Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΙΑ – Ο Δούρειος Ίππος της Τρόικα: Θα συνθηκολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα;


Η ελληνικη τραγωδία του 2015 είναι ένα θλιβερό (οικονομικό) remix του Τρωικού Πολέμου. Αλλά τώρα, η τρόικα (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ) έχει αντικαταστήσε την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι η νέα Τροία. 
Είναι τώρα ξεκάθαρο, ότι η ΕΚΤ δεν θα βγάλει τις γροθιές της για να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό αποτυχημένο κράτος. 
Το σκεπτικό: άλλοι – από την Ισπανία μέχρι, στο εγγύς μέλλον, τη Γαλλία – δεν πρέπει να έχουν παρόμοιες αστείες ιδέες. Ακολουθήστε τη γραμμή λιτότητας, ή θα γίνουμε μεσαιωνικοί εναντίον σας.
Ήταν τόσο προβλέψιμο ότι το πεπρωμένο.....
... της Αθήνας – και στην πραγματικότητα του ευρώ – θα στηριζόταν τελικά στα χέρια του «Master of the Universe» της ΕΚΤ Mario Draghi, της τελευταίας ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θεωρητικά θα χορηγήσει στη ρημαγμένη από τη λιτότητα Ευρώπη, λίγο επιπλέον χρόνο για να συνεχίσει τις «μεταρρυθμίσεις».
Κάποιο υπόβαθρο είναι απαραίτητο. Η τρόικα πούλησε στην Ελλάδα μια οικονομική απάτη, αλλά είναι ο ελληνικός λαός που πληρώνει το τίμημα. Ουσιαστικά, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα πήγε από ιδιωτικά σε δημόσια χέρια, όταν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ «έσωσαν» τις ιδιωτικές τράπεζες (γερμανικές, γαλλικές, ισπανικές). Το χρέος, φυσικά, διογκώθηκε. Η τρόικα παρενέβη, όχι για να σώσει την Ελλάδα, αλλά για να σώσει το private banking.
Η ΕΚΤ αγόρασε το δημόσιο χρέος από ιδιωτικές τράπεζες για μια περιουσία, διότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράσει το δημόσιο χρέος απευθείας από το ελληνικό κράτος. Το κερασάκι στην τούρτα αυτής της στρώσης, είναι ότι οι ιδιωτικές τράπεζες είχαν βρει τα χρήματα για να αγοράσουν το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα ακριβώς από … την ΕΚΤ, επωφελούμενες από τα εξαιρετικά φιλικό επιτόκια. Αυτό είναι κανονική κλοπή. Και είναι οι κλέφτες που καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού από την αρχή.
Πού είναι τα λεφτά μας;

Το αποτέλεσμα είναι ότι η Αθήνα είναι τώρα άφραγκη. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης τουλάχιστον ξεκίνησε την ευρωπαϊκή περιοδεία του με μια καλή πρόταση. 
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να κινηθεί στο € 1.900.000.000 κέρδους από τα ελληνικά ομόλογα. Και στη συνέχεια να απελευθερώσει άλλα € 10 δις σε βραχυπρόθεσμες κρατικές υποχρεώσεις, καθώς και ανοικτή γραμμή έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες. Από την αρχή, το βασικό σημείο για τον Βαρουφάκη ήταν να ανοίξει το δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση των € 240 δισεκατομμυρίων του «σχεδίου διάσωσης» της Τρόικα.
Τα γεράκια της ΕΚΤ – όπως ο Errki Liikanen από τη Φινλανδία – απέρριψαν αυτές τις επιλογές από την αρχή, επιμένοντας ότι χωρίς μια συνολική συμφωνία, όπως λέμε συνολική ελληνική παράδοση, ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στην Αθήνα.
Τι φορτίο για τον πρωθυπουργό Τσίπρα και τον Βαρουφάκη – να ενταχθούν σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία ως ικέτες ζητιάνοι που αντιμετωπίζουν μια συλλογή μεταξένιων μαφιόζων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πολεμοχαρή Ντόναλντ Τουσκ.
Την επόμενη εβδομάδα ίσως υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πριν από μια «καυτή» ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου.
Το συμμπέρασμα: Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα

Ο Βαρουφάκης προσπάθησε να βάλει ένα γενναίο πρόσωπο, συνεχίζοντας να αποκλείει ένα Grexit ως «εξαιρετικά επιζήμιο για την Ελλάδα». Περισσότερο επιζήμιο θα είναι στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ εντελώς υποταγμένος στους νεοφιλελεύθερους Κυρίαρχους του Σύμπαντος. Αυτό θα εξασφαλίσει ελληνική κατάθλιψη θα συνεχιστεί για πάντα. Και ναι, τελικά, η φασιστική Χρυσή Αυγή μπορεί να προσχωρήσει στην εξουσία.
Ο Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ακόμη και αν συμφώνησε με το 67 τοις εκατό του τρέχοντος «σχεδίου», τόνισε – ήσυχα – ότι δεν αντιμετωπίζει τις υπερβολές της διαφθοράς και κερδοσκοπίας στην Ελλάδα. Και όλα έχουν να κάνουν με την αποπληρωμή του χρέους, που δεν βάζουν σε σειρά την ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε, προβλέψιμα, εξέδωσε μια αραιά καλυμμένη απειλή ενός «αβέβαιου μέλλοντος» χωρίς πρόγραμμα διάσωσης. Το διάσημο πλέον «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» του Σόιμπλε, ήταν στην πραγματικότητα «καυτή πατάτα» τυλιγμένη σε βελούδο.
Δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι τώτα, ότι μια σύνθετη διαπραγμάτευση τουλάχιστον μερικών μηνών θα προκύψει, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να αναδιαρθρώσει το πώς να ασχοληθεί με την τρόικα. Η ΕΚΤ παίζει τώρα σιωπηρά το παιχνίδι ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά καταδικασμένη. Άρα, η ΕΚΤ καταψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματικότητα υποστηρίζει τη Χρυσή Αυγή. 
Αυτή είναι η «δημοκρατία» των κεντρικών τραπεζών για 
εσάς.

Για βομβαρδισμό της Φρανκφούρτης, κανείς;

Στο τέλος φτάνουμε σε αυτό: χωρίς μετρητά από την ΕΚΤ – τουλάχιστον κάποια μετρητά ως το τέλος του μήνα – η Ελλάδα κινδυνεύει να επιστρέψει στη δραχμή, χωρίς καν να «πέσει ούτε ένας πυροβολισμός». Και όμως, αυτό είναι ακριβώς ό,τι οι λεγεώνες σε όλη την Ευρώπη στοχεύουν. 
Παράλληλα, δεν είναι περίεργο – από τη Λισαβόνα ως τη Ρώμη – ότι οι φήμες πολλαπλασιάζονται, πως εάν η ΕΚΤ το έκανε αυτό σε ένα σχετικά καλά θωρακισμένο έθνος, τα τανκς θα ήταν έξω στους δρόμους (αλλά να κάνουν τι; να βομβαρδίσουν την Φρανκφούρτη;)
Ο Βαρουφάκης επιμένει, «Ένα πράγμα που δεν θα κάνουμε είναι να παραδοθούμε.» Αυτό θα μεταφραζόταν, στην ουσία, σε μια ελληνική χρεοκοπία. 
Δεν είμαστε εκεί – ακόμα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Ντράγκι γνωρίζει επίσης ότι για να πάρει η Αθήνα μερικά από τα μετρητά που χρειάζεται βραχυπρόθεσμα, θα υπάρξει πόλεμος εναντίον της Bundesbank. Αυτό δεν θα συμβεί. η ΕΚΤ και η Bundesbank είναι εταίροι στο έγκλημα.
Για άλλη μια φορά: Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Bundesbank κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος «μόλυνσης» ακόμα και με Grexit. Έτσι, η «στρατηγική» δεν θα κλυδωνιστεί. Συντρίβουμε την Ελλάδα και τέλος καλό, όλα καλά- καθώς η οικονομία εξολόθρευσης της τρόικας ποδοπατεί ολόκληρες χώρες.
Προσοχή στους κυρίαρχους του σύμπαντος που σκορπούν χαμόγελα. 
Ο Draghi και οι κουστουμαρισμένοι μπράβοι της ΕΚΤ μπορούν να μοιράσουν όλα τα χαμόγελα του κόσμου, αλλά αυτό που γραφικά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά, είναι πώς οι τοξικές κεντρικές τράπεζες έχει πλέον ενσωματωθεί ως θανάσιμοι εχθροί της δημοκρατίας.
Άρθρο: Pepe Escobar, ανταποκριτής των Asia Times / Χονγκ Κονγκ και αναλυτής στο RT

Μετάφραση-απόδοση: Hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου