NYT: Greece Steps Back Into Line With European Union Policy on Russia Sanctions
ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
«Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Σημείωσε, δε, ότι όπως είπε η Υπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, η ελληνική αντιπροσωπεία, με ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά υπερασπιζόμενη αυστηρά τις απόψεις της, συνέβαλε σε αυτόν τον συμβιβασμό.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το τροποποιημένο κείμενο υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις.
Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι.....
Επίσης, από το κείμενο των συμπερασμάτων αφαιρέθηκε η αναφορά στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, η οποία εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Ελλάδας.
Επιπλέον, αφαιρέθηκε η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης από την ΕΕ ρωσικής προπαγάνδας, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και προστέθηκε αναφορά για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.
Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτό αφορά πρωτίστως την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία.
Σχετικά με τις κυρώσεις, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι αποφασίστηκε η εξάμηνη παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων κατά προσώπων, έναντι δωδεκάμηνης παράτασης που είχε προταθεί.
Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή νέων προσώπων στους καταλόγους των κυρώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αναβάλλεται για αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις. Όπως είπε, απεφεύχθη ρητή αναφορά σε Ρώσους υπηκόους.
Ακόμα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι αφαιρέθηκε η αναφορά στην ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.
Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα), ως εκ τούτου η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί ποιος είναι ακριβώς ο στόχος της ΕΕ στη Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η Βρετανία επιχείρησε να βάλει βέτο όταν αφαιρέθηκε η αναφορά για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ σε διάλογο με τη Ρωσία και όχι με κυρώσεις.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε «άθλια και συκοφαντικά» τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με τη στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει να υιοθετούμε άκριτα το κείμενο που μας στέλνουν οι Βρυξέλλες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μογκερίνι: «Xάρη στη στάση της Ελλάδας φτάσαμε σε μια ουσιαστική απόφαση για την Ουκρανία»
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά (δεξιά), την Πέμπτη στις Βρυξέλλες
Την πρώτη της ευρωπαϊκή «μάχη» στις Βρυξέλλες έδωσε την Πέμπτη η νέα ελληνική κυβέρνηση με φόντο την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.
Τελικώς, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ουκρανία το οποίο υιοθετήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με ομοφωνία από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Το τροποποιημένο κείμενο φαίνεται ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη.
«Εύσημα» από Μογκερίνι
Την «εποικοδομητική και θετική» στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία υπογράμμισε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες τηλεφώνησε στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί και για να συζητήσει το περιεχόμενο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.
Η Μογκερίνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον ταχύτατο σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ.
«Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Μογκερίνι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την παράταση, ως τον Σεπτέμβριο, της πρώτης δέσμης κυρώσεων σε βάρος αυτονομιστών Ουκρανών και φιλορώσων Ουκρανών.
Το παρασκήνιο
Όπως είναι γνωστό, την περασμένη Δευτέρα, η σύνταξη του κειμένου στις Βρυξέλλες αναφορικά με την πρόθεση της ΕΕ να προχωρήσει σε νέες κυρώσεις, χωρίς όμως να ζητηθεί η συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (SPD) έσπευσε να καλέσει τον έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο.
Το Βερολίνο… ανησυχεί πλέον λιγότερο
Μάλιστα ο γερμανός αξιωματούχος, προσερχόμενος την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο, έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την ενόχληση που προκάλεσε στο Βερολίνο η αντίδραση της Αθήνας, δηλώνοντας ότι «η συζήτηση για τη Ρωσία δεν θα γίνει ευκολότερη, λόγω της στάσης που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση».
Ωστόσο η πρωινή ομίχλη που φάνηκε να επικρατεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της, έδειξε να υποχωρεί το απόγευμα όταν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο για τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, όπως ανέφερε γερμανικός αξιωματούχος.
«Αφού ο κ. Σταϊνμάγερ συναντήθηκε με τον κ. Κοτζιά επί 20 λεπτά στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία θα εξεταστεί η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, η γερμανική κυβέρνηση πλέον ανησυχεί λιγότερο από πριν», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Εξάλλου, ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομόγια εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση στο σημερινό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι ως τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ είχαν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί από την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους τόνισε ότι δεν αναμένει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα σπάσει την ενότητα στην ΕΕ.
Η οργή της Αθήνας
Η οργή της κυβέρνησης προήλθε από το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως υπάρχει «κοινή απόφαση των ευρωπαίων ηγετών» για την επέκταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της επίθεσης με ρουκέτες στη Μαριούπολη, η οποία κατέληξε σε λουτρό αίματος.
Μόνο που η ανακοίνωση έγινε την Tρίτη, λίγες ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ούτε η αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν την άποψη της νέας κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που εκκρεμούσε η ορκωμοσία του νέου υπουργού Εξωτερικών.
Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε στις Βρυξέλλες και έλαβε προθεσμία μόλις τριών ωρών για να στείλει τις προτάσεις της επί του επίμαχου κειμένου, το οποίο αναμένεται να συζητήσουν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ – συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι και άλλες χώρες (όπως η Κύπρος, η Ιταλία και η Γαλλία) έχουν προβάλει ενστάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία (πρόκειται για νέα πρόσωπα που αναμένεται να προστεθούν στη λεγόμενη μαύρη λίστα με το πάγωμα λογαριασμών και όχι μόνο) και έχουν ζητήσει να γίνουν διορθώσεις στο τελικό κείμενο, οι οποίες αναμενόταν να συζητηθούν στο χθεσινοβραδινό Coperer στις Βρυξέλλες.
Συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ
Συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ
Συνάντηση με τον ουκρανό ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, είχε ο Νίκος Κοτζιας στο περιθώριο της Συνόδου. Ο κ. Κλίμκιν κάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί το Κίεβο
Η απόφαση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσθέσει, στις αρχές Φεβρουαρίου, νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση ενώ θα προετοιμάσει και «νέα μέτρα», ανακοίνωσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε επίσης να παρατείνει κατά έξι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο, τις στοχευμένες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν πέρσι τον Μάιο σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Μογκερίνι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην περίπτωση που οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία επιχειρήσουν μια γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση εκεί.
«Αν υπήρχαν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, για παράδειγμα με εκτεταμένενες επιθέσεις στη Μαριούπολη, θα ήταν αναγκαία μια σαφής αντίδραση», είπε ο γερμανός υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Να σημειωθεί ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής παρέμβασης στην ουκρανική κρίση.
Greece Steps Back Into Line With European Union Policy on Russia Sanctions
BRUSSELS — Gathering in Brussels, European foreign ministers scrambled on Thursday to hold a united front against Russia over Ukraine, calming worries that the election of a far-left government in Greece hostile to sanctions could upend Europe’s policy toward Moscow.
This week’s victory of the anti-establishment Syriza party in Greece had been widely seen as enhancing dogged but previously unsuccessful efforts by Russia to divide members of theEuropean Union and undermine the bloc’s sanctions policy.
In the end, however, Greece backed away from strong statements denouncing sanctions and joined other countries in the 28-member bloc in a unanimous vote in favor of expanding a list of sanctioned individuals, mostly Russians, and of work to prepare “any further action” to pressure combatants to respect a stillborn truce agreement from last year.
Greece also joined other countries in endorsing a six-month extension of sanctions imposed last March that would otherwise have soon expired.
The acquiescence of Greece’s new leftist government was greeted optimistically as a sign that, despite the tough words issued from Greek officials in recent days, Athens would continue to work with itsEuropean Union partners, including, perhaps, on its debt obligations.
The Greeks “deleted a few words, but that is not a big deal,” Linas A. Linkevicius, the foreign minister of Lithuania, said in an interview. He said the gathering of foreign ministers had been far less contentious than expected, as the Greeks had been “forced to change their stubborn position” and muted their hostility to extending sanctions over Ukraine.
Federica Mogherini, the European Union’s foreign policy chief, said at a news conference that while “sticking to their position, their attitude was extremely constructive.” The unanimous vote, she said, showed that “one thing I can be happy about tonight is that we kept our unity.”
Ms. Mogherini called the emergency meeting of foreign ministers in response to a rocket attackby Russian-backed rebels on Sunday that killed as many as 30 civilians in the Ukrainian port city of Mariupol. That day, Greek voters gave an emphatic victory to Syriza, a party that has a long history of close relations with Russia and hostility to the European Union’s policy on Ukraine.
On Wednesday, Greece’s newly appointed energy minister, Panagiotis Lafazanis, said, “Greece has no interest in imposing sanctions on Russia,” according to the semiofficial Athens News Agency. “We have no differences with Russia and the Russian people,” he added.
Diplomats and analysts speculated that Greece’s tough words against sanctions could be a bargaining ploy aimed at winning concessions from Brussels on a bailout package whose terms the new government wants to renegotiate.
But Syriza’s sympathies for Russia long predate this week’s sparring on debt. Visiting Moscow last year, Alexis Tsipras, Greece’s new prime minister, spoke strongly against sanctions and echoed Moscow’s line that Ukraine was to blame for violence because it had sheltered “neo-Nazi” fascists in government ranks after the ouster of President Viktor F. Yanukovych.
“There were lots of smiling faces in the Kremlin when Syriza got elected,” said Amanda Paul, a researcher with the European Policy Center, a Brussels research group. “Radical parties like this have been one of its main targets” in a drive to undermine European policy over Ukraine.
The bloc, working in close consultation with Washington, began imposing sanctions on Russia last March after Moscow’s annexation of the Crimean Peninsula from Ukraine.
The sanctions now include a list of more than 130 people, mostly Russians, targeted for an asset freeze and travel ban, and also restrictions on European loans to several big Russian banks and energy companies.
All decisions on sanctions require unanimous approval, meaning that Athens could torpedo any efforts to expand the list and block any move to impose wider economic restrictions, as some governments advocate.
The new Greek foreign minister, Nikos Kotzias, speaking to reporters in Brussels before Thursday’s meeting, warned against a rift with Russia. “Greece is working for the restoration of peace and stability in Ukraine, and at the same time it is working to prevent a rift between the European Union and Russia,” he said.
Several foreign ministers expressed bewilderment at Greece’s position before the meeting, voicing hope that its pro-Russian statements in recent days did not reflect the new government’s formal stand.
A statement issued on Thursday evening said that an expanded list of sanctioned individuals would be ready within a week and be put to a decision at the next meeting of foreign ministers, set for Feb. 9.
The European Union’s sanctions policy has already imposed travel and financial restrictions on prominent Russians close to President Vladimir V. Putin and tightly restricted access to Europe’s capital markets by Russian banks and energy companies.
But Greece’s opposition to the sanctions had stirred fears that the new government would undermine what, since last summer, has been an unusual display of unity by Europe’s normally fractious and indecisive nations.
Greece has the Eastern Orthodox faith in common with Russia, and its people often view Moscow with far more sympathy than do most other Europeans, particularly those in countries invaded or occupied by the Soviet Union. Russia has sought to cultivate ties with anti-establishment parties on both the left and right, seeing them as a useful battering ram against the European Union’s stand on Ukraine. But Syriza is the first of these political groups to gain power, and its victory, said Ms. Paul, the analyst, will be an important test of “whether Putin’s strategy of divide and rule works.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου