Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Τρέχουν να προλάβουν τις εκλογές «τα κοράκια» των μνημονίων.

Τρέχουν να προλάβουν τις εκλογές "τα κοράκια" των μνημονίων
Σε πανικό βρίσκονται οι «γύπες» της παγκόσμιας οικονομίας, που βλέπουν πως το πειραματόζωό τους μπορεί να ξεφύγει μέσα από τα νύχια τους και ξεσήκωσαν θύελλα δημοσιευμάτων και παρεμβάσεων από αξιωματούχους σε Ευρώπη και Αμερική, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την χώρα μας.
Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Νοβότνι, Γκραμένα, όλοι μπαίνουν στον χορό και ξεκίνησαν την εβδομάδα τους με άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις. 
Όλοι τρέχουν να προλάβουν την.....
.... επόμενη ημέρα και να ασκήσουν πιέσεις για να διασφαλίσουν ότι περάσει το δικό τους στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η συνέχιση της λιτότητας, το στύψιμο του ελληνικού λαού για να πληρωθούν οι δόσεις των δανείων και η απόλυτη υποταγή  στην βούληση των δανειστών.
Λαγκάρντ: Η αναδιάρθρωση χρέους έχει συνέπειες στην
 αξιοπιστία
Αυστηρή προειδοποίηση από την Κριστίν Λαγκάρντ για τις συνέπειες μιας διάσκεψης για την αλλαγή των όρων των χρεών μιας χώρας ή τη μερική διαγραφή τους. «Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στους «Irish Times», ενώ συνέχισε,  
«Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή».
Δηλαδή, στηρίζουμε τις ομαδικές προσπάθειες για την διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά άμα το κάνετε δεν θα σας εμπιστεύεται πια κανείς, είναι το ζουμί των δηλώσεων της «Σιδηράς Κυρίας» του ΔΝΤ.  Όλα αυτά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, πως υποστηρίζει την ιδέα ενός διεθνούς φόρουμ που θα εξετάσει την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Γιούνκερ: Να σεβαστεί τις δεσμεύσεις η νέα κυβέρνηση
Η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, στο Reuters. Συγκεκριμένα, 
 «Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που ήδη υπάρχουν και να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας», ενώ συνέχισε, «η Ευρώπη θα συμπαρασταθεί στην Ελλάδα.
Αλλά, η Ευρώπη αναμένει επίσης από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της». Δηλαδή, είμαστε όλοι Ευρώπη,  αλλά το μνημόνιο-μνημόνιο. Ακόμα και αν ο λαός ψηφίσει αντί-μνημονιακη κυβέρνηση, ο κ. Γιούνκερ  θέλει να συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο του μνημονίου που οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην φτώχεια την ανεργία και την ανέχεια τα τελευταία 5 χρόνια.
Ναι στην διαπραγμάτευση, αλλά να συνεχιστεί το 
μνημόνιο, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν
Πιο συμβιβαστική, η θέση, του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σε σχέση με αυτές των άλλων αξιωματούχων. Σε δηλώσεις του στους «Financial Times» σημείωσε πως η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τόσο για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο  και την παράταση του μνημονίου. 
«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της νέας ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Σαπέν, ενώ συνέχισε λέγοντας, «φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει κάνει ήδη πολλές και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη»
Ο κ. Σαπέν απέρριψε την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν ζητά μία έξοδο. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, αν και είναι υπέρ τη συνέχισης του μνημονίου, δεν βλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Ευρωζώνη, λέει 
το Λουξεμβούργο
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δεν θα προκαλέσει μία νέα οικονομική κρίση που θα απειλούσε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, δήλωσε  ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα στο Reuters.«Η Ευρώπη είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε εντάσεις απ’ ότι πριν από τρία χρόνια, όταν η ελληνική κρίση αποτελούσε μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας»
Ότι και αν δηλώνουν στο εξωτερικό, ότι και αν υπόσχονται ξαφνικά στο εσωτερικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι η προεκλογική περίοδος έχει μπει στην τελευταία ευθεία και όλος ο οικονομικός κόσμος έχει το βλέμμα του στις ελληνικές εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου