Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ Κρεμλίνο καλεί Α.Τσίπρα - Επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα πιθανόν εντός Μαρτίου

Επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στη Μόσχα ακόμη και εντός του Μαρτίου αναμένεται να δεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες μετά την αποτροπή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που πήγε κόντρα στους «πολεμοχαρείς» των Βρυξελλών.  
 
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολύ θετικά σχόλια στη Μόσχα, με αξιωματούχους της χώρας και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς όπως είναι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ να εκφράζονται εγκωμιαστικά. 
 
Ο κ. Λαβρόφ πριν καν εξελιχθεί το θέμα.......... της ελληνικής αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ένωσης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Μόσχα. 
 
Είχε δώσει άλλωστε δείγματα ο κ. Κοτζιάς για το άνοιγμα προς τη Ρωσία, το οποίο έκανε πολύ πιο σαφές την ημέρα που παρέλαβε την ηγεσία του υπουργείου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αυτόν που έσπευσε κατ’ εντολή της Ε.Ε. να επισκεφθεί την Ουκρανία και να ανταλλάξει χειραψίες με τη νεοναζιστική ηγεσία του Κιέβου, κάνοντας μάλιστα επίθεση στη Ρωσία.
 
Αυτή η τακτική μας στοίχισε το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία ωστόσο είναι τώρα αποφασισμένη να άρει το εμπάργκο για την Ελλάδα και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές της σε ελληνικά προϊόντα βλέποντας πώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατίθεται ευνοικά απέναντι της.
 
Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θεωρείται πιθανό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να επισκεφθεί τη Μόσχα και να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ προετοιμάζοντας ταυτόχρονα και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς αυτό μπορεί να συμβεί και μέσα στον επόμενο μήνα.  
 
Ένα τέτοιο ταξίδι θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού θα αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει ότι περισσότερο μπορεί τη στιγμή που η Ρωσία της προσφέρει στήριξη.
 
Ακόμη και χθες, και πέραν της άρσης του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα που εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο βήμα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξέταζε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην καταχρεωμένη Ελλάδα.
 
«Εάν μία τέτοια αίτηση υποβληθεί στη ρωσική κυβέρνηση, θα το εξετάσουμε σίγουρα, αλλά θα λάβουμε υπόψιν όλους τους παράγοντες των διμερών μας σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, επομένως αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω. Αν υποβληθεί θα την εξετάσουμε», δήλωσε ο Siluanov στο CNBC.
 
Μπορεί αυτό να φαντάζει δύσκολο, αλλά σίγουρα έχει «τσούξει» τους Ευρωπαίους το γεγονός ότι για την Ελλάδα ανοίγεται πλέον ένας άλλος δρόμος χρηματοδότησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου