχουν οριστεί σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δε μπορεί να σπάσουν» είπε.
Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει αλλά δεν πρόκειται να ανεχθεί πίεση από το ΣΥΡΙΖΑ. Η χαρακτηριστική φράση του ήταν: «Είμαστε αντίθετοι στο εκβιασμό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου